Sustinatorii dedicati ai comunitatii Electromobilitate si cititorii ocazionali au remarcat probabil ca in aceasta primavara garajul nostru virtual s-a imbogatit cu patru modele electrice noi, pe care le vom urmari, cu ajutorul proprietarilor, pe termen lung.
In ordine alfabetica noii parteneri de drum sunt:
Hyundai Kona
Cu Violeta si Paul Vadeanu ne-am intalnit la Sibiu si am schimbat primele impresii de drumetie electrica pe traseul de la Porsib la Paltinis. Impresii, informatii de consum si alte aspecte interesante despre primul automobil electric al familiei Vadeanu si Kona in general puteti gasi in urmatoarele articole:
- Automobilul electric si angoasele montane – Paul Vadeanu
- Alternative cu curent alternativ – Paul Vadeanu
- Despre franarea regenerativa, dupa un test drive cu Hyundai Kona electric -Lixandru Marin
- Livrarile de Hyundai Kona au demarat in forta
Ozone 3
Micutul Ozone 3, botezat cu drag „Buburuza”, a avut cale lunga si cu multe obstacole pana a poposit in showroom la Porsib. Cu toate acestea a castigat un loc in flota de teste electrice pentru proiectul Electromobilitate, in categoria automobile de oras alaturi de Skoda Citigo iV si Fiat 500 electric, ajungand la noi inaintea lui e-GO Life de la Aachen si Sion produs de Sono Motors, un start-up din Munchen.
Informatii despre Ozone 3 gasiti in urmatoarele articole:
- Ozone 3 in drum spre Romania
- Ozone 3 a sosit in Romania
- FOTOREPORTAJ: Intalnirea cu Ozone 3
- Bine ai venit Ozone 3!
- Dupa 75 de saptamani, Ionica are un nou partener de test drive
- Prezentare Ozone 3 in detaliu
- Ozone 3 – test drive cu buburuza electrica – Marius Barsan
- Mirrorism – imagini cu Ozone 3 la Sibiu
Peugeot e-208
Lovitura de gratie data flotei de fosile, inlocuita pe parcursul ultimilor ani cu un hibrid plug-in si un Ioniq model 2019, a venit odata cu schimbarea Fordului Focus cu noul Peugeot e-208, „electro-leul” Laurei.
Cu aceasta achizitie familia Marchis a castigat primul titlu electro-nobiliar acordat de proiectul nostru, care cu apreciere pentru viziune si exemplul dat tuturor, o denumeste cu tot respectul cuvenit „familia e-Marchis”.
Despre electro-leu si electrificarea familiei Marchis puteti afla mai multe amanunte in urmatoarele articole scrise de Tudor in aceasta primavara, in paralel cu redactarea lucrarii sale de diploma la abosolvirea sectiei de Autovehicule Rutiere (AR) a Politehnicii timisorene, pe teme … ELECTROMOBILISTICE, cum altfel?
- Experiența achiziționarii unui Peugeot e-208 în România
- Peugeot e-208 – primele impresii
- Peugeot e-208 – 200 km și o încărcare
- Test de autostrada cu Peugeot e-208
- Test paralel Peugeot e-208 – Hyundai Ioniq (rezultate preliminare)
- Test paralel Peugeot e-208 – Hyundai Ioniq (confirmare rezultate)
- Peugeot e-208 – 775 kilometri cu 50 RON
- Plăcerea condusului electric cu Peugeot e-208
- Electrificarea familiei Marchiș
Skoda Citigo iV
Bobocul garajului nostru virtual, micutul Citigo si-a inceput voiniceste cariera cu un drum in oras, unul mai departe de casa, ruland si pe autostrada, o incarcare la priza acasa si doua la statii rapide, toate surprinse in detaliu de Wiwi in urmatoarele articole:
- FOTOREPORTAJ – bun venit Skoda Citigo electric in garajul nostru virtual
- El e Citigo-e IV
- Doamna si GO-e – primul consum masurat in oras cu Skoda Citigo
- FOTOREPORTAJ: prima excursie electrica si incarcare rapida cu Skoda Citigo
- (Skoda Citi)Go-e a prins aripi
Dintre veteranii parcati in garajul nostru virtual avem noutati de la:
Fiat 500e – AERO
Cea de a treia masina electrica de oras din garajul nostru virtual este un Fiat 500e asamblat in Mexic cu destinatia California, de unde a ajuns prin intermediul firmei Global EV Connect din Oradea la Bals.
La inrolarea in garajul nostru virtual, Marian Nica ne spunea in septembrie anul trecut:
Când timpul îmi va permite, vreau să fac o plimbare pe Transalpina, la Rânca am montat un Wallbox Tesla la cabana Teleski și pot alimenta. La momentul potrivit voi transmite informații.
Marian Nica, proprietar Fiat 500 electric
Iata ca momentul a sosit si Marian ne-a transmis cateva informatii despre aventura cu Fiat-ul 500 electric pe serpentinele spre Ranca. Pana la finalizarea articolului gasiti informatii despre masina si prima aventura la Bucuresti in urmatoarele articole:
- Faceti cunostiinta cu Fiat 500e, cel mai nou membru al garajului nostru virtual
- “O experienta palpitanta” cu Fiat 500 electric
- De vorba cu Marian Nica despre actualitatea electromobilistică la Balș
- Excursie cu Fiat 500 electric pe Transalpina
Tesla Model 3
Cele doua Tesla Model 3 long range, tractiune spate, aflate in prezent dincolo de ocean, ne furnizeaza dupa mai bine de un an si jumatate informatii interesante despre consum si intretinere.
Cu toate ca acest model nu se mai produce in SUA, dar a fost recent reintrodus in fabricatie la Shanghai, cele doua modele au beneficiat de multiple actualizari ale soft-ului, care au adaugat putere, autonomie si numeroase functii, pe care masinile nu le aveau in momentul achizitiei (noiembrie 2018 TM 3 si martie 2019 TVG).
Cu cheltuieli de intretinere ZERO pentru ambele modele, este remarcabil cat de economice si previzibile sunt cele doua automobile, care circula in conditii meteo total opuse. In timp ce TM 3 se lupta cu iernile geroase din Michigan, TVG are de furca cu arsita din Las Vegas.
Cu toate acestea consumul mediu de la achizitie pana in prezent difera cu mai putin de 5% in favoarea TVG, care a acumulat intr-un timp mai scurt cu patru luni cu 4800 kilometri in plus, cu toata calatoria de peste 10.000 kilometri intreprinsa de TM 3 de la Detroit la Sibiu si retur, via Norvegia.
Tripleta Hyundai Ioniq
Odata cu reluarea activitatilor curente, am inceput sa colectam din nou informatii de consum mediu saptamanal si de intretinere furnizate de Edi pentru un Ioniq model 2020 din Bucuresti, Tudor pentru modelul din 2019 care circula la Timisoara si vetaranul Ionica, model 2018, care penduleaza intre Timisoara si Sibiu.
In curand noutati cu grafice si diagrame, pentru cei interesati de fluctuatia consumului pe termen lung in functie de anotimp, incarcare, conditii meteo, traseu, viteza de deplasare si alti factori ce influenteaza economicitatea automobilelor electrice.
Nu putem uita cele doua Nissan Leaf de la Bucuresti si Sibiu (despre cel din urma am scris recent) si nici de cel mai puternic model din garajul nostru virtual o Tesla Model 3 dual motor, despre care stim ca parcurge un numar foarte mare de kilometri … si cam atat.
Portile garajului nostru virtual sunt larg deschise pentru toti proprietarii de masini electrice dornici sa impartaseasca experienta si sfaturile cu viitorii electromobilisti. Va asteptam cu drag!
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Vă salut !
Cred că devin pisălog cu „cererile” de informații despre electrice…
Virusul ăsta, destul de „periculos”, mi-a fost transmis în mod direct de dl Dan Boboescu la o vizită la Deva…
Bun…
Am observat un cost de sub 9 lei/100 km la testele cu Ionică. Asta este dacă încărcarea s-a făcut acasă…
Cum eu stau la bloc, automat prezumtivele încărcări (încă nu am dar îmi doresc o electrică prin Rabla +) le voi face la stațiile gratuite din Deva la care, poate nimeresc odată și încărcare contra cost !
Am calculat, cel mai mare cost ar fi de: 13,7 kW/100km x 1,95 lei/kW = 26,72 lei / 100 km. Sper că nu am greșit.
Aici am o dilemă și pentru asta vă bîzîi ca un bondar, dacă la un drum mai lung opresc la o stație pentru odihnă dar în baterie mai am 50% din energie, ca să nu-mi fac griji pentru restul drumului, se poate conecta încărcarea cît durează pauza de cafea ?
Este obligatorie așteptarea celor 30 de minute pentru încărcare, sau pot opri încărcarea cînd consider ?
Există o „regulă” pentru stilul de încărcare a bateriei ?
Sper ca să mă pot alătura și eu garajului virtual dacă și numai dacă Renault lansează Dacia Spring (ei dau autonomie de 200km în condiții WLTP dar unii spun de 170 km) la anul, în primăvară, așa cum s-a lăudat. Altfel am „boală” pe e208… Mai ales că e galben, culoarea mea preferată…
Mulțumesc.
P.S. Dacă aflați noutăți de Dacia Spring, le publicați ?
Buna Marcel,
Dimpotriva, ne bucura interesul pentru electromobilitate si vom incerca sa scriem articole care sa aduca raspunsuri cat mai clare intrebarilor tale, care pot fi ale oricarei persoane interesate de acest domeniu nou si fascinant.
Nu recomandam calcule economice si decizii de achizitie a unei masini electrice pe baza gratuitatii incarcarii.
Din experienta noastra, cea mai buna solutie este incarcarea acasa sau la servici, unde petrecem un numar suficient de ore pentru incarcarea lenta a acumulatorului, cea mai sanatoasa pentru longevitatea lui.
Exista solutii pentru incarcare la bloc, fie prin instalarea unei „statii” de curent alternativ, fie prin solutia de alimentare de la stalpii de iluminat public sau o sursa de 380V. Pentru punerea in practica a acestor solutii trebuie multa rabdare si perseverenta datorita birocratiei si lipsei actuale de interes, dar exista proprietari care au instalat statii la bloc.
Incarcarea ideala este intre 20% si 80% pentru utilizarea zilnica, dar la drum lung se porneste cu 100%. Incarcarea poate fi pornita si oprita oricand (include exemplul tau cu 50%).
Despre Dacia Spring stim ca este varianta europeana a unui model produs in China pentru piata locala. Deocamdata Renault se retrage din China si trece printr-o faza majora de restructurare. Destinul variantei electrice Dacia Spring este neclar, dar Zoe si Twingo vor continua productia si livrarile in Europa, speram si pe piata din Romania.
Nu fac calcule economice pentru mine ci pentru o altă persoană, pentru convingerea că o electrică te duce în același loc cu un cost mult redus și mai eficient decît o termică.
Achiziția unei electrice mă limitează la posibilitatea financiară, asta o iau în calcul…
Referitor la Dacia Spring, m-am îndrăgostit de aspectul mașinii, așa cum e prezentată pe Youtube.
Prețul estimat de 17.000 euro mă atrage, mai ales prin Rabla+.
Va fi o dezamăgire dacă nu o vor fabrica.
Zoe nu-mi place cum arată și are un preț de care nu mă pot atinge nici cu Rabla+.
Apoi urmează Skoda CITIGOe, VW e-up și Peugeot e-208, la astea pot spera !
Iti recomand sa urmaresti articolele despre Citigo. Ne-a facut o impresie foarte buna pentru inceput atat la drum mai lung, cat mai ales in oras. Este mult mai spatioasa decat pare si la 10.000 euro (dupa rabla plus) nu are rival decat pe Ozone 3.