Strategii de criză (partea a II-a) și oportunitati 2020

Pentru a înțelege mai bine impactul actualei crize din industria auto asupra electrificării transportului rutier, este bine să pornim de la statisticile de înmatriculare de anul trecut, așa deformate cum sunt ele de oferta mai redusă decât cererea de automobile electrice.

Bazându-ne pe informațiile publicate de Jose Pontes pe EVsales și cele din baza de date EV-Volumes (abonament), vom discuta rezultatele regionale și impactul pieții chineze asupra rezultatelor globale.

Rezultate regionale

Sursa: EV volumes

După două reduceri ale subvențiilor pe parcursul anului 2019, cu efect pozitiv în opinia noastra, vânzarea de automobile electrice și hibrizi plug-in în China a înregistrat o creștere de doar 3%, mult mai mică decât în anii precedenți.

Principala creștere, cu 44% în Europa, a fost un preludiu la rezultatele spectaculoase din primele două luni ale anului 2020, când legislația europeană a forțat producătorii să promoveze mașinile electrice, pentru a evita amenzile datorate pentru depășirea emisiilor pe flota vândută.

Scăderea cu 12% din SUA se poate explica atât prin ostilitatea manifestată de actuala administrație de la Casa Albă, față de orice ar putea fi legat de protecția mediului, inclusiv mașinile electrice, cât si a unui efect de „gaură neagră”, cauzat de Tesla Model 3, care practic a absorbit cererea pentru alte modele, a căror vânzare cumulată a scazut cu 17%.

China

Pentru toți cei ce nu au înțeles că vârful de vânzare din luna iunie este artificial, cauzat de a doua reducere a subvențiilor în iulie 2019, graficul de mai sus ar trebui să fie o lecție de reținere, de la graba cu care au anunțat „terminarea visului electric”, „prăbușirea celei mai mari piețe” și câte și mai câte alte titluri năstrușnice.

O creștere cu doar 3% pentru automobile NEV (new energy vehicles) în China este neobișnuită și are impact asupra rezultatelor globale. Peste realitățile din 2019, la începutul anului 2020 se suprapune criza cauzată de epidemia coronavirus, perspectiva fiind încă un an modest, după depășirea crizei economice, atunci când viața de zi cu zi va reveni la normal.

Asociația producătorilor a înmanat o petiție autorităților chineze, prin care solicită amânarea celei de a treia reduceri a subvențiilor acordate pentru mașini electrice.

Europa

Independent de progresul pe piața din China, Europa urma să accelereze adoptarea electromobilității în 2020, așa cum au dovedit rezultatele din primele două luni.

Cu majoritatea liniilor de asamblare oprite în cursul acestei săptămâni, este mai puțin probabil că obiectivele îndrăznețe vor putea fi atinse. Atât producătorii, cât și furnizorii vor fi puternic afectați economic, la fel cum vor fi și sute de mii de angajați.

Criza – Oportunitate

În fața unui atac la sănătatea publica de proporțiile celui actual, trebuie să nu uităm că și poluarea cronică din marile orașe ucide. Chiar dacă măsurile de protecție și statul în casă nu pot fi prelungite la infinit, sau nu ajută in cazul emisiilor motoarelor cu ardere internă, electrificarea transportului poate oferi o speranță pentru aer mai curat in orașe, pe termen mediu și lung.

Cele doua caractere utilizate in scrierea chineza pentru cuvântul „criza” au fost interpretate in apus ca semnificând o combinație de „criza și oportunitate”. De impactul uman și economic al epidemiei suntem pe zi ce trece tot mai conștienți, dar avem oare curajul sa aplicam in viitor lecțiile învățate pentru sănătatea comuna?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.