Comunicatele de presă și interviurile acordate de executivii VW înainte de vacanța de vară, care este o perioadă foarte agitată în industria auto, când liniile de asamblare sunt modificate pentru producția noilor modele destinate anului 2023, sunt extrem de optimiste și pline de vești bune.
Doar ce a demarat producția pentru mult așteptatul ID Buzz la Hanovra și aflăm că cea pentru ID.4 în SUA va începe cu trei luni mai devreme decât era planificat inițial. Varianta americană, ușor modificată față de modelul european, are în prezent peste 50.000 comenzi și se va produce într-o cadență de 10.000 pe lună. Efortul de promovare și asamblare pe trei continente pentru ID.4 este cu siguranță justificat de recepția bună la public, dovedită prin clasarea pe locul 6 în Top 10 global, la mare distanță de Model Y și 3, dar urmat la doar 215 înmatriculări de noul IONIQ 5.
Legat de producția pe trei continente, ID.4 va fi doar cel de al treilea model 100% electric care atinge această performanță, după:
- Nissan Leaf, care a fost asamblat încă din martie 2013 în Japonia, Marea Britanie și SUA;
- Model Y, din aprilie 2022 odată cu începerea producției la Giga Berlin. Model Y este produs în două locații din SUA și la Shanghai.
În această companie selectă dar foarte rarefiată, ne-am întrebat unde s-a rătăcit vedeta inițială a tranziției VW spre electrificare?
În urmă cu două luni (VW ID.3 – o stea căzătoare?) atrăgeam atenția că ID.3, primul model VW asamblat pe platforma dedicată MEB, a terminat primul trimestru pe locul 15 în Europa, după Dacia Spring și BMW i3, un model aflat la un pas de scoaterea din producție.
Speculam atunci dacă această slăbiciune provine de la o alocare conștientă a pieselor și acumulatorilor pentru ID.4 sau alte modele mai profitabile ale grupului VW, din gama Audi și Skoda?

Revizitând statisticile la zi pentru înmatriculările din Europa de Vest, publicate de EU EVs, este evident că rezultatele din 2022 (8.225 la finalul lunii mai) nu pot ține pasul cu cele din aceeași perioadă de anul trecut (16.846), un aspect extrem de rar în industria auto în cel de al treilea an de producție.


Pe teren propriu, în Germania (imaginea din stânga), situația este și mai nefavorabilă:
- 19467 înmatriculări în primele cinci luni din 2021,
- 4464 în aceeași perioadă anul acesta, deși pe teren propriu VW dispune de o armă puternică de coafare a cifrelor de „vânzare” prin înmatriculări pe firme.
Poate cea mai edificatoare imagine, referitor la strategia de promovare eșuată a primului model electric asamblat pe platforma MEB, este cea din Norvegia (imaginea din dreapta). După forțarea cifrelor de înmatriculare în primul an (2020) prin achizițiile dealerilor, cel de al doilea și al treilea an au dovedit apetitul redus al norvegienilor pentru un soft care risipește electroni prețioși iarna. Asa cum spune un proverb german: Lügen haben kurze Beine! (minciunile au picioare scurte, minciunile nu ajung departe).
Se pare că avertismentul public lansat de doamna Merkel cu ocazia salonului auto IAA – Frankfurt 2019, imediat după scandalul Dieselgate, nu a fost înțeles prea bine la etajele executivilor germani. Spunea atunci cancerul german în conferința de inaugurare a salonului, aflat în stare de asediu din cauza protestelor anti-industria auto, că cel mai important obiectiv al industriei auto germane trebuie să fie recâștigarea încrederii publicului.
În ce măsură a reușit VW să atingă acest obiectiv, puteți alfa stând de vorbă cu actualii proprietari de modele electrice, care așteaptă îndeplinirea mai multor promisiuni legate de soft, actualizări OTA (over the air), garanții, etc.
Iată ce ne spun proprietarii de ID.3 participanți la proiectul Electromobilitate despre experiențele din ultima săptămână.
Alexandru – București


În perioada 01-05 iunie am parcurs 604 km, cu un consum mediu de 15.6 kWh/100km.
Sunt mulțumit de consum, am mers în total 500 km pe autostradă, deci consumul a ieșit destul de prietenos.
Costuri ZERO lei cu încărcarea.
Marcel – Cluj
Pentru săptămâna 22:
- 1738 km parcurși cu două drumuri mai lungi Cluj-Brasov și Cluj-Timișoara;
- 11,99 kWh/100 km consum;
- DC 2 încărcări 64 kWh cost 0
- AC 7 încărcări 216 kWh cost 0
Cosmin – București

Săptămâna trecută am parcurs doar 200 km cu un consum mediu de 17.8 kWh/100km.
Săptămâna următoare mașina va sta pe dreapta, sunt plecat de acasă cu ceva treabă.
Călin – Cluj

Pentru mine săptămâna aceasta s-a încheiat cu 261 km parcurși, consum de 13 kWh/100km, traseul a fost de 180 km extraurban, restul urban. în jur de 23 kWh încărcați la stație publică gratuit.
Dan – Timișoara

Săptămâna 30 mai – 5 iunie are pentru mine următorul rezumat:
- Distanta: 1405 km
- Consum: 14.6 kWh/100km
- Viteză medie: 50 km/h
Consumul mediu săptămânal și domeniul de consum ID.3
Pentru amatorii de statistici iată și reprezentările grafice ale datelor de mai sus în perspectiva ultimelor 12 luni.



My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.