Înmatriculări BEV în prima jumătate a anului 2023

Odată cu publicarea statisticilor de înmatriculări pentru China, Europa și pe plan global pentru autovehicule electrice și electrificate, am actualizat curba S de adoptare a noilor tehnologii pentru segmentul specific automobilelor 100% electrice.

Înmatricularea de automobile ICE este în scădere

Accelerată de prăbușirea vânzărilor din 2020, cauzată de pandemie, producția și înmatricularea de automobile echipate cu motoare cu ardere internă (ICE- internal combustion engines) este în scădere.

Creșterea vânzărilor de automobile, înregistrată începând din 2021, se bazează pe cele electrice și electrificate.

Sursa: EV outlook 2023 – Bloomberg New Energy Finance

Precizări și posibile confuzii

  • In termeni absoluți, după numărul de exemplare vândute/înmatriculate, toate piețele majore analizate au înregistrat creșteri ale înmatriculărilor BEV față de aceeași perioadă a anului trecut.
  • Procentual apar discrepanțe ce pot duce la concluzii false:
    • prima și a doua jumătate din an NU au pondere egală în vânzarea de automobile, cea de a doua perioadă (iulie-decembrie) fiind în general mai ridicată;
    • piața auto a înregistrat o creștere inegală în prima jumătate din 2023, ceea ce se reflectă diferit în raportările procentuale;
    • cu toate că înmatriculările BEV în Europa au crescut cu 1%, rezultatul principalelor piețe din Europa de vest este cât se poate de variat și depinde de situația economică generală din fiecare țară.

Creșterea cu 2% din China, care are o pondere de peste 50% în vânzările și exporturile globale de automobile electrice, este suficientă ca să compenseze scăderile din zonele afectate de crize economice, conflicte, etc. Ca urmare, la nivel global penetrarea BEV rămâne constantă, fiecare al zecelea automobil nou înmatriculat pe glob fiind 100% electric în prima jumătatea a anului 2023.

Rata de adoptare BEV este în creștere inegală

Chiar dacă procentual, penetrarea BEV în Germania, Marea Britanie și Suedia este mai mică în prima jumătate a anului 2023, față de finalul anului 2022, în termeni absoluți numărul de exemplare înmatriculate este în creștere.

Pe cea mai mare piață europeană, Germania, s-au înmatriculat în primele șase luni 1.396.870 automobile, o creștere de 12% față de același interval de anul trecut, în timp modelele 100% electrice au crescut cu 31.7%.

De unde provine mitul stagnării vânzărilor de automobile electrice?

Fără să pornim de la ipoteza că orice informație publicată sau citită ar trebui verificată din mai multe surse, să disecăm puțin mitul scăderii vânzărilor de automobile electrice, servit cu satisfacție de electro-sceptici membrilor comunității noastre, fiindcă așa au citit ei pe…

Fiindcă nu iese fum fără foc, să ne concentrăm o clipă pe geneza tuturor relelor din industria auto, acea gigantică caracatiță ce prosperă peste tot în lume de mai bine de un secol, consumând produse petroliere.

Ca de multe alte ori țapul ispășitor este Tesla, care după o lungă serie de scumpiri a anunțat spre finalul anului 2022 că vor urma ieftiniri și în 13 ianuarie a aprins fitilul unui război al prețurilor ce s-a răspândit pe toate piețele majore.

Propulsate de aceste ieftiniri și accelerate de subvențiile reintroduse în SUA începând din 2023 de o nouă lege (IRA – Inflation Reduction Act), vânzările Tesla au continuat panta ascendentă cu care ne-am obișnuit de o vreme.

Sursa: CleanTechnica

Incapabili să reacționeze la desele modificări de preț practicate de Tesla, producătorii tradiționali au rămas agățați de prețurile din 2022 și cu mare întârziere au reacționat cu ieftiniri, atunci când inventarul din curțile dealerilor crescuse peste măsură.

Imaginile cu parcări pline de modele concurente au făcut repede înconjurul pământului și, cu cât titlurile au fost mai bombastice, cu atât mai rapid au fost înghițite (nemestecate sau verificate) de cei ce așteaptă cu disperare să se confirme că ”electricele” au fost doar un moft trecător.

Cifrele spun o cu totul alta poveste despre BEV

Din înmatriculări globale de 5.8 milioane exemplare BEV+PHEV în primele șase luni, 888.879 sunt Tesla și 311.359 sunt modele BEV produse de grupul VW, ceilalți trei clasați în TOP 5 fiind firme din China.

La nivel european dominația Tesla este și mai clară, ceea ce îndeamnă la meditație despre disponibilitatea clienților de a plăti sume nejustificat de mari pentru oferta actuală a numelor tradiționale din industria auto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.