IONIQ 5, Enyaq, E-tron, Model Y și XC40 – Grupa Mare prețuri mari?

Grupa Mare trece printr-o perioadă interesantă, mai ales comparativ cu vremurile când domina categoric înmatriculările BEV europene.

  • amatorii de Model Y noi așteaptă varianta împrospătată (”Juniper”), iar cei împrieteniți cu exemplarele rulate își freacă mâinile odată cu scăderea prețurilor pe piața second hand;
  • amatorii de IONIQ 5 privesc peste gard spre America de Nord, unde modelul produs în Georgia, USA, este compatibil atât cu standardul CCS cât și cu NACS, ceea ce le dă proprietarilor acces la rețeaua Tesla Supercharger. In plus, varianta XRT cu oarecare capabilități de teren, înflăcărează imaginația amatorilor de drumuri neasfaltate;
  • Enyaq trăiește a doua tinerețe cu rezultate bune peste tot unde se livrează, fără drama ce înconjoară fratele ID.4;
  • iar E-tron este o specie pe cale de dispariție împreună cu fabrica unde a fost produs, cea din Bruxelles.

Auzim că viitorul val de înmatriculări din 2025, generat de necesitatea vânzării unui număr mai mare de ”electrice” pentru a evita amenzile europene ce penalizează emisiile de CO2 ale flotei produse, va fi dominat de mașini mai mici, mai eficiente și cu prețuri de achiziție mai omenești.

Cu alte cuvinte, începând din 2025, industria auto va continua să producă monștri pe patru roți, cu apetit exagerat pentru combustibili fosili, fiindca acolo realizează profitul maxim, dar legiuitorul european o forțează să vândă și electrice în număr cat mai mare, ceea ce este realizabil doar cu modele mai accesibile ca preț.

O imagine ușor de înțeles, este cea a unui steak mare, mustind de grăsime, la care doctorul prescrie cât mai multă salată… ”Dar mie nu-mi place salata verde” țipă industria auto și amenință cu concedieri!

Bilanțul lunii octombrie

Puține aspecte de comentat despre valorile comunicate de colegii noștri pentru luna octombrie:

  • sezonul vacanțelor, când mașinile din Grupa Mare excelează cu spațiu și confort, a trecut și mai mulți colegi semnalează drumuri doar în oraș;
  • consumul este acolo unde ne-am învățat, fiindcă fizica ne spune că pentru a accelera 2.5 – 3 tone pe patru roti, este nevoie de multă energie;
  • costurile cu energia acoperă tot domeniul de valori, în funcție de unde încarcă colegii nostri, cu un mare avantaj pentur cei ce beneficiază de panouri fotovoltaice sau de încărcare la locul de muncă. Nu pierdem ocazia să subliniem că patru din șapte colegi au raportat costuri mai mici de 10 lei/100km, iar ceilalați trei sunt în domeniul 13 – 20 lei/100km.

In concluzie, chiar dacă întrebarea din titlu își găsește un răspuns în preturile exagerate de achiziție, cheltuiala cu energia electrică este extrem de rezonabilă, când comparam cu mașini din aceeași categorie de gabarit și performanțe, dar echipate cu motoare termice.

Dacă luăm în calcul și costul poluării, variantele 100% electrice sunt singura opțiune viabilă pe termen lung. Hăuliturile industriei, generate de orice limitare a vânzării de monștrii pe roți este logică, câtă vreme profitul este singurul criteriu de măsurare al succesului.

În calitate de clienți avem un cuvânt greu de spus, fiindcă suntem grijulii cu puritatea apei pe care o beau copiii și nepoții noștri, de calitatea hranei și de curățenia cei înconjoară acasă, la școală, în locurile de joacă, de sport, etc. In același timp, stăm cu motoarele pornite, așteptând în fața școlilor și grădinițelor.

Doar când vom înțelege că asigurarea calității aerului respirat de copii noștri, face parte din datoria unor buni părinți și bunici, se va schimba ceva radical comportamentul cumpărătorilor de automobile și, cu oarecare întârziere, în industria auto.

Skoda Enyaq – Adrian (București)

Update Octombrie:

  • Kilometraj – 82.658 km
  • Total Oct – 1806 km
  • Consum mediu – 17.6 kwh/100 km, usor ridicat datorita navetei pe A3 dimineata
  • Costuri:
    • 2 încărcări la Ledmax Ploiești – 70 kWh total, 70 lei
    • 2 anvelope vară noi – 2300 lei
    • Wallcharger Elli 7 kW monofazic, accesorii, materiale și costuri cu autorizații pentru spor consum – 3100 lei
  • Restul încărcărilor la muncă sau acasă (de la soare).

Prima lună full cu mașina, o experiență minunată. Am intrat mai în detaliu într-un articol de curând:

Poza relevantă – încărcarea la muncă 😀

Model Y Performance – Ovidiu (București)

Raportul pentru luna Octombrie

Conform datelor săptămânale culese de la bordul mașinii avem următoarele informații:

  • 2271 km parcurși
  • medie de consum 18 kWh/100km
  • 144 RON cheltuiți pe încărcări în 3 sesiuni.

Conform datelor culese de Teslamate pentru luna octombrie avem următoarele informatii:

  • 2270 km parcurși
  • 15,3 grade media de temperatura din timpul deplasărilor
  • 3 zile și 14 ore petrecute la volan.

  • viteza medie 26 km/h
  • media de consum 19,3 kWh/100km, ce acoperă și consumul staționar.

Încărcările lunii Octombrie și costurile asociate:

Am încărcat o singură dată acasă de aprox. 10 lei, înaintea plecării către Balvanyos Resort. Alte două încărcări cu plată direct la resort.

Restul încărcărilor au fost efectuate gratis la birou din panouri fotovoltaice, rezultând un cost per 100 km: 6,36 RON.

Aproximativ 520 km au fost parcurși în regim extraurban, în singura vacanță din această lună la Balvanyos Resort, iar restul pana la 2271 km au fost parcurși în regim urban, în special cu naveta la birou.

Tot în această lună am decis să schimb anvelopele, cu unele all season specifice EV și am ales gama noua de la Hankook iON FlexClimate, care sunt cel puțin la fel de bune ca mult lăudatele Crossclimate 2 de la Michelin. Însă anvelopele de la Michelin nu au marker EV pe ele și nici burete pe interior pentru reducerea zgomotului, de aceea am optat pentru Hankook.

Până acum eram contra anvelopelor all season, dar am zis sa le dau o șansă, mai ales pentru că nu mai avem parte de ierni autentice. În ultima perioadă acest tip de anvelope s-au îmbunătățit semnificativ. In plus, au și acel fulg de iarnă pe langa indicativul M+S, așa că sunt legale la noi în țară. 

Cu un singur set de anvelope scap și de calvarul înlocuirii anvelopelor de două ori pe an, plus depozitarea acestora cu un cost total de aprox. 800 lei/an.

Cu aceste anvelope, în combinație cu jantele mai mici de 19″ instalate în luna septembrie, am un consum mult mai bun și în special la călătorii mai lungi observ că ajung cu 2-5% SoC mai mult la destinație decât estimarea inițială. Cu alte cuvinte, avem un Model Y Performance cu autonomie de Long Range.

Aștept cu interes întâlnirea ATA, pe circuitul de la Academia Titi Aur în 30 noiembrie, să testez mașina pe circuit dar și în diferite teste de frânare pe umed, uscat, etc.

Octavian – Model Y LR, Sibiu

Pentru luna Octombrie am urmatoarele date:

  • Km: 2461
  • CONSUM: 17,3 KWH/100KM
  • COST: 230 RON
  • COST/ 100KM: 9,34 RON

Luna asta am vazut Cybertruck-ul și am schimbat anvelopele,  la un cost de 220 Ron. Plăcuțele și discurile de frână la aproape 40.000 km nu prezintă deloc uzură. 

IONIQ 5 awd – Peter, Timișoara

Sumarul lunii Octombrie la IONIQ 5 AWD:

  • Distanța parcursă: 791.6 km
  • Total încărcări: 157 kWh
  • Cost total: 120.9 RON
  • Cost mediu: 15.3 RON / 100 km
  • Consum mediu raportat de mașină: 16.9 kWh / 100km
  • Energie obținută de la panourile solare: 7 kWh

Toată distanța parcursă a fost în oraș / zona metropolitană. Multe drumuri scurte, consum surprinzător de bun pentru Octombrie.

Prima ocazie când diagnoza arată o scădere a valorii SoH (state of health / capacitatea reală a bateriei): 98.4%, după 3 ani și aproape 70000 km. Voi urmări cu mai multă atenție evoluția acestei valori.

Ionuț – Model Y Performance, Brașov

Datele pentru luna octombrie sunt:

– distanța parcursă: 2.700 km

– consum: 17 kWh/100 km

– încărcări AC: 270 kWh, cost 213 lei

– încărcări DC: 247 kWh, cost 336 lei

– cost total: 549 lei

– cost per 100 km: 20,3 lei

Volvo XC40 – Dan, București

Luna Octombrie 2024 a venit cu drumuri exclusiv în jungla urbană. Temperaturile au fost propice, mai ales la început de lună. Traficul în schimb, ce pot să zic?… infernal puțin zis. Am avut câteva dimineți petrecute integral în trafic. Mai exact, drumul de 30 – 35 min s-a transformat în aproximativ 1h 40min – 2h. Cu toate astea, din punct de vedere al consumului XC40 stă destul de bine, având în vedere statisticile săptămânale:

La nivel lunar, costul încărcărilor nu există, toate fiind exclusiv de la soare. Astfel la nivelul întregului an 2024 înregistrând un cost de 10.95 RON/100 km:

Una peste alta, consumul in Octombrie arată cât se poate de bine, fiind foarte aproape de specificația WLTP de autonomie (434 km declarata versus 424 km reala).

Iar la cei 45.663 km pe odometru bateria are 0% degradare, capacitatea măsurată la această dată fiind 78.012 kWh.

Tudor – IONIQ 5 rwd, Timișoara

Începând din această lună voi încerca să transmit date pentru toate cele 3 EV din familie și voi structura emailul în trei categorii: IONIQ 5 RWD, Peugeot e208 și Tesla Model 3 LR.

IONIQ 5 RWD

În luna Octombrie IONIQ 5 a parcurs 703 km cu un consum de 15.4 kWh/100 km. Costurile cu încărcarea au fost de 95 RON (13.5 RON/100 km). Energia încărcată a provenit dintr-un mix de energie produsă de instalația fotovoltaică de la Casa Marchiș, priza de pe terasa apartamentului și o încărcare rapidă la una din stațiile instalate de Primăria Timișoara.

Nu am ieșit din oraș, deci nu aș fi avut nevoie de acea încărcare rapidă, însă frenezia dinaintea nunții a provocat necesitatea unei încărcări rapide. Cu toate acestea, costurile se mențin foarte scăzute, sub echivalentul unui consum de 2L/100 km de benzină. Consumul mediu de energie a fost unul scăzut atât datorită drumurilor de oraș la viteze mici, dar și temperaturilor record din luna Octombrie (a doua cea mai caldă lună Octombrie după cea din 2023). 

LunaDistanța [km]Consum [kWh/100km]Cost încărcare [RON]Preț/distanță [RON/100km]
October 2024702.815.4094.8813.5

În luna Octombrie am avut nevoie doar de 5 sesiuni de încărcare PARȚIALE. Aceasta putea fi chiar și una singură, însă nu  am început luna cu acumulatorul la 100% și nu am încheiat-o cu 5-10%. Încărcările au fost în general în intervalul 30-80%. 

Încărcări AC vs DC Octombrie 2024 si aportul de energie produsa cu panouri fotovoltaice:

Așa cum menționam anterior, chiar dacă nu am părăsit orașul, am avut nevoie de o încărcare rapidă, așadar 21% din energia încărcată a provenit de la stații rapide, iar 79% de la stații de încărcare AC.

În această perioadă doar 31% (39 kWh) din energie a provenit de la instalația fotovoltaică, atât din cauza scăderii producției fotovoltaice, dar și pentru că am petrecut mult mai puțin timp la casa părinților pentru a profita de aceasta.

Audi e-tron – Mihai, Bacău

Probabil că vă amintiți când Mihai schimbat Enyaq-ul cu un Audi e-tron, după care a fost liniște pentru o vreme. Enyaq-ul s-a întors în garajul nostru virtual pentru a doua oară, de data aceasta cu Adrian (București) la volan, dar despre Audi nu am mai auzit un timp.

Recent am primit vestea ca E-tron-ul a fost reparat, după un mic incident și o mare asteptare după piese. Supriza a fost însă prețul unui far: 3500 Euro!

După ce am vazut din bilanțul Grupei Mari că sumele cheltuite de colegi pentru încărcare sunt rezonabile și depind de sursa de încărcare, revenim la întrebarea din titlu: Grupa Mare prețuri mari?

Așteptăm cu mult interes și alte exemple din experiența proprie cu modele BEV și PHEV. Mulțumim pentru colaborare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.