Startup-uri promitatoare pentru mobilitatea electrica

In al saptesprezecelea an de la infiintare si la doar o decada de la prezentarea Model S la NAIAS – North American Auto Show in Detroit, Tesla domina cu autoritate vanzarile pe plan global si pe cele mai mari piete pentru masini electrice: China, Europa si SUA.

Daca ieri ne intrebam „Cate firme vor supravietui concurentei din lumea mobilitatii electrice?” astazi vom trece in revista startup-urile cele mai promitatoare din domeniu.

Este interesant cum, la fiecare lansare a unui nou automobil electric, presa anti-Tesla pomeneste de strigoiul unui „Tesla killer” in titlu. Urmarind insa obiectiv evolutia vanzarilor Tesla, este simplu de inteles ca sunt in crestere rapida.

Locul unde trebuie cautate adevaratele victime ale fiecarui automobil electric asamblat de un start-up, sau chiar de firmele traditionale, este in tabara celor echipate cu motoare cu ardere interna. Ca urmare orice nou vehicul electric are potentialul sa elimine un automobil clasic de pe sosele, devenind un „ICE-killer” (Internal Combustion Engine).

Rivian

Rivian R1S

Rivian se afla pe primul loc al startup-urilor cu sanse de supravieturire din mai multe motive:

  1. Viziunea fondatorului: a devenit criteriul de angajare a personalului si graviteaza in jurul notiunii, foarte atractive pentru unii, de aventura outdoor. Bazata pe cativa specialisti care au lansat produse Jeep in Motor City, echipa Rivian are un echilibru bun intre experienta automobilistica traditionala si inovatie in domeniul electric, electronic si software.
  2. Finantare: cu investitori de talia Amazon si Ford, Rivian se afla in pozitia de invidiat in care fondurile pentru lansarea in productie sunt asigurate si rezervele necesare pot fi puse la dispozitie, in cazul intrazierilor neprevazute, ca cea de acuma cauzata de pandemie.
  3. Produse 1: cele doua modele atractive si cu bune performante, un pickup truck RT 1 si un SUV RS 1 de dimensiuni generoase, construite pe aceasi platforma electrica, se adreseaza in primul rand publicului american. Cu siguranta vor gasi adepti internationali, de indata ce volumul de productie va satisface cererea locala.
  4. Produse 2: pe langa doua modele originale in cele mai indragite segmente in SUA: pickup si SUV, Amazon a solicitat 100 de mii de furgonete electrice pentru distributia produselor comandate online. Acesta prima comanda va asigura productia, chiar daca cererea privata are fluctuatii sezoniere.
  5. Produse 3: In schimbul investitiei de 500 milioane USD, Ford va beneficia de tehnologia si platforma electrica Rivian pentru gama de modele electrice Lincoln. Dupa alte surse, proiectul Lincoln by Rivian tocmai ce a fost anulat in urma dificulatilor financiare generate de criza covid.
  6. Fabrica: prin achizitia unei fabrici din Normal, Illinois, Rivian are un avantaj competitiv fata de concurentii care sunt in faza de constructie si se poate baza pe resurse umane cu experienta in asamblarea SUV-urilor Mitsubishi.

NIO

Primul model cu sapte locuri NIO ES8

Desi ese un startup chinez cu capital privat si nu ne-am propus trecerea in revista a zecilor de firme chinezesti, ce si-au incearcat norocul cu masini electrice atata vreme au beneficiat de subventii guvernamentale, este bine de retinut ca NIO este prima firma auto chinezeasca cotata pe bursa din New York, ceea ce ii poate asigura teoretic fondurile necesare dezvoltarii, prin emitere de noi actiuni.

Noul NIO EC6

Cu trei produse lansate in mai putin de doi ani: ES8, ES6 si EC6, o remarcabila pozitie sapte pentru SUV-ul ES6 in topul modelelor electrice vandute pe extrem de competitiva piata chineza, NIO se pregateste de export in Europa.

Echipa recrutata pentru centrul tehnic din Muenchen are multi veterani din programele BMW i3 si i8 si productia unor SUV-uri spatioase, la preturi rezonabile, va deschide publicului accesul intr-o categorie noua, plasata sub mult mai scumpele SUV-uri electrice de la Audi, Mercedes si Jaguar.

NIO ES6, primul model destinat pietei europene

Intr-un recent interviu cu Automobilwoche, responsabilul NIO pentru Europa, Zhang Hui, evidentiaza ca vanzarile in China sunt in crestere si vor depasi cu siguranta cele peste 20.000 de exemplare livrate in 2019, in ciuda intreruperilor cauzate de pandemie la inceputul anului.

Din acelasi interviu aflam ca dupa o runda de finantare in valoare de 465 milioane USD, derularea operatiunilor curente este asigurata. NIO este in curs de negociere a unui credit de un miliard de USD, necesar activitatilor curente si dezvoltarii pana la finalul anului.

Remarcabil fata de alti concurenti, cu exceptia Tesla, este faptul ca NIO isi cladeste in China propria retea de inlocuire a acumulatorilor, preferata in locul celui de incarcare rapida.

In ultimul pachet de subventii acordate de autoritatile chineze pentru NEV – New Energy Vehicle, tehnologia inlocuirii acumulatorilor, ca solutie rapida de „realimentare” pentru vehicule electrice, are o rubrica speciala de incurajare. Daca standardul NIO va fi adoptat pe scara larga de industrie , ramane insa de vazut.

Lucid Motors

Lucid Air

Lucid Motors este urmasul firmei Atieva, specializata in acumulatori de performanta si furnizor unic al competitiei FIA Formula E. Echipa de la Lucid Motors a fost selectata de fostul inginer sef responsabil de lansarea sedanului Tesla Model S, Peter Rawlinson, actual CEO si CTO la Lucid Motors, care a recrutat numerosi ingineri si designeri de la Tesla pentru proiectarea primului model propriu, denumit Lucid Air.

Intarziata din lipsa de fonduri, lansarea primului model parea amenintata, pana cand fondul de investitii suveran al Arabiei Saudite a pus la bataie un miliard de dolari pentru construirea unei fabrici in Arizona.

Dupa mai multe campanii si video-uri promotionale, care includ interviuri cu Peter Rawlinson, performantele (1000CP) si autonomia remarcabila (peste 600 km) a primului model Lucid Air sunt tot mai bine cunoscute si lista de inscrieri a fost recent deschisa pentru tarile arabe.

Deocamdata au fost asambalte in regim de prototip primele 40 de exemplare, din cele peste 80 necesare testelor si omologarii, dar termenul de livrare a ramas stabilit pentru sfarsitul anului 2021.

Alte startup-uri electrice interesante

Despre Byton am scris pe larg de la CES Las Vegas, iar despre Aiways am relatat cu ocazia omologarii primului SUV pentru vanzare in Europa.

Xpeng P7

In ultimele zile o alta firma atrage atentia cu titluri de genul „Tesla killer”, datorita unui model aratos denumit P7, cu performante si tehnologie avansata pentru conducere autonoma. Cu toate ca Xpeng nu a plasat inca primul model, SUV-ul G3, in topul vanzarilor din China, P7 este privit ca un purtator de speranta al noii generatii de automobile chinezesti high tech.

Xpeng G3

Weltmeister este o aparitie interesanta de urmarit, firma cu capital privat chinez avand centre de tehnologie in Germania si SUA, iar actuala productie are volum suficient de mare pentru a plasa SUV-ul WM EX5 pe locul 9 al inmatricularilor in China, dupa primul trimestru.

Weltmeister EX5

O privire in viitor

Cate firme dedicate exclusiv proiectarii si productiei de vehicule electrice vor reusi sa supravietuiasca primului deceniu? … cate vor urma calea deschisa de Tesla? … cate vor inova dincolo de ceea ce cunoastem in prezent? … cu putin noroc si multa sanatate vom discuta peste 10 ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.