Trebuie sa recunoastem ca dupa opiniile foarte clar impartasite de Mihai Roman, specialist IT din Sibiu, despre test drive-ul electric cu Hyundai Ioniq, asteptam cu nerabdare ce ne va povesti despre experienta cu Tesla Model 3.
Regasiti mai jos integral, opiniile dupa un test drive gazduit de echipa de la Porsib pe traseul: Porsib (soseaua Alba Iulia 59C) – Cristian – Poplaca – Rasinari – Porsib.
„Odata ce ai condus o Tesla ti se schimba viziunea asupra industriei auto, iti dai seama de contrastul dintre ceea ce este tehnic posibil in mileniul 3 fata de ceea ce este prezentat maselor pentru a face profit.
Asta daca nu ai ramas sa te complaci cu „placerea” zilnica de a schimba vitezele cu mestecaul ala numit schimbator de viteze, si a avea 3 pedale de apasat in masina fantastica expirata tehnic, probabil cu motor 1.9TDI (dar TDI neaparat ca sa consume putin).
Masinile marca Tesla sunt o viziune pusa in practica de o persoana care a trecut prin multe incercari in viata, insa care s-a ridicat de fiecare data si isi da seama ca viata e una singura si o traieste asa cum doreste. Si cu viziunea sa a intrat in istorie, asta este indubitabil.
Cand si-au dat seama de amenintarea de pe piata a firmei Tesla, mai ales dupa punerea in vanzare a Model 3, restul producatorilor incearca, as putea spune disperat chiar, sa se apropie insa deocamdata nu au reusit. Daca tinem cont de numaratele modele electrice lansate sau anuntate a fi lansate in aceasta jumatate a anului ne dam seama ca ele erau deja proiectate, deci s-ar fi putut pune in productie insa nu s-a dorit acest lucru pana nu a aparut o varianta electrica viabila financiar. Oare de ce?
Cineva spunea acum cateva luni ca Hyundai Ionic Hybrid inseamna „democratizarea hibridelor”, asa cum spunea cineva acum cativa ani ca Passat-ul B5 inseamna „democratizarea luxului”. Aparitia Tesla Model 3 „standard range”, ar putea sa insemne „democratizarea luxului si a electricelor”.
Prin proiectul Electromobilitate, initiat de un pasionat al „ionilor” din domeniul auto, am avut sansa sa fac un test drive cu Ioniq Electric si mi-am dat seama ca singurele impedimente (excluzand pe cel financiar) pentru care nu ai cumpara o masina electrica este faptul ca nu detii un garaj unde sa pui la incarcat masina peste noapte si faptul ca mai ai nevoie de o masina pentru drumurile mai lungi. Insa daca o astfel de masina electrica iti ofera o autonomie urbana de 150km, acesta este suficienta pentru tot ce ai de facut zilnic cu o masina. Adica mersul zilnic de acasa la serviciu si inapoi. Pentru restul, posibil sa fie mai rentabil sa inchiriezi o masina.
Am avut privilegiul saptamana aceasta, prin acelasi proiect, sa fac si un test drive cu Tesla Model 3 RWD Long Range.
De la primul contact cu masina mi-am dat seama ca este facuta pentru a satisface exigente. Normal, la pretul pe care il are, adica pretul unui SUV din gama premium. Insa la pretul acesta iti ofera posibilitatea de a conduce aproape 500km in mod electric pe drumuri normale, ceea ce nu face orice persoana zi de zi.
Plus ca este o masina super-tehnologizata. De exemplu, pentru a te urca in masina, la deschiderea usilor, geamurile se coboara cativa centimetri iar la inchiderea usii se ridica. Din start iti dai seama ca nu este o masina pe care sa o repari la un mecanic de cartier in cazul in care se intampla ceva. Si nici nu este gandita ca atare.
Urcat in masina, tot ceea ce vezi este un volan cu 2 „butoane” multifunctionale de tipul celor de la mouse-ul calculatorului – bineinteles nu cel de duzina – ci cel cu o rotita scroll sus/jos cu posibilitatea de a glisa stanga dreapta, o tableta generoasa ca diagonala in mijlocul bordului, si inca 2 butoane pe fiecare usa in parte. Unul pentru deschis usa iar altul pentru deschis geamurile. Doar atat. Chiar si gurile de ventilatie sunt inexistente, fiind inlocuite de o fanta continua dispusa din stanga in dreapta bordului, fara niciun mecanism de reglare manual.
Ideea interiorului Tesla si a tehnologiei aflate in modelele comercializate de companie este ca totul este comandat de pe tableta centrala si telefon. Inclusiv directionarea fluxului de aer sau ajustarea volanului se face de pe tableta. Mai exista cateva butoane ascunse pentru controlul pozitiei scaunului, foarte confortabil de altfel, mai confortabil decat la Ioniq si 2 manete in stanga si dreapta volanului. In stanga pentru semnalizare si in dreapta pentru controlul directiei de deplasare (fata in jos si spate in sus) si frana de parcare. Exact, nu este pentru controlul stergatoarelor de parbriz, acel lucru se realizeaza bineinteles de pe tableta centrala, daca doresti sa fii mai destept decat functia implicita auto pentru faruri si stergatoare.
Dupa reglarea pozitiei scaunului soferului din butoanele aferente, reglarea oglinzilor exterioare si a volanului prin intermediul butoanelor de pe volan + tableta si reglarea manuala a oglinzii retrovizoare (cred ca este singura reglare manuala a ceva existent in aceasta masina), am pornit la drum, prin accesarea a celor 2 manete din stanga si dreapta volanului si a pedalei de acceleratie. Ordinea fiind urmatoarea: in jos de maneta din dreapta pentru a selecta mersul inainte, in jos pe maneta din stanga pentru a semnaliza stanga si apasat acceleratia pentru a porni.
A durat ceva pana sa ma obisnuiesc cu modularea pedalei de acceleratie, (ridicarea treptata a piciorului de pe pedala de acceleratie) franarea regenerativa fiind suficienta pentru a te incetini. In mare, cred ca mi-a luat vreo 10 minute sa ma obisnuiesc sa conduc aproape fara a apasa frana.
Trebuie totusi sa apesi pedala de frana pentru a te opri, prin a te opri insemnand sa reduci viteza de la sub 5km/h pana la care te duce franarea regenerativa (reglabila ca intensitate din tableta bineinteles) la 0km/h. Doar pentru asta se foloseste frana si pentru franare de urgenta, bineinteles.
Un singur lucru m-a deranjat, adica faptul ca nu am vitezometrul in fata ochilor, undeva pe bord sau proiectat pe parbriz. Viteza este afisata pe coltul tabletei, bineinteles.
Se conduce ca o masina normala, cu exceptia faptului ca nu simti vibratia motorului, nu simti acel „zvac” in schimbarea intreapta superioara sau inferioara a vitezelor, nu simti ca masina se chinuie sa urce o panta si motorul urla la turatii ridicate, nu trebuie sa anticipezi o depasire si simti ca masina sta lipita de asfalt orice ai face. Indiferent daca esti pe drum drept, in panta, in rampa, in curba, daca apesi acceleratia masina pleaca in fata.
Si cu asta ma pot opri din descrierea experientei. Dupa nici 2 minute la volan m-am impacat cu ea si daca as avea banii necesari achizitiei si un garaj unde sa o pun la incarcat nu as da inapoi pentru cumpararea ei in detrimentul oricarei masini cu motor termic.
Mai spun doar un lucru despre acceleratie. Oficial face 5 secunde de la 0 la 100km/h. Asta inseamna ca de la 20km/h cat ai la iesirea dintr-un sens giratoriu aglomerat, daca ai liber in fata si calci acceleratia, pana se dezmeticeste cel de langa tine il vezi minuscul in oglinda retrovizoare. Asta o poate face periculoasa. Doar atat. Bine, mai e de subliniat si faptul ca in astfel de situatii colturile buzelor iti ajung pe langa urechi.
Mihai Roman, Sibiu
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Nu e singura masina ce modifica pozitia geamurilor la deschiderea inchiderea usilor. In general, masinile care au geamurile fara rama fac asta.
Se cunoaste dupa extazul cu care povestesti ca ai facut doar un test. In folosirea de zi cu zi devine stresant faptul ca nu ai unde o incarca. Si nu numai in Romania ci in foarte multe tari din Europa. In Solden, Austria, nu exista priza cu incarcare rapida, eram nevoiti sa mergem la un Agip din afara localitatii si sa stau colo pana se incarca. Pentru calatoria din Austria in Romania, aproximativ 500km am avut nevoie de 3 zile.
Monitorul nu este deloc user friendly, esti obligat sa iti muti privirea de la trafic pentru a cauta efectiv anumite comenzi. La vechea masina doar intindeam mana, stiam unde este butonul, maneta respectiv, stiam cat trebuie sa apas sau sa invart de el. E un gadget scump si nerentabil. Am renuntat la ea. Un hybrid este mai bun, cel putin in urmatorii 5 ani.
Pe drumul din Norvegia pana in Romania cu Model 3 (US spec) noi am incarcat peste noapte prize de 220 V, la destination chargere la hotel si la AC cu max 10kW (Kaufland, Ikea, Media Markt). Oricum mi s-a parut mai rapid decat incarcarea din garaj in SUA cu 12 A si 110V. Desi a fost rece in februarie, am planificat si realizat etape de 400 – 450 km fara probleme sau emotii. La Sibiu si Timisoara tot de la priza de 220 V cu impamantare am incarcat peste noapte, folosinf UMC-ul din dotare cu un adaptor pentru prize europene.