Dilemele electro-bobocului

Sa o luam de la inceputuri, pentru cei nehotarati. Ideea achizitionarii unei masini electrice s-a infiripat demult, cand dealerii din Romania au inceput sa ofere asa ceva.

Optiunea pentru una mare, cu autonomie de concediu, a cazut din start, ca inca nu erau. Cum noi locuim intr-o localitate de langa Timisoara si aveam programe diferite, am hotarat ca una mica, de oras ar fi OK.

Cu vreo 2 ani inainte, dupa un eveniment nefericit cu Octavia, am achizitionat un SUV Skoda Karoq (Bolovanul) ca masina de long drive. Urma doar sa inlocuim Batrana Fabia, care desi are gabarit de oras, are un consum cam mare in traficul aglomerat.

Mie personal, hibridele nu-mi inspira incredere. Am o vorba: sunt ca un cleste patent, fac de toate si nimic foarte bine. Implica aceleasi cheltuieli de intretinere ca o termica normala, daca nu si cateva in plus. Deci optiunea asta a picat.

Au ramas citadinele 100% electrice. Din pacate majoritatea aveau autonomie mai mica decat telefoanele (ca frecventa de reincarcare) si preturi de limuzine (chiar si cu ecobonus), pana a aparut Citigo-e, cu un pret bomba si autonomie declarata de producator 260km. Am zis: Asta e!

Dupa ce am incercat sa ma inscriu la dealerul local si nu s-a putut, am vrut sa demonstrez ca, se poate. Am comandat Citigo-ul la Compexit Cluj, fara sa ma mai gandesc prea mult daca e bine, sau nu. Am scris despre peripetiile achizitionarii lui GO-e aici.

Doar dupa aceea au inceput dilemele:

  1. E prea mica. E cu un pic mai mare decat Matiz, Tico, sau decat nu mai stiu care alta piticanie? Eu am 1,80m si peste 100kg. Acum multi ani, cand am condus si Matiz si Tico, aveam bine sub 100. Dilema: Incap in ea? Cum intru si cum ies? Tot incercam sa o compar cu masinile mici. Mi-a sclipit o idee, sa o compar cu batrana noastra Fabia in care incap fara probleme. Surpriza: ampatament ~la fel, latime, la fel, inaltime ~egale (prezentarea dimensiunilor este mai jos), deci: spatiul interior este la fel. Am rasuflat usurat.

Referitor la marime unii spun: „Nu vreau Citigo, ca doar nu ma imbrac cu masina”. Intr-o situatie reala, din pacate, un agent de vanzari de la o reprezentanta Skoda, i-a spus unui coleg al meu, care are 1,9m, dar dorea un Citigo (benzinar), pentru prietena lui: „Asta nu-i masina pentru dumneata”. „Micutul meu coleg” conduce deseori un Tico, deci se descurca si in spatii mici.

2. Autonomie

Dupa 82.4 kilometri parcursi, din care 20 pe autostrada, cu doua persoane, fara bagaj, am consumat 5/16 din rezerva de electroni. Teoretic, in acelasi ritm, asi putea parcurge inca 148 km (?!) … vom verifica.

Nu-mi faceam griji cu autonomia in Timisoara si imprejurimi, dar aveam o strangere de inima cand ma gandeam ca trebuie sa o aduc pe roti de la Cluj pana la Timisoara, cam 350km din care o parte buna pe autostrada, unde consuma destul de mult. Cand i-am spus prietenului meu, Dan Boboescu, despre grija asta a mea, s-a oferit sa vina cu noi si sa facem un test comparativ cu Ionica.

Apoi, am vazut, intr-o zi un VW e-UP cu numere de Cluj in Timisoara si mi-am zis ca se poate. Din cauza restrictiilor datorate pandemiei am cerut ca masina sa fie debarcata direct la Timisoara. Despre prima experienta urbana am scris aici si despre prima excursie extraurbana aici.

De fapt pentru noi, orice drum in oras include si 10 km extraurban din localitatea de resedinta la oras si inapoi.

Dupa o saptamana am parcurs 216 km si mai avem autonomie ~65 km. Autonomia ramasa e relativa pentru ca depinde mult de traseu si de stilul de condus. Cand mai raman 50 km avertizeaza. De aici pana la incarcare 100%, la priza de 220V din garaj, a durat cam 14 ore.

A fost curiozitatea mea sa consum cat mai mult din “rezervor”, ca sa vad cat dureaza cea mai lunga incarcare. In utilizarea normala, cu incarcare in garaj, nu are rost nici sa merg pana la ”rezerva” si nici sa-l incarc 100% peste noapte. Din pacate nu am contor pentru consum diferentiat zi/noapte.

3. Portbagajul.

Oare incap toate cumparaturile? Pentru mine, daca incap 2 lazi de bere e OK. Suprafata portbagajului e mica, dar e foarte adanc. Poate fi surprinzator, dar este doar cu 10 litri mai mic decat la Fabia 1.

Trebuie doar un pic mai multa organizare ☺.

Dimensiuni Citigo-e iV

Dimensiuni Fabia 1

Garda la sol este identica la ambele modele 135mm, deci obstacolele care le treceam cu Fabia pot sa le trec si cu Citigo-e. Pentru comparatie, Karoq are garda de 170mm si Ionica 140mm.

Cat de incapator este portbagajul?

N-am apucat sa fac cumparaturi, dar va sugerez doua variante de organizare a spatiului.

Pentru concedii de doua persoane incap destul de multe in portbagaj.

Un troller mare, unul mic si o gramada de spatiu pe langa.

Doua trollere mici si niste lazi cu provizii, sau o geanta frigorifica, plus alte maruntisuri.

In plus, pe bancheta din spate mai incape si cainele familiei!

1 Response

  1. Ovi spune:

    Pentru masurat energia consumata, cauta chiar la magazine de bricolaj, priza cu masurare consum. Eu am una la 120 ron, conexiune prin wifi, masoara pana la 3.7kw putere, poti seta pretul curentului si asa afli pe loc cat costa incarcarea, pornire/oprire din telefon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.