Experiențe paralele cu Tesla Model 3

La începutul lunii aprilie anunțam că cea de a treia Tesla Model 3 s-a alăturat proiectului Electromobilitate și după doar câteva zile auzeam povestea achiziției și livrării direct de la Tudor Iancu, un mai vechi colaborator, cu primul articol pentru blogul nostru publicat în urmă cu doi ani.

In premieră, săptămâna aceasta Tudor ne-a transmis imagini cu consumul realizat cu Model 3 dual motor în Arad și după prima călătorie la Brașov. Am alăturat consumul realizat de veterana proiectului nostru, TM 3, cu următoarele precizări:

  • TM 3 este varianta long range tracțiune spate, cu un singur motor, care se livrează în prezent doar în China;
  • anvelopele all season Michelin au parcurs aproape 50.000 km;
  • viteza legală pe autostradă, în zona din Michigan unde am circulat în aprilie, este 70 mph (112 km/h), mai mică decât cea din România;

Consum intermediar realizat în luna aprilie

Imaginea din stânga reprezintă consumul realizat de Tudor în Arad

Cea din dreapta, este rezultatul de până acuma pentru luna aprilie în Michigan, cu doi șoferi, ce folosesc tempomatul fixat la 120 km/h și temperatura interioară între 19 și 21 grade Celsius.

Despre călătoria la Brașov, Tudor ne scrie:

Am plecat din Arad cu 94%, am ajuns la Sebeș cu 30% (viteza pe autostradă în intervalul 130-140km/h), unde am încărcat pana la 88%.

La Brașov am ajuns cu 35%. Pe autostradă am un consum în jur de 220 Wh/Km cam în orice condiții, până în 140km/h.

Condus normal, până în 110 km/h mașina e undeva la 180 Wh/km.

Consum de la achiziție

Consumul lui Tudor (imaginea din stânga) de la achiziție, inclusiv călătoria la Brașov, este foarte apropiat de cel realizat în Arad, aprilie fiind o lună ideală pentru călătorii electrice lungi, când consumatorii pentru climatizare, dezaburire, preîncălzire, etc. sunt foarte puțin utilizați.

In schimb, în cazul TM 3 consumul pe termen lung include trei ierni și două veri, fiind cu 8% mai ridicat, decât cel realizat în aprilie.

Vom continua să urmărim evoluția consumului și autonomiei în paralel, din cel puțin două motive:

  1. Inaugurarea primelor două stații de încărcare rapidă Tesla Super Charger la Timișoara și Bucuresti și promisiunea altor trei la Sibiu, Pitești și Constanța, vor permite călătorii lungi cu pauze scurte de încărcare și cu varianta SR+. Rămâne de văzut dacă amplasarea lor în orașe vor determina proprietarii să se abată de la autostradă, unde găsesc stații de 50 kW amplasate mult mai convenabil.
  2. Plusul de performanțe dinamice pentru varianta Dual Motor este incontestabil. De asemenea, tracțiunea integrala poate fi un avantaj major pentru locuitorii orașelor cu relief muntos sau amatorilor de sporturi de iarnă. In cazul nostru și al Roxanei, alegerea variantei long range cu tracțiune spate, a reprezentat în primul rând o economie la achiziție, dar și pe termen lung, consumul fiind mai redus.
TM 3 la Super Charger Grand Rapids, amplasat în parcarea unui magazin la mai puțin de 1 km de autostradă

Dacă aveți întrebări pentru Tudor Iancu despre utilizarea unui Model 3 în România, puteți lua legătura prin rubrica de comentarii, pe facebook, în Forum sau la adresa office@electromobilitate.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.