Prima plimbare cu noul model 100% electric, XC 40 Recharge, asamblat de Volvo în Belgia și distribuit în toată lumea, a fost o plăcere de la un capăt la altul.
Așa cum am mai scris în alte ocazii, în relația cu Volvo nu pot fi obiectiv. După două proiecte derulate în Europa pentru Volvo, vizite numeroase la centrul tehnic de lângă Gotteborg și la fabrica de asamblare din Torslanda, încrederea în seriozitatea suedeză și rigurozitatea inginerească de la Volvo, m-au determinat să achiziționez un V60.
Vikingul a fost bunul nostru partener de drum pentru cinci ani, fără cea mai mică problemă, întotdeauna plăcut de condus, economic și extrem de încăpător. Despărțirea a fost dificilă și s-a petrecut doar după mai bine de șase luni, în care nu l-am mișcat din garaj.
Câteva informații generale
XC40 Recharge, primul model 100% electric al mărcii Volvo, este clădit pe o platformă mixtă, comună cu variantele cu motoare termice și cele hibride. De aici apar o serie de compromisuri, pe care le-am documentat cu imagini, de care probabil vom scăpa odată cu platformele dedicate modelelor 100% electrice din 2025 și pentru întreaga gama Volvo începând din 2030.
Partea comună cu Polestar 2:
- acumulatorul,
- motoarele față și spate: total 300 kW (408 CP) și 660 Nm,
- electronica de putere și sistemul de încărcare,
duce la performanțe dinamice foarte asemănătoare, 0-100 km/h în 4.9 secunde și viteza maximă (limitată voluntar) 180 km/h.
O diferență apare la consum (mai mare) și implicit autonomie (mai mică), fiind afectate de aerodinamica caroseriei, sau mai bine zis de lipsa acesteia.
Volvo XC 40 Recharge în detaliu


Mai scurt și mai înalt decât Model 3 (mașina de referință utilizată de proiectul Electromobilitate începând din noiembrie 2018), XC 40 oferă acces ușor pentru pasageri și bagaje, datorită poziției înalte a scaunelor și deschiderii foarte generoase a ușilor.


Foarte importantă pentru toți cei ce instalează un scaun pentru copii, înălțimea deschiderii ușii din spate este cu 10 cm mai mare ca la Model 3.


Accesul la portbagajul încăpător este ușurat de deschiderea și închiderea electrică a unui hayon de dimensiuni mari, care se ridică la peste 1.85 m. Sub capacul cu care este prevăzut compartimentul inferior, rămâne puțin spațiu pentru câteva scule necesare schimbării unei roți și un cablu de încărcare.
Este primul semnal al compromisului utilizării acestei caroserii pentru un model electric, deși a fost proiectată să adăpostească sub portbagaj rezervorul de combustibil și toba de eșapament, necesară la modele echipate cu motor termic.


Nici portbagajul din față (frunk-ul) nu este prea încăpător și chiar dacă este foarte elegant acoperit de încă o coajă de plastic (oare de ce?) și compartimentat elegant, ne lasă cu gândul la cel de la Polestar 2, simplu dar mai încăpător.


Un alt detaliu straniu, dar fără legătură cu faptul că modelul este electric, mi se pare soluția de etanșare a geamurilor laterale față.
Interiorul


Comparativ cu ecranul mare, în poziție verticală la Polestar 2 (imaginea din stânga), pe care îl îndrăgești de la prima atingere, informațiile comunicate de XC 40 sunt mai dificil de citit, ecranul de dimensiuni mult reduse, fiind înghesuit între două guri de ventilație verticale, un alt compromis plătit pieselor comune cu variantele clasice.



In rest, toate detaliile sunt clasice, cu butoane de acționare a diferitelor comenzi și pârghii pentru deschiderea ușilor. Prelucrarea exactă, materialele plăcute la atingere și asamblarea precisă, transmit senzația de robustețe caracteristică unui Volvo și se recunoaște imediat, indiferent dacă ești la volan, pe scaunul pasagerului sau în spate.
Cu XC 40 recharge la drum

Momentul adevărului începe după ce te așezi comod la volan, selectezi (de la un schimbător clasic) mersul înainte și te avânți în trafic. Dincolo de accelerația puternică și continuă, până dincolo de limitele legale de viteză, m-am reîntâlnit cu acea senzație catifelată și complet tăcută trăită cu Polestar 2, cu câteva luni în urmă.


Suspensia foarte îngăduitoare, ajutată de roțile pe 20″, plutește peste gropile și denivelările pe care Tesla le transmite pasagerilor fără milă prin scaune, dar și în volan. La schimbări intenționat mai brutale de direcție, sau șerpuiri rapide, se simte o înclinare a caroseriei, dar rămâne în limite decente, deși garda la sol este dublă față de cea care lipește Model 3 de șosea.
Împreună cu frânarea regenerativă fermă și vizibilitatea foarte bună, XC 40 Recharge este o adevărată plăcere la drum, cu un șuierat ceva mai ridicat la viteze pe autostradă, cum era de așteptat de la forma destul de pătrățoasă.
Surpriza mai puțin plăcută
Poate va amintiți căt am fost de entuziasmat de interfața google din Polestar 2. Din păcate sacrificarea ecranului mare, a făcut mai dificilă interacțiunea cu comenzile pe ecranul tactil cu care este echipat XC 40.


Navigația familiară, fiindcă utilizează google maps, indică cu precizie locația stațiilor de încărcare și după o simplă apăsare pe simbolul celei dorite, o voce plăcută te îndrumă spre izvorul cu electroni. Încărcarea se face cu maxim 150 kW, CCS iar cea AC cu 11 kW.

In mod foarte curios, consumul nu a fost afișat la bord și nu l-am găsit ascuns în meniul de altfel foarte bogat. Nici consilierul de vânzare nu a știut cum să extragă datele călătoriei mele de aproximativ două ore, pe același traseu parcurs cu TM 3.
Este un obicei vechi de mai bine de doi ani, să parcurg același drum, pentru a compara consumul mediu obținut de noul model electric, cu cel foarte familiar obținut cu TM 3, în aceeași zi pe același traseu. In lipsă de altceva, ne vom mulțumi cu informațiile oferite de EVdatabase.

Pentru comparație, consumul de la achiziție și cel din prima jumătate a lunii martie cu TM 3.


Primele concluzii
Cu o bună garda la sol și tracțiune integrală, XC 40 Recharge poate să ajungă la destinații unde nici prin gând nu mi-ar trece să urc cu TM 3. Până la sosirea iernii viitoare, când cel mai mic viking din gama actuală de modele și singurul 100% electric, își poate etala abilitățile scandinave pe zăpadă și polei, rămân la convingerea că actualul succes în Norvegia, Suedia și Olanda se bazează pe calitățile clasice ale unui automobil premium.
Interiorul și comenzile sunt familiare, accelerația impresionantă, confortul remarcabil și senzația generală este cea de produs de calitate impecabilă.
Privind cu ochii electromobilistului însă, eficiența va trebui îmbunătățită pentru o autonomie mai bună și viteză de încărcare mai mare, pentru ca XC40 Recharge să poată țină pasul cu noua generație de modele electrice de la Tesla (Model Y), Hyundai (IONIQ 5) și cât de curând KIA (EV6).
Detalii despre dotările exemplarului utilizat pentru primul test drive găsiți aici.
Cum va place primul model 100% electric al firmei Volvo, XC40 Recharge? Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com, la rubrica de comentarii, pe facebook sau Forum. Mulțumim pentru colaborare!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.