Ghid practic – cum am rezolvat încărcarea cu 7 kW la bloc?

Introducere

Ca în fiecare an la început de Aprilie, am lansat sondajul ”Unde încărcăm?” ajuns la a cincea ediție, pentru a răspunde cât mai documentat celor ce ne întreabă când și unde încărcam ”electricele”?

UNDE INCĂRCĂM? Ediția 2024

In acest context apare întotdeauna discuția ce fac locuitorii din apartamentele de bloc? Cum pot rezolva încărcarea ”acasă”?

Alături de exemplele anterioare cu soluții de încărcare la bloc relatate de Dan (Kona, București), Paul (Kona, Băilești), Raul (Fiat 500, Timișoara), Alex (ID.3, București), Cătălin (Model 3, Craiova) vine cu detalii și imagini despre modul în care a rezolvat încărcarea la bloc în Craiova.

Mulțumim Cătălin în numele tuturor celor ce vor găsi utile informațiile furnizate, așa cum a fost cazul și cu precedentul ghid de achiziție:

Cum și unde încărcăm? Se poate încărca o mașina electrică la bloc? Cum fac să încarc mașina electrică dacă stau la apartament?

Toate cele de mai sus sunt întrebări puse de diverși oameni, de media, jurnaliști auto sau chiar doritori, care vor să achiziționeze o mașină electrică și se întreabă cum pot încărca dacă stau la bloc.

Ei bine, în continuare găsiți experiența mea cu încărcarea la bloc de când am cumpărat un Hyundai Ioniq și acum, când l-am schimbat cu Tesla Model 3 ”Highland”.

Locuiesc într-un bloc nou, construit în 2017, în care detin două locuri de parcare private, unul suprateran și unul subteran.

Pentru locul din subteran constructorul a prevăzut o lampă cu led pentru fiecare loc de parcare legata la contorul apartamentului unde locuiesc. De când am cumpărat Ioniq-ul, am căutat soluții să pot încărca acasă, având în vedere că soția face naveta.

Am ales pentru moment să aplic următoarea soluție pentru locul de parcare din subteran:

  • o priză cu contor pasant și siguranță
Lampa cu pricina din subteran de unde am legat un cablu de 3 x 2,5mm

Ca materiale am avut nevoie de un cablu de 6 metri 3×2,5mm, un tablou cu siguranțe, o siguranță de 16A (amperi) și o priză modulară pentru tabloul de siguranțe. Costuri aproximativ 200 lei, iar manopera a fost făcută în regie proprie.

Tabloul de siguranțe + Siguranța 16A + Contor pasant

Puterea maximă de încărcare a fost de aproximativ 2,7-3 kW, încărcând la priza aceasta o perioada de 1 an și jumătate aproximativ 1785 kWh.

Când am luat Tesla, am căutat o soluție să măresc puterea la 7 kW, având în vedere că bateria este mai mare, precum și stația primită de la Tesla, care poate încărca cu 7 kW (32A), cu adaptorul albastru cumpărat separat (280 lei).

Ca să fac acest lucru am parcurs următoarele etape, deloc complicate. Menționez că stau în Craiova, așa că nu garantez că peste tot este la fel. La noi în zonă de rețeaua de distribuție a energiei electrice se ocupa Distribuție Oltenia.

Pe 4 ianuarie 2024, prima zi din an când am ajuns la birou, am hotărât să solicit un spor de putere pentru monofazic.

Pentru acest lucru am avut nevoie de următoarele documente transmise în format electronic (PDF) pe adresa de email relatiiclienti@distributieoltenia.ro :

  • Cerere adresată Distribuție Oltenia cu descrierea instalațiilor electrice (de ce solicit spor de putere) – am bifat apariția unui punct de reîncărcare vehicule electrice – CERERE AICI
  • ATR-ul anterior, cel de cand ati facut racordarea initiala a locului de consum
  • Contract de vănzare-cumpărare apartament + garaj subteran
  • Cadastru apartament + cadastru garaj
  • Extras de informare pentru apartament și garaj – OBTINETI DE AICI
  • Copie dupa buletin
  • Certificat de nomenclatură stradală (dacă nu aveți aceeași adresă în contractul de vânzare-cumpărare și în buletin)
  • Manualul de utilizare și cel cu date tehnice ale încărcătorului (eu le-am trimis pe cele de la Tesla Mobile Charger) : AICI

În cerere am solicitat sporirea puterii de la 6 kW, cât aveam eu pentru apartament (32A) la 9.9 kW PUTERE MAXIMA ABSORBITA, adică 50A. După ce am transmis toate documentele am primit pe email o factură pentru emiterea unui nou ATR (Aviz Tehnic de Racordare), factură care a fost 95 lei.

De aici începe așteptarea, aproximativ 2 luni până au venit cei de la Distribuție Oltenia să schimbe siguranța de 32 A cu cea de 50 A. Lucrarea în sine sau siguranța nu au costat, însă iți cer cei de la distribuitor un Dosar de Utilizare al Instalației (care îl întocmește cel care schimbă siguranța), aici e o mafie distribuitor-firme autorizate ANRE, dar asta este altă discuție.

După schimbarea siguranței am făcut în regie proprie lucrarea care a constat în procurarea materialelor + racordarea propriu zisă la un tablou intermediar care este între contor și apartament. Ca materiale am folosit următoarele :

  • Cablu 3x4mm lițat = 25 de metri – AICI (8.5 lei/metru)
  • Copex Ø exterior 25 mm, 750 N = 25 de metri – AICI (91 lei/rola 50 metri)
  • Bride de prindere a copex-ului (cutie de 100 de bucăți) – AICI (39,90 lei/cutia)
  • Dibluri Ø 6 pentru prinderea bridelor (punga de 100 de bucăți) – AICI (9,95 lei/punga)
  • Priza Industriala Aplicată Gewiss GW62415 2P+E 32A 200-250 V IP44 : LINK eMAG (55 lei/bucata)
    • COST TOTAL MATERIALE = 400 lei
Priza 220V Industrială 32A aplicată pe perete
Cablaj aplicat pe traseul garaj subteran – spații comune garaj – spații comune casa scării – tablou racordare

Tablou intermediar legături apartament – garaj situat în casa scării (cercul roșu este pe unde am ieșit cu cablul în așa fel încât să nu se cunoască) – aici am lăsat un electrician să facă legătura finală.
Contorul unde se vede consumul instant în amperi (32,74A)
Stația și priza montate pe perete (ambele sunt funcționale și 32A și cea de 16A).

În final, o poză cu tableta mașinii în care se poate observa că încarcă cu 7 kW.

COSTURILE TOTALE PRIZA 7 kW (32A) = 895 RON (400 de lei materiale, 200 de lei racordare electrician, 200 de lei dosar de utilizare al instalației, 95 de lei aviz tehnic racordare)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.