(Skoda Citi)GO-e a prins aripi

Sambata ne-am luat inima in dinti si am incercat prima evadare extraurbana mai serioasa cu noua Skoda Citigo, primul automobil electric din garajul nostru.

O excursie cu drumuri de toate felurile, pentru un test in tandem Go-e, la deschidere si Ionica, la urmarire, ca  sa observe comportamentul micutului Citigo. Am incercat, pe cat posibil sa ne incadram in limitele maxime legale plus tolerante:

  • 50km/h in localitati (am setat avertizorul sonor de limita de viteza la 60km/h)
  • 90 km/h pe DN
  • 100km/h pe autostrada (viteza maxima la Citigo e 130km/h)

GO-e ruleaza cu 100 km/h constant pe A1 pentru 20 kilometri

M-am straduit sa pastrez cat mai constant viteza pe autostrada A1, dar la un moment dat am ajuns din urma un camion care rula cam cu 90km/h. Aveam doua optiuni: sa rulez in plasa lui aerodinamica si sa „fentez” masuratorile comparative cu Ionica, sau sa-l depasesc.

Cu o termica, as fi stat un pic pe ganduri, daca sa schimb o treapta in jos ca fac depasirea mai scurta. Cu GO-e n-am avut nicio ezitare. Am apasat „potentiometrul” si am urcat la 120km/h aproape instantaneu.

Traseul excursiei in tandem

Pe traseu am avut o portiune de drum putin deniveleta. GO-e a avut o usoara tendinta de ruliu din cauza ampatamentului destul de mic, dar nu a fost deranjant, nici nu a scutulat ca o caruta, nici nu a topait ca o minge.

Draga mea partenera de drum a intrebat, la un moment dat de unde se porneste radio. Sincer imi parea rau sa stric linistea din masina…

Cum la intoarcerea noastra de la Herneacova am gasit crama Recas inchisa, ne-am hotarat sa oprim la magazinul de prezentare din oras sa ne aprovizionam cu ceva si pentru vizitii.

Magazinul cramei, in Recas

Primele incarcari rapide

La intoarcerea in Timisoara am facut doua escale de Fast-Food electric si scolarizare in utilizarea „pompelor” rapide de electroni.

Prima incarcare-scoala la Lidl, fara aplicatii, fara complicatii

A doua incarcare la Kaufland, utilizand aplicatia e-charge

In aceasta escapada, am plecat de la Sacalaz cu rezervorul plin ochi incarcat la priza mono 220V din garaj (prima incarcare acasa dupa preluarea masinii).

Consum, atuonomie si alte consideratii dupa primul drum „lung”

Consumurile comparative si alte calcule le gasiti intr-un articol dedicat, dupa care trebuie sa-i iau apararea micutului GO-e.

De unde poate sa fie diferenta de plus 9% la consum, fata de etalonul de economicitate utilizat in cadrul proiectului Electromobilitate, Hyundai Ioniq?

  1. Coeficient aerodinamic: Ionica CW 0,24, GO-e CW 0,33
  2. Viteza maxima: Ionica 165km/h => 100km/h pe autostrada = ~60%, GO-e 130km/h => 100km/h pe autostrada = ~80%, mai aproape de limita.

In plus la prima plimbare paralela, Citigo a avut doi ocupanti, iar Ioniq unul singur, dar cu toate acestea consumul a fost mult mai bun decat cel indicat de EVdatabase.org. E drept ca am avut parte de conditii meteo ideale pentru masinile electrice, fara sa fie nevoie de climatizare, incalzire sau alti consumatori suplimentari (dezaburire, stergatoare, lumini, etc).

Primele concluzii dupa un drum mai lung

In concluzie, tinand cont de corectiile care s-ar impune, Citigo este foarte economic, cu conditia sa nu fie prea mult alergat pe autostrada, unde nici nu are cum sa-si foloseasca recuperarea regenerativa.

Surrsa inforamtiilor: EVdatabase.org

Fara sa fie vorba de o comparatie, cele doua masini electrice facand parte din segmente total diferite, este remarcabil cat de multa performanta importanta pentru electromobilisiti poti cumpara cu Citigo.

Mai intai pretul. Dupa subventiile „rabla plus si rabla”, la mai putin de jumatate din pretul unui Ioniq model 2018, care nu se mai comercializeaza (dar poate fi gasit second hand), Citigo ofera aceasi autonomie reala (conform EVdatabase), sau chiar ceva mai buna, dupa primele noastre masuratori paralele.

Forma compacta, predestinata orasului, nu impiedica excursii ceva mai lungi cu doua persoane la bord, cand bancheta spate se rabate pentru a face loc bagajelor.

Diferenta de consum masurata la primul test paralel este mai buna decat cea indicata de EVdatabase cu plus 15% Citigo fata de Ioniq model 2018

Chiar daca primul consum la drum lung obtinut de noi nu poate fi replicat vara cu aer conditionat, sau iarna cu incalzire, costul cu energia electrica mai mic de SAPTE RON pentru 100 kilometri este foarte promitator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.