Hyundai Ioniq – costul total dupa 43.573 km (TCO total cost of ownership)

Introducere

Circulă un zvon prin lumea electro-scepticilor că după câțiva ani ”râșnițele” sunt kaputt și nu le mai poți vinde. Proiectul Electromobilitate și-a propus să documenteze pe termen lung experiențele la volanul noilor modele electrice, dar deși am monitorizat 2.8 milioane km parcurși de 85 participanți în ultimii cinci ani, nu am întâlnit un caz cu defecte majore sau imposibilitate de revânzare.

Este foarte adevărat că începând din ianuarie 2023, când Tesla a redus prețurile la modele noi și industria s-a văzut obligată să procedeze la fel, prețul exemplarelor second hand a coborât rapid. Cu toate acestea, 2024 a demarat cu eliminarea sau reducerea subvențiilor pe mai multe piețe auto europene importante (Germania, Franța) ceea ce va duce din nou la ridicarea prețurilor de achiziție, rezultând o cerere mai ridicată pentru cele second hand.

”Buburuza” lui Marius (Câmpina) a plecat în Bulgaria

Până piața se stabilizează pe fundamente solide, bazate pe cerere și ofertă, fără a fi distorsionată de subvenții, primele modele electrice utilizate în proiect, fie ele Dacia Spring, VW e-Up!, Hyundai Ioniq sau Kona, Renault Megane, Skoda Enyaq sau Tesla Model 3 LR, și-au găsit noi proprietari sau au fost înlocuite prin buy-back.

Cătălin s-a despărțit recent de un Hyundai Ioniq, pe care l-a înlocuit cu Tesla Model 3, și ne prezintă date organizate meticulos, care explică costul total al utilizării primei electrice, inclusiv dobânzile plătite pentru credit și pierderea prin diferența dintre prețul de achiziție și cel de vânzare.

Daca aveți calcule asemănătoare, și doriți să le împărtășiți cu comunitatea interesată de automobile electrice, scrieți-ne la adresa office@electromobilitate.com

Hyundai Ioniq – costul total după 43.573 km (TCO)

Cu ceva timp în urmă am comparat costurile de exploatare pentru un Hyundai Ioniq (100% electric) cu fosta mașină a familiei, un VW Golf 1.4 TSI DSG de 170 CP.

La mașina electrica putem nota, printre altele, costurile reduse cu reviziile mari cum se regăsesc la masinile termice cum ar fi : plăcuțe de frână, distribuție, chit de ambreiaj, etc., dar și costul redus cu încărcările.

Revin astazi cu detalii in ceea ce privește costul de exploatare total al mașinii deținute anterior Hyundai Ioniq Electric 38.3 kWh, inclusiv dobânzile aferente ratei si prețul de vânzare, precum si costurile cu încărcările electrice versus carburant.

Tabel Costuri de Exploatare (TCO-Total Cost of Ownership)

Pentru a calcula costurile cu carburantul (benzina) din tabelul de mai jos, am luat in considerare consumul mediu afișat pe ultimii 15.000 de km pentru a doua mașină a familiei, un Hyundai i20 1.0 L T-GDI 7DCT (automata), cu un consum de 8.5 litri pe 100 de km.

Poate va întrebați de ce am platit așa puțin in perioada iunie 2021 – august 2022 (2.233 lei pentru 43.573 km reprezintă 5,12 lei/100km)?

Ei bine, am beneficiat de incarcare gratuită la serviciu, la o priza a unei companii de distribuție a energiei electrice, pentru ca la începutul electrificării mai toti ofereau încărcări gratuite (aici putem nota Kaufland, Penny, Rompetrol, etc.). Perioada din august 2022 pana când am vândut mașina in septembrie 2023 am mai încărcat si cu cupoanele oferite de Kaufland în campania de cumpărături (cumperi de 500 de lei/luna si primești 5 cupoane de incarcare), campanie care cred că a încurajat electrificarea.

Se poate observa in tabelul de mai sus ca daca utilizam mașina pe benzina din dotare, pe langa cele 3 revizii (15.000 km, 30.000 km si 45.000 km), trebuia sa o alimentez cu benzina in valoare de aproximativ 25.000 lei (5000 euro). In mașina electrică, prin programele de încurajare a electromobilitatii dar si prin încărcările efectuate acasă sau la serviciu, se poate observa ca am cheltuit doar 2233 lei (450 euro). Acum trageți voi o concluzie, merită sau nu mașina electrică?

Al doilea ”electro-pas”

Convins de ideea electromobilității, după experiența cu Ioniq, precum si a costurilor reduse cu reviziile si energia electrica, am vândut Hyundai-ul, înlocuindu-l cu o Tesla Model 3 “SR Highland”, despre care am scris aici:

Pot sa spun ca a fost o decizie foarte inspirata, având o baterie mai mare si avantajul încărcării mai rapide fata de Hyundai Ioniq.

De când am achiziționat Tesla Model 3, am încărcat preponderent acasă sau la statiile cu plată, atunci când am fost plecat din localitatea de domiciliu. Va las mai jos cateva date prin care va puteți convinge de diferențele dintre benzina vs electric.

Mașina este folosita preponderent pentru naveta între Craiova/DJ și Bals/OT, mergând 60 km pe zi dus întors pe drumuri naționale.

 La final se poate observa din tabelul de mai sus ca în cei 7344 km parcurși cu noua mașină am cheltuit aproximativ 743 lei sau 10.11 lei/100km cu încărcările. Dacă o foloseam pe cea pe benzină cheltuiam aproximativ 4300 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.