Excursie cu Fiat 500 electric pe Transalpina

Imaginea din titlu este probabil ceea ce multi electrosceptici isi imagineaza la citirea unei fraze ce pare rupta de realitate. Ce sa caute o buburuza de oras pe serpentinele unuia dintre cele mai frumoase, dar abrupte trasee auto montane din Romania?

Marian Nica si o electro-sageata trimisa scepticilor.

Pentru cei familiarizati cu tractiunea electrica, este firesc sa constate cum proprietarii, pe masura ce castiga incredere tot mai mare in electromobilele lor, exploreaza limitele de performanta, de autonomie, de economicitate si distanta parcursa intr-o singura zi.

La inrolarea Fiat-ului 500 in garajul nostru virtual, Marian Nica ne-a marturisit in septembrie 2019:

Când timpul îmi va permite, vreau să fac o plimbare pe Transalpina, la Rânca am montat un Wallbox Tesla la cabana Teleski și pot alimenta. La momentul potrivit voi transmite informații.

Momentul a sosit in ultima duminica din luna mai si Marian, impreuna cu fiul sau, au pornit din Bals spre crestele Carpatilor cu Fiatul 500 electric.

Actualul si viitorul electromobilist

Povestea calatoriei si imaginile transmise comunitatii Electromobilitate, vin sa intareasca sentimentul de bucurie si placere a condusului pe drumuri de munte, unde tractiunea electrica straluceste atat la urcare, cat si pe etapa de recuperare a energiei la coborare.

Pe drum spre munti cu Fiat-ul 500 electric

Duminică am fost în prima excursie din acest an, cu Fiat-ul electric, dincolo de limita autonomiei. Am fost pe Transalpina, unde îmi doream să ajung inca de anul trecut.

Am plecat pe traseul Balș, Bălcești, Berbești, Bumbești-Pițic unde am făcut prima oprire pentru încărcarea acumulatorilor. După 123 km am ajuns cu un consum de 9,7 kwh/100 km.

Mai aveam în baterie cca 30%, am făcut poze cu fiecare moment important de pe traseu, fiindca încerc să memorez datele de consum pentru că vor fi utile data viitoare.

Am încărcat aproximativ o oră, până la 70%, suficient cât să iau cu asalt drumul spre Rânca. Următoarea oprire a fost la Cabana Teleski pentru încărcare la wallbox-ul montat anul trecut de prietenii din grupul Tesla.

Acest încărcător s-a montat prin contribuția financiară a unor proprietari de Tesla în parteneriat cu cabana Teleski din Rânca, anul trecut la întâlnirea din zonă. Am participat la această întâlnire și am fost parte a unei înțelegeri între oameni responsabili: Hotelierul pe de o parte și noi posesorii de electrice pe de altă parte – banii de cazare au mers pentru achitarea wallbox-ului Tesla. La această stație toți electromobiliștii pot încărca gratuit.

Aici am încărcat până la 90%, suficient după calculele mele să ajung dincolo de Rânca pe Transalpina, până în vârf. Calculele au fost bune pentru că am ajuns în vârf cu 40% SOC, iar la coborâre am recuperate o parte din energia folosită la urcare.

Pe serpentine micuțul Fiat s-a descurcat de minune, chiar dacă în unele momente consumul a crescut la 40 kWh/100 km. Per total plimbarea a ieșit la 10,2 kWh/100 km.

341,6 km făcuți într-o singură zi cu Fiat-ul 500 electric!

Nu am simțit când a trecut timpul pentru încărcare.

La plecare de pe Transalpina am avut un consum de 7,46 kWh/100 km, nou record personal pentru o etapă de încărcare!

Indicatia consumului mediu pentru intreaga excursie afisat la bord in sistem american reprezinta 10.2 kWh/100km sau 6.50 RON incarcati la priza casnica, pentru 100 km.
Dar Marian incarca acasa de la soare!

Traseul de întoarcere a fost diferit, am ales un traseu mai rapid: Transalpina, Târgu Cărbunești, Craiova, Balș.

La Craiova am oprit 30 de minute să mai pun câțiva electroni, în timp ce ne-am odihnit eu și fiul meu care m-a însoțit în excursie.

Marian Nica

Multumim Marian pentru descrierea frumoasei excursii cu Fiat-ul pe crestele Carpatilor. Te asteptam cu alte aventuri electromobilistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.