#konaşii: ne „flexăm” cu oricine din parcare

Koniţele noastre au căpătat suficientă încredere şi capabilitate încât să lase timiditatea la o parte şi încep a-şi „arăta colţii”. În raportul konaşilor pe iulie se află câteva cifre ameţitoare, care demolează mai orice mit electromobilistic şi de asta merită reamintite:
1. Paul a depăşit 80.000km într-un an şi 4 luni.
2. Eu am depăşit 50.000km în 8 luni
3. Tot eu am făcut peste 8000 km doar în luna iulie. Paul a făcut aproape 7000 km.

Săptămâna 2-8 august 2021 nu face excepţie de la regula, Koniţele noastre bucurându-se de drumeţiile noastre. Din păcate, infrastructura de încărcare din România – bazată pe staţii de 50KW – încă nu scoate în evidenţă handicapul Konei – viteza maximă de încărcare de 77KW. Personal, folosesc serviciul de încărcare a celor de la Moon şi o încărare 7-80% durează maxim 35 min.

Ar fi fost frumos să fi avut încarcare de minim 100 KW. Dar poate Hyundai se va gândi să ne ofere o opţiune de upgrade, cândva. Până atunci, combinaţia de eficienţă totală a maşinii şi un acumulator de mică capacitate, pun Kona în topul celor mai rapide electrice cu care poţi să acoperi distanţe mari prin ţara noastră. Chiar mai mult decât atât, în condiţii legale de deplasare (+-TVA, pentru „contabili”), Kona se poate lua la bătaie cu orice termică.

Şi la drept vorbind…. câţi din utilizatorii de autovehicule din România fac kilometrii pe care îi face Paul sau îi fac eu? 5%? Hai 10% că azi sunt mai generos.

Nu uitaţi, oricând, puteţi interacţiona pe forum cu proprietarii vehiculelor din flota noastră!

Dan (B): Distanţa parcursă: 237Km. Consum: 13,4 KWh/100Km
Nimic neaşteptat, doar crăpătura din parbriz care începe să se întindă. Am căutat câteva soluţii pe la „reparatorii de parbrize” însă se pare că nu se bagă nimeni să repare o crăpătură mai întinsă, iar asta va presupune schimbarea parbrizului, din nou, anul acesta.

Tudor (TM): Distanţa parcursă: 1005Km. Consum: 14,4 KWh/100Km

În timpul săptămânii, nimic notabil, doar drumurile la serviciu și cumpărături. În weekend, însă, am păstrat tradiția de a evada din oraș și am plecat spre județul Cluj. Vineri după incaheierea programului de lucru, am pornit spre Bonțida pentru a ne bucura puțin de festivalul Electric Castle. Am oprit pentru o scurta încărcare și pauza de dezmorțire la benzinaria MOL Turda unde am încărcat 13 kWh.
Destinația finala a fost Recea-Cristur, jud. Cluj, unde avem o parte din rude. Am înnoptat acolo timp în care am încărcat mașină (aproximativ 30%) la o priza de 220V, setând încărcătorul pe 10A. Sâmbăta am participat la munci agricole, iar după-masa am pornit din nou spre Bonțida (35 km pe sens) pentru alte câteva ore în cadrul festivalului. Peste noapte am încărcat din nou la priza casnica aproximativ 40%, iar duminica dimineața aveam 80% baterie.
Duminică a fost o zi specială pentru familia eMarchis deoarece de la Recea-Cristur am pornit spre Satu Mare unde aveam să întâlnim cel mai nou membru al familiei. Este vorba de „Joi”, un labrador de 9 săptămâni, care este născută în data de 03.06, într-o zi de joi. Fun fact: numele „Joi” a fost ales înainte de a afla data și ziua nașterii :).
După Satu Mare, următoarea oprire a fost la Oradea, pentru a încarca mașină și pentru a-l plimba puțin pe Joi. Am încărcat 47 min de la 33% la 79% la stația de încărcare Lidl Shopping City Oradea, la ieșirea spre Arad. Drumul a fost parcurs în paralel cu plug-în hybrid-ul familiei (BMW X5) care a fost și mijlocul de transport al lui Joi datorita spațiului mai mare disponibil în interior. Consumul hibridului pentru drumul Recea-Cristur – Satu Mare – Timișoara a fost 8.3 L/100km sau 49,5 RON/100 km (5.96 RON/L benzinaria MOL Baia Mare). Apropo… Cât e de scumpa benzina!! Sigur, consumul este unul foarte bun pentru o mașină de 2.5 tone și un coeficient aerodinamic de frigider, dar cu toate acestea, chiar daca aș fi plătit încărcările pentru porto la prețul de 2 RON/kWh, costul pe 100km pentru același drum ar fi fost de 26.4 RON. Ritmul de mers a fost similar, Kona având pe alocuri un ritm ceva mai alert, iar autostrada dintre Arad și Timișoara am parcurs-o cu tempomatul fixat la 140 km/h.
O singura încărcare a fost plătita pentru cei 919 km parcurși în weekend, la MOL Turda, 26.2 RON pentru 13.4 kWh. Încărcările la Recea-Cristur ar fi costat aproximativ 35 RON pentru cele 70% (0.75 RON/kWh), iar încărcarea la Lidl Oradea a fost gratuita.

Andrei (BV): Distanţa parcursă: 1634Km. Consum: 14,8 KWh/100Km

În această perioadă am încărcat 237,72KWh cu un cost total de 179,01 RON.Drumurile clasice spre Bucureşti şi Cluj, nimic deosebit din punctul ăsta de vedere. Numai că, lucrările şi accidentele de pe DN13, ambuteiajele de la capătul A3 dinspre Târgu Mureş şi Turda,  combinate cu deschiderea completă a nodului rutier Sebeş, au condus la favorizarea traseului spre Cluj pe A1+A10.

Deşi traseul e cu aproape 40Km mai lung, ca timp este mai scurt cu 35-40 de minute la orele la care mă pornesc eu. Aşa că ponderea de autostrăzi/drumuri expres (adică drumurile alea unde poţi merge cu medie de 110-120Km/h fără să rişti permisul şi siguranţa celor din trafic) este destul de mare în rulajul meu. Cu stilul meu de mers, consumul s-a cam stabilizat indiferent de sezon, ceea ce este îmbucurător pentru mine, făcând fără probleme 350Km de mers cu 120 Km/h CC (cu depăşiri la +140), asta folosind doar 70-80% din acumulatorul maşinii. De exemplu, pentru traseul mai sus amintit, am plecat de acasă cu SoC 100% şi am ajuns cu 23% SoC la destinaţie.


Am făcut şi update la infotainment. L-am făcut singur, acasă, pentru că cei de la Ţiriac Auto Braşov ori au auzul selectiv ori… motiv pentru care va trebui să mă reorientez către un alt furnizor de servicii.
În general este un mare plus tot update-ul, navigaţia fiind la ani lumină faţă de versiunea precedentă, iar la sugestie de rute e la ani lumina fata de waze:

Până acum mă deranjează două „defecte”:
1. Ameţeşte consumurile în istoric. Asta nu afectează şi raportările pentru elmob 😀
2. Nu mai pot face căutare după adresă. Are un o funcţionalitate de căutare generală, dar nu mai poţi introduce adrese, ceea ce mă deranjează pentru că majoritatea POI-urilor ce le gaseam în Gmaps, le identificam după adresă.


2 Responses

  1. Radu spune:

    Salut @Andrei
    Am observat ca ai facut acasa singur update la Navi (varianta de 10.25 o am si eu).
    Poti detalia procesul, sau unde gasesc informatii?
    Tot ce am gasit pe net pana acum a fost un utilitar, dar merge pentru USA .. nimic pentru Europa … daramite pentru Romania.

    Ms!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.