Ianuarie 2024 s-a scurs prea repede parcă. O lună de iarnă fără prea multă zăpadă, cu temperaturi așa și așa. #konașii au continuat să parcurgă distanțele obișnuite după cum veți vedea în articol.
Ca un preambul la raportul lunii ianuarie, voi prezenta o lună de navetă zilnică. Beneficiind de o lună în care am fost mai leneși am reușit să strâng date care răspund celor ”trei întrebări”: Cum? Unde? Cât?
#konașu și naveta
„#konașii”, „#konașu” sunt diminutive care împart, ca de obicei, internetul în două. În timp ce unii zâmbesc și trec mai departe alții ocolesc această mașină tocmai pentru a nu fi apelați astfel.
Sunt apelat astfel, e chiar distractiv 🙃. Mai important e că de fiecare dată am ocazia să vorbesc despre mobilitatea electrică. Interesul e centrat pe navetă și întrebări curg: Cum te descurci? Cum și unde încarci? Cât încarci și mai ales cu ce cost? Nu e greu iarna?
Aceste întrebări sunt pertinente, iar informația prezentată ar trebui să răspundă acestor întrebări. Pentru a vizualiza mai ușor începem cu un grafic.
1. Barele portocalii reprezintă cantitate de energie încărcată.
2. Cu roșu, valori negative, am marcat energia consumată.
3. Albastru ne indică distanțele parcurse de la o încărcare la alta.
4. Marcat cu verde vedem costurile plătite pentru energia încărcată.
Cum? Unde? Cât?
Prima încărcare din ianuarie a fost pe data de 2, am încărcat 46 kWh la SuC Tesla. Costul a fost de 46 RON. Din aceștia am consumat 39 kWh și am parcurs 251.2 km în următoarele 6 zile. Și așa mai departe. Pe finalul lunii am avut și puțin soare, așa că mașina s-a bucurat de 11 kWh aport 100% solar.
Detaliile navetei sunt Jucu – Cluj-Napoca – Jucu cu proporții relativ egale DN/urban. Distanța totală a drumurilor zilnice pentru navetă e de minim 64 km și poate ajunge până la puțin peste 100 km în unele zile. Nu facem același traseu zilnic, principalul motiv fiind aglomerația. Waze ne trimite pe drumuri numai de el știute, în unele zile, cu o eficiență destul de bună 🙂
Încărcările pentru luna ianuarie sunt exact ca în graficul alăturat. Aproape 80% am încărcat din rețea, 18% la stații publice și doar puțin peste 2% energie de la soare.
În general mașina se încarcă noaptea în garaj, fără ca noi să așteptăm după ea.
Urmăresc dacă ziua de mâine există șanse pentru câteva raze de soare și decid după caz dacă amân încărcarea pentru a beneficia de energia din sistemul fotovoltaic. Când revine producția solară la o valoare ce să ne asigure energia de zi cu zi necesară, vom muta încărcările de noapte ziua. Stațiile publice le-am folosit când am fost la cumpărături sau birou.
Cu ce cost?
Costurile pentru 1887 km parcurși în ianuarie 2024 au fost de 310.6 RON, adică 16.5 RON/100km. Se putea mai bine? Probabil! Doar că vom continua să petrecem timp de calitate cât timp mașina ajunge la o priză. Aspectul prețului vine pe un loc secundar, chiar dacă este un spin adus în față de multe ori de sceptici.
Ba că nu mai sunt gratuități, deși noi avem încă voluntari-proprietari care raportează 0 (zero) cost, vedeți mai jos în articol. Ba că vom fi taxați suplimentar acasă, dar prețurile sunt la fel cum am semnat contractele.
Așadar, foarte multe știri nedocumentate și aruncate doar pentru cât mai mult zgomot.
Nu e greu iarna?
Suntem deja în a treia iarnă cu mașina și avem colegi cu experiență mai multă care ne-au inspirat. De ce ar fi greu? Da, iarna scade autonomia, crește consumul și evident și costurile. Dar oare nu la fel se întâmplă și în cazul mașinilor cu motor termic, chiar dacă diferența vară-iarnă nu este la fel de mare?
Și ne descurcăm foarte bine, pentru a răspunde primei întrebări. Diferențe dintre mașina actuala și termicele din trecut sunt liniștea din habitaclu, lipsa interacțiunii cu stațiile de combustibili și nu în ultimul rând aerul din jurul nostru. E puțin, foarte puțin mai curat de la o singură electrică (a mea). Ar putea să fie mai mult, mult mai mult, cu implicarea fiecăruia dintre noi!
#konașii în luna ianuarie 2024
Prima lună a lui 2024 echipa Kona contribuie cu 19.670 km în desaga proiectul Electromobilitate. Suntem în linie dreaptă pentru 3.000.000 km până la primul eveniment din acest an. Se poate revedea articolul Bilanț ianuarie – calea spre 3.000.000 km pentru echipa proiectului Electromobilitate pentru mai multe detalii.
Consumul mediu al echipei de 17.1 kWh/100 km e unul bun pentru un „gerar” destul de afectat de situația climatică în care ne aflăm.
Reprezentarea grafică a datelor din tabel este în cele două imagini devenite clasice deja. Cu albastru avem parcursul, iar în roșu avem valorile de consum raportate de colegi pentru luna ianuarie.
Costurile, cum ziceam mai sus, sunt diferite de la un proprietar la altul. Unele chiar 0 (zero) după cum se poate vedea, deși din motive diferite:
- Daniel beneficiază de încărcare gratuită la locul de muncă si panouri solare acasă;
- Marius utilizează stațiile instalate de Primăria din Reșița, care încă sunt gratuite.
Sistemul cu panouri solare, un angajator deschis sau proprietarii unor hoteluri, pensiuni și restaurante vor ajuta mult la mobilitatea electrică. Beneficiul unui cost mic sau inexistent pentru încărcare la locul de muncă sau la destinație poate să influențeze pozitiv curba de adoptare.
Colegii ne-au trimis câteva informații despre parcursul lor în luna ianuarie.
Gabriel (MS)
- parcursul total – 1607 km
- consumul mediu 18 kWh/100km
- costul încărcărilor din ianuarie ~260 lei, Hidroelectrica.
Am cumpărat și o priză să contorizez câți kWh încarc de la priză. Pentru luna Ianuarie am scos 330 kWh.
Daniel (CJ)
În luna ianuarie pentru Kona avem următoarele date:
- 1420 km parcurși
- consum mediu 17,8 kWh/100km
- 324 kwh încărcați
- cost încărcări 0 lei
Am încărcat majoritar acasă, asta, datorită faptului că am prins ceva zile cu soare în luna ianuarie și pentru că, Kona a stat mai mult acasă, majoritatea drumurilor fiind scurte, de aici și consumul ridicat clima fiind setată pe 23 grade pe auto, iar bineînțeles scaunele și volanul încălzit au mers încontinuu, pe locul 2 fiind încărcarea la locul de muncă.
Am încercat să încarc la o stație publică în parking în Cluj, dar fără succes, iar după un tichet deschis am primit informarea că acele stații încă nu erau configurate.
De asemenea camera de marșarier într-o zi ploioasă a decis că nu mai vrea să funcționeze, dar după o noapte în garaj a început să meargă din nou. Voi aștepta următoarea ploaie să văd dacă va face la fel și cel mai probabil o să fac o programare la service.
Codruț (MM)
Distanță parcursă a fost de 4531 km, cu un consum mediu de 17.2 kWh/100km. Temperaturile de rulare au fost cuprinse între -4 și 15 grade Celsius.
Rulaj în regim majoritar extraurban drum european și ceva autostradă si restul distanțe scurte dimineața cu pre-încălzire habitaclu (dus, adus copii școala și activității).
Costurile reduse (100 RON) se explică prin gratuitate încărcare CCS primăria Baia Mare și o producție bună la panourile solare cu stocare de 40 kWh utili.
George (DB)
Parcurs total: 1309 km, ¾ în oraș iar restul pe DN-uri, pe distanțe de până în 150 km.
– Consum mediu: 16,1 kWh/100km.
– Încărcări de la stații publice: 150 kWh, cost 210 lei.
– Încărcări de acasă, din fotovoltaic: 40 kWh, cost 0 lei.
În această lună am experimentat temperaturile matinale de până la -10 grade. Mașina s-a comportat exemplar, consumul fiind decent, ajutat și de eficiența pompei de căldură.
Titus (SB)
Ca de obicei, Titus ne prezintă grafice comparative cu anii precedenți, fiind deja la a patra iarnă de conviețuire cu a lui #koniță.
Luna ianuarie 2024:
- distanță: 1493 km
- consum mediu: 18,32 kWh/100km
- cost 130 ron
Cosmin (CJ)
Ianuarie 2024:
- distanță: 1887 km
- consum mediu: 17.8 kWh/100km
- cost cu încărcările: 310.6 RON sau 16.5 RON/100km
Luna ianuarie am tot sperat la zapadă și ninsoare. Nu s-a întâmplat, așa că am mers și am căutat-o noi. A fost sigura ieșire, drumul până la locul de săniuș fiind de 139 km dus-întors. Restul distanței înseamnă naveta zilnică Jucu-Cluj-Jucu.
Am avut 10 încărcări, din care 2 DC (la SuC Tesla), 5 AC din grid (în garaj), 1 AC la stație publică și 2 cu energie de la soare (tot în garaj).
Pe contor am tras 365 kWh deși aplicația BlueLink spune altceva.
De altfel aplicația ne mai păcălește și când vine vorba de distanță, după cum se vedem mai jos.
1837 km față de cei 1887.3 km afișați de mașină.
Am identificat acest diferențe încă din 2021 și continui să cred că sunt probleme de comunicare între sistemele Hyundai.
Mașina se comportă excelent, suntem trecuți prin două ierni, nu mai avem surprize. Totuși parcă am patinat mai mult iarna aceasta.
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂
Sorin sunt din Piatra Neamț. Am Kona Premium și fac naveta în special Piatra Neamț – București… Ianuarie 2024 a însemnat fix 5500 km parcurși, un cost de cca 1700 lei per total.. Poate ma adăugați la statistica. Unde ma pot alătură grupului?
Salutare Sorin! Suntem cu toții voluntari în acest proiect și suntem bucuroși să primim ajutor și forțe proaspete! Te rog să ne trimiți un mail pe office@electromobilitate.com vei primi detalii despre colaborarea la proiect. Mulțumim!