Hyundai Kona – 3 lecții din vremuri de caniculă

Cele 3 Hyundai Kona pe care le urmărim de o vreme, au vieți paralele extrem de interesante, prin diversitatea cazurilor de utilizare:

  • Cu excepția drumurilor de Oradea, Attila utilizează Kona zilnic pe drumul de serviciu, care este norocos de aproape, la doar 3 km de casă;
  • Și Tudor a început să meargă la serviciu zilnic, ceva mai departe, dar în weekend evadează cu prietenii pe distante mai lungi;
  • Paul continua vacanța „de cursă lungă” și a parcurs aproape 2.500 kilometri în ultima săptămână, o distanta mare indiferent de ce grup motopropulsor este instalat sub capotă.

Tocmai această diversitate ne dă posibilitatea să învățam cât mai multe despre comportamentul micului SUV electric în condițiile cele mai diferite de utilizare.

Consumul mediu

Privind graficul consumului mediu, aproape că este dificil de ghicit cât de diferite au fost drumurile celor trei mașini în ultima săptămână.

Diferența intre maxim (16.3 kWh/100km) si minim (13.7 kWh/100km) este de 19%, ceea ce reprezinta 1.70 lei, atât Attila cât și Tudor încărcând acasă cu energie tarifată la 0.64 lei/kWh. Dacă mai adaugăm pierderile de încărcare, estimate pana în prezent la aproximativ 10% pentru Kona, rămâne o diferență mai mica de 2 lei pentru 100 km.

Parcursul zilnic

Privind însă parcursul zilnic, este ușor de văzut ca Paul continuă să împingă Kona peste limita de autonomie, fiind obligat sa încarce pe parcurs, de unde provine și prima lecție din această săptămână:

Am aflat ceva foarte important in Grecia. Mai rău decât să nu găsești stații, e să le găsești dar cu putere pe sfert din cea declarată pe Plugshare!

Paul Vadeanau

Așteptăm cu interes povestea pe larg, în interpretarea autorului.

Foto: Tudor Marchis

A doua lecție, a fost cea aplicată cu blândețe de Tudor, conform tradiției de educație prin test drive a proiectului Electromobilitate, unui prieten electrosceptic, cu care a pornit într-o călătorie de sfârșit de săptămână pe traseul Timișoara – clisura Dunării cu Kona și l-a lăsat să conducă.

Tudor mi-a dezvăluit până acuma doar ca valorile (13.2 kWh/100km) de consum din 24 și 25 iulie aparțin prietenului său. Sunt valori remarcabile pentru primul drum, când conducătorii experimentează pentru prima oară frânarea regenerativă.

Foto: Attila Bereczki

În valorile transmise de Attila am remarcat ziua de 24 iulie, când pe drumul de întoarcere de la serviciu, Kona pare sa fi consumat aproape dublu, fața de drumul de dimineață. Cu mențiunea ca relieful timișorean este plat ca o clătită și nu poate fi vorba de diferența de consum între urcare și coborâre, am solicitat mai multe explicații și iată a treia lecție în cuvintele șoferului:

Da, exista o explicație pentru „anomalia” din 24 Iulie.
În 24 iulie sunt două consumuri: primul  (16,8kWh/100km) fiind de dimineață cu traseul acasă-serviciu, când afară a fost relativ răcoare și al doilea consum mediu (anomalia) cu traseul serviciu-acasă, când afară au fost 30+ grade și am plecat la drum cu clima lucrând la maxim sa răcească habitaclul la temperatura dorita de 22C.

Având traseu scurt (3km), nu a apucat sa facă o medie rezonabilă la consum: ponderea maximă a avut consumul compresorului.

Attila Bereczki

Din experiența cu alte modele electrice, am constatat că cel mai eficient mod de a asigura confortul atât vara, cât și iarna, este cel de pornire a climatizării din aplicație, cu câteva minute înainte de plecarea la drum, sau pentru o anumită ora programată. Sistemul de climatizare va începe reglarea temperaturii cu aproximativ 10 minute înainte de ora programată, evitând utilizarea la maxim a instalației, care consuma într-adevăr mai mult, când ventilația este la maxim.

Din păcate, la unele modele se poate folosi funcția de pre-climatizare doar dacă mașina este conectată la o sursă de curent.


După cele 3 lecții de la 3 proprietari de Kona, va întrebăm ce alte experiențe interesante ați avut cu Kona pe vreme caniculară?


5 Responses

  1. Radu DIMOFTE spune:

    O metoda folosita de mine cam de pe vremea cand nu aveam masina cu a/c, dar mai ales dupa ce am avut mereu, a fost sa deschid larg geamurile din fata pret de 1-2 minute la pornirea de pe loc, dupa ce masina s-a incins foarte tare la soare.
    Eventual nici nu porneam instalatia de ventilare/climatizare in rastimpul asta scurt, in asa fel ca aerul superincins sa iasa partial din habitaclu. Apoi inchideam geamurile si porneam climatizarea.
    Asa fac si acum si e ok. Merita incercat.

  2. Dan T. spune:

    Da, probabil ventilarea naturală e mult mai eficientă decât pornirea climatizării (de la distanță sau la urcare).
    Apropo de ventilare de la distanță, Tesla Model 3 are de ceva timp opțiunea de a întredeschide ferestrele de la distanță: https://twitter.com/coptertube/status/1177061317913567234

  3. Dan Boboescu spune:

    La Model 3 am utilizat functia „climate on”, atunci cand pauzele sunt scurte, gen cumparaturi, atat iarna cat si vara, fiindca mentine temperatura setata, fara variatii mari de prea cald sau prea frig la interior.

    Pentru pauze lungi, mai ales in parcari publice, am preferat pre-climatizarea comandata prin aplicatie.

  4. ioan spune:

    Se spune serviciu, nu servici

  5. Dan Boboescu spune:

    Multumesc. Corectat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.