Programul de test drive din cadrul proiectul Electromobilitate a demarat în septembrie 2018 cu ajutorul partenerilor de la Casa Auto Timișoara la bordul unui Hyundai Ioniq.
După 20 de luni, întrerupte de primul lock-down în primăvara anului 2020, ne-am luat rămas bun de la Ionică și am luat în primire pe Porto (Hyundai Kona), care a devenit purtătorul de cuvânt al mobilității electrice pentru alte zeci de persoane interesate de un test drive oferit de Tudor.
Deși al treilea model din familia Hyundai, noul IONIQ 5, destinat educației electromobilistice prin test drive, a ajuns în portul Koper din Slovenia, data livrării este încă neclară, dar Porto continuă să își îndeplinească misiunea fără șovăire.
Prin bunăvoința lui Tudor am avut ocazia să organizez în ultima perioadă mai multe plimbări pentru persoane interesate de un model electric, sau pentru electro-sceptici care nu pot înțelege (încă) pasiunea echipei noastre pentru electromobilitate.
Despre călătoria mai lungă cu Helmut în zona probelor speciale ale Raliului Banatului am relatat în amănunt, în urmă cu o lună.
Revedere cu Porto (Hyundai Kona) după un an și 25.000 km
De atunci, a urmat o plimbare cu Laura, aflată în căutarea unei mașini pentru două persoane, suficient de încăpătoare pentru bagajul necesar unor vacanțe în țară. După o oră petrecută pe centura orașului la volanul Konei, Laura a fost surprinsă de ușurința cu care se conduce, fiind deja obișnuită cu cutia automată a unui Mini achiziționat anul trecut.
Afirmația de la finalul testului, când am returnat pe Porto lui Tudor:
Asta este o mașină ideală pentru doamne, atît de ușor se conduce!
Laura Magda, participantă la test drive în cadrul proiectului Electromobilitate
se potrivește majorității modelelor electrice. Excepție fac uneori găsirea informațiilor mai amănunțite de consum și utilizare a energiei, fiind ascunse în meniurile disponibile.
Test drive cu ocazia ElectRoMania V, Deva și Păltiniș
În drum spre Sibiu, care a fost împreună cu Păltinișul centrul celei de-a cincea ediții ElectRoMania, am oprit ca de obicei la Deva, unde Tavi și Marcel au fost interesați permanent de noile modele disponibile pentru test drive în cadrul proiectului nostru.


Începând cu Ionică (2018) și TM 3 (2019), era acum rândul Konei să dovedească ce înseamnă cuplul tracțiunii electrice pe urcarea spre Cozia (un deal abrupt de lângă Deva) și regenerarea de energie pe coborâre.
Kona a câștigat în mini-topul preferințelor locale, iar Marcel a fost atât de convins de superioritatea unei mașini electrice pentru nevoile personale, încât s-a înscris la Dacia Spring, cu care a călătorit de curând la Timișoara pentru o plimbare împreună.


La Păltiniș responsabil cu test drive-ul a fost Tudor, care a însoțit în câteva ture pe cei interesați, printre care colegi de la firma Lektri.co, obișnuiți cu modele electrice de serviciu (Nissan Leaf și Renault ZOE).


La revenire în Sibiu, Kona s-a bucurat să facă cunoștință cu Luci, mama bună a lui Ionică, care ne-a comunicat timp de un an primele informații săptămânale monitorizate în cadrul proiectului Electromobilitate.
Acumularea de date efectuată inițial cu ajutorul echipei Porsib, apoi prin contribuția lui Tudor (Ioniq model 2019) și Edi (Ioniq model 2020), a deschis orizontul spre potențialul statistic al proiectului Electromobilitate, atunci când un număr mare de proprietari colaborează la transmiterea informațiilor din exploatarea curentă a unor modele diferite. La revedere valori WLTP, bun venit realitate!
Se pare că scurta plimbare de duminică a fost suficient de convingătoare. În prezent echipa Porsib evaluează achiziția unui model electric pentru nevoile proprii, dovedind că fiecare test drive plantează o sămânță, din care se va forma cândva decizia de achiziție a unui mijloc de transport care nu emite gaze de ardere.
Test drive la Timișoara

După o călătorie rapidă dus-întors pe Valea Oltului, într-o zi superbă de toamnă cu pădurea colorată ca în povești, Kona a revenit la Timișoara, unde următorii interesați de un test drive au fost Claudiu și Cristian, tatăl și fiul obișnuiți cu mașina, Kona cu motor termic fiind automobilul familiei de mai mult timp.
Ca de cele mai multe ori, cuplul instant al Konei electrice a fost apreciat din start, împreună cu ușurința efectuării unor depășiri.
Chiar dacă la întrebările legate de încărcare, încercarea unei demonstrații live a eșuat lamentabil, stația de la Lidl fiind defectă, aceste neplăceri fac parte din realitatea vieții de electromobilist. În cazul de față următoarea stație rapidă era la mai puțin de un kilometru, dar nu de fiecare dată suntem la fel de norocoși.
Pentru unii, este ultima mare aventură rutieră a secolului XXI. Pentru alții în schimb, un stres inutil, chiar dacă alternativa comodă cu alimentarea rapidă la stațiile numeroase de carburanti, presupune emiterea gazelor de ardere într-o atmosfera ce pare ajunsă la limita de toleranță cu abuzurile societății moderne.
Excursie în Cheile Nerei și Parcul Național Semenic

Următoarea călătorie m-a dus în zona Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, la Cărbunari, un sat agățat în vârf de munte, aflat la 20 km de drumuri neasfaltate de cea mai apropiată stație de carburanți. Mi-am pus întrebarea dacă în aceste condiții de izolare, un vehicul electric ar putea fi o soluție mai convenabilă pentru localnici?
Cu turismul în creștere, zona aceasta pitorească devine tot mai zgomotoasă, cele mai diferite vehicule cu motor termic croindu-și drumul pe potecile cunoscute până nu demult doar de localnici. Am încercat să-mi imaginez cât de frumos, curat și liniștit ar putea deveni acest colț de rai, dacă biciclete și vehicule electrice ar înlocui actualele afumătoare zgomotoase pe două și patru roți.
Un test drive cu Adina, Ion și Marian și o discuție mai amănunțită despre prețul foarte mare al actualelor modele electrice, a descoperit rapid limitările financiare ale oricăror vise ecologice pentru transportul local. Cu o excepție… Dacia Spring!
Oare va reuși Spring-ul produs în China și următoarele generații de modele cu preț mai accesibil, sa aducă mobilitatea electrică pe scară largă în aglomerațiile urbane, dar și în locuri izolate, ce dispun de electricitate, dar nu și de stații de carburanți?
Bilanț
Este foarte posibil ca aceste călătorii și test drive-uri, oferite în cadrul proiectului Electromobilitate, să reprezinte ultima mea întâlnire cu Porto. Un mini bilanț după o săptămână la volan, in care am parcurs peste 1100 km cu o viteză medie de 57 km/h, confirmă eficiența acestui model de referință în evoluția gamei electrice produse de grupul coreean Hyundai-Kia-Genesis. Cu atât mai curioși și interesați suntem de IONIQ 5, care după test drive-ul de la IAA a făcut o impresie foarte bună.



Clarificări:
- consumul din 2 octombrie reprezintă urcarea la Păltiniș și plimbările oferite invitaților la ElectRoMania V;
- consumul din 3 octombrie se compune din coborârea de la Păltiniș, circuitul în grup din jurul Sibiului și test drive-ul cu echipa Porsib.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.