Tot mai multe articole din presa auto, dar și financiară, avertizează că goana firmelor de profil după profit a ridicat prețurile automobilelor noi la cote pe care cumpărătorii cu venituri medii nu și le mai pot permite.
Combinat cu dobânzile mari și creșterea ratelor lunare, șocul prețurilor a generat un recul puternic, care se resimte pe piețele globale prin scăderea vânzărilor și reorientarea clienților spre cea de vehicule rulate. In domeniul mobilității electrice scepticismul față de noua tehnologie și rezistența la schimbare s-a resimțit și mai puternic prin scăderea prețurilor mașinilor second hand, sau cel puțin așa încearcă să ne convingă autorii acelorași articole care denigrează sistematic tranziția la o tehnologie mai eficientă și mai curată.
Ca întotdeauna, scăderea prețurilor pentru automobile rulate a generat oportunități pentru cei cu experiența necesară să înțeleagă că acumulatorii nu ”crapă la 100.000 km” și multe alte baliverne. Anul acesta mai mult ca oricând, colegii din proiectul Electromobilitate au semnalat achiziția unor modele second hand din țară sau străinătate. Kona, Tesla, Leaf și Enyaq au fost printre preferate, tocmai fiindcă au dovedit că sunt fiabile și nepretențioase cu întreținerea, unul din costurile cele mai mari la mașinile rulate cu motoare termice.
Rolul veteranelor
In acest context, de reorientare de la piața de modele noi prea scumpe, spre cea de automobile electrice rulate, colegii noștri au un rol dublu:
- Cel de ”electro-pionieri” ce explorează tărâmul întunecat de dincolo de garanție, despre care avem prea puține informatii;
- Cel de furnizori de informații despre costul pieselor și al manoperei după expirarea garanției.
Indiferent dacă motivul este parcursul total, unde Radu a acumulat cu ZOE peste 156.000 km, sau o perioadă trecută de patru ani de la achiziție, cum sunt Laura (Peugeot e208, TM), Doina și Wiwi (Skoda Citigo, TM), Tibi (Niro, B) și Márton (Renault ZOE, MS), veteranele au întotdeauna povești interesante de spus.
Bilanț luna octombrie
Poziționarea în bilanțul lunii octombrie, are cateva aspecte foarte interesante.
- Parcurs: cu excepția lui Radu (ZOE, Crivina), care nu degeaba a ajuns la peste 156.000 km și a continuat traseele zilnice în luna octombrie, și Márton (ZOE, Târgu Mureș) cu Mircea (LEAF, București), care au fost zona valorilor medii (1400 – 1500 km), veteranele au rulat mai puțin de 1000 km în octombrie, onorând ”destinația de oraș” cu care sunt ștampilate electricele de majoritatea scepticilor.
- Consum mediu: micuța Skoda Citigo nu vrea să cedeze onoarea celui mai mic consum nici în octombrie, iar la polul opus se găsește în premieră Niro. Tibi (Niro, București) a mărturisit ca a făcut doar câteva drumuri scurte prin oraș, dar fiind proaspăt întors din Eurocharge, ne întrebăm dacă nu cumva a vrut să-l convingă pe Niro să demareze ca Taycan-ul?
- Costul cu energia electrică: această categorie merită o analiza mai atentă, pentru a înțelege unde au încărcat colegii noștri de au reușit să ocupe podiumul celor mai mari cheltuieli/100km în luna octombrie.
Renault ZOE – Radu, Crivina (PH)
Iată informațiile lunii octombrie:
- parcursul total: 2.495 km
- consumul mediu: 13.2 kWh/100 km
- energie alimentata: 330 kWh
- costul încărcărilor: 0
- imagine bord cu odometrul la final de lună: 156565 km
Mai multe detalii despre luna trecută într-un articol dedicat:
Renault ZOE – Márton (Târgu Mureș)
După 0 pauză mai lungă Márton a revenit cu raportările lunare:
1. Zoe 41 a parcurs în august 858 km, cu consum de 14.1 kWh/100km pe bord, am încărcat de 141 kWh, aport solar 135 kWh, cost de încărcare doar 4 ron.
2. În septembrie 0 km. Am fost cu VW Sharan în roadtrip 5 săptămâni în Turcia parcurgând fără probleme 5.461 km.
3. Zoe 41 a parcurs în luna octombrie 1494 km, cu consum 14,6 kWh/100km pe bord, temperaturi de -2-10C în Târgu Mureș, deplasare 60% drumuri naționale.
Am încărcat de 251 kWh, din care 123 kWh aport solar. Consumul după pierderile de încărcare 16.8 kWh/100km. Costurile de încărcare sunt de 87 ron.
Dacă aș fi circulat distanța cu VW Sharan al meu, aș fi alimentat de 743 RON.
In luna septembrie ieșirile au fost din Târgu Mureș către Aeroport Cluj Napoca, fiind invitat speaker la conferințe în Torino și Zagreb.
Pe 6 octombrie SOH a scăzut la 88% după 83.000 km pe bord. In octombrie, cu ocazia drumurilor la Cluj, la revenire am dus mașina cât mai jos, pentru a încărca complet. La prima călătorie spre 2%, apoi a doua oară la 0%.
Cunosc cum se comportă mașina sub 5% SoC și am un dongle ODB prin care citesc valoarea reală de încărcare a bateriei, care este cu +3-5% față de ce indică pe bord.
- Utilizarea plajei de 0-5% a bateriei în timpul călătoriilor lungi
- Am testat autonomia Zoe 41 până la 0% iarna pe -3 grade și ninsoare
Venind pe autostradă spre Targu Mureș, în dreptul nodului Iernut a intrat alerta galbenă, în dreptul nodului Aeroport Transilvania alerta roșie, și la final de A3 a intrat și alerta Limited Performance, prin care mă lasă să accelerez doar până la 95 km/h. Zoe mai are o altă alertă de Limited Performance, care te limitează doar la 20 km/h, dar asta nu am ”prins-o” până am revenit acasă, circa 10 km.
Skoda Citigo – Doina și Wiwi, Timișoara
In luna octombrie ”Go-e” a parcurs 713 km cu un consum mediu 8.9 kWh/100km pe parcursul drumurilor din spațiul peri-urban spre Timișoara și prin oraș, cu o medie de 25 km/h.
Toate încărcările au fost la priza casnică din garaj, contract cu Hidroelectrica 0.80 RON/kWh, rezultând un cost total de 50.87 RON, sau 7.13 RON/100km.
După patru ani și aproape 43.000 km la bord, micuțul Citigo dă semne că ceva nu-i place și a ajuns in service la ProCar, fiind diagnosticat că nu mai recunoaște când selectroul este în P, gata de încărcare. Despre o recidivă, Wiwi scrie:
Go-e iar a făcut nazuri la încărcat. Aplicația arăta că așteaptă pornire încărcare. Am decupat cablul, am trecut selectorul din P în R și înapoi în P. Am cuplat cablul și e OK.
Nissan LEAF – Mircea București
Mircea a rămas activ și în cea de-a treia lună de participare la proiect, împărtășind experiențele la volanul Leaf-ului în două articole:
- Incarcare Nissan Leaf la stația Eldrive 150 kW, cu adaptor CHAdeMO – CCS2
- O zi superbă cu Leaf-ul, la pește!
Peugeot e-208 – Laura, Timișoara
Prin intermediul lui Tudor (IONIQ 5, TM) aflăm:
În luna octombrie Peugeot-ul e208 a parcurs 662 km cu un consum de 15.6 kWh/100 km și 24 km/h viteză medie.
Electro-leul a fost hrănit la stația de încărcare de la Casa Marchiș, utilizând energia solară cât de mult posibil.
Peugeot e-208 – Bogdan, București
Pentru luna octombrie am avut:
- Distanța totală: 506 km
- Consum mediu: 15.8 kWh/100km
- Viteză medie: 40 km/h
Nimic nou de raportat. Totul perfect cu mașina.
Fiat 500e – Raul, Timișoara
In luna Octombrie Fiat 500e a parcurs urban un total de 453 km cu un consum mediu de 16.3 kWh/100km.
Am efectuat următoarele sesiuni de încărcare:
– multiple încărcări AC acasă – total 95 kWh cu un cost aproximativ de 74 LEI.
– o încărcare DC – 15 kWh cu un cost de 35 LEI.
Cu toate problemele tehnice minore legate de partea de soft (rezolvate gratuit la dealer după câteva insistente), mașina aceasta ne aduce zâmbetul pe buze în fiecare zi, la fiecare drum.
In continuare rămân dezamăgit de atitudinea dealerilor, din diferite colțuri ale lumii, referitor la actualizările de soft. Recent am intrat pe câteva grupuri dedicate Fiat 500e și am regăsit peste tot problemele ce le-am întâmpinat și noi, probleme ce s-ar fi rezolvat rapid dacă dealerii respectau instrucțiunile producătorului.
Din pacate, această atitudine denigrează și alte mărci Premium, în care mi-am pierdut încrederea. Regret ca am fost obligat să aleg o mașină termică rulată din 2023, în defavoarea unui Tesla nou.
Kia Niro – Tibi, București
Să fie oare ultima dată când mai povestim de Kia Niro?
Tibi intenționează să se despartă de aceasta mașină, care participă la proiectul Electromobilitate începând din 30 noiembrie 2020.
Dacă sunteți interesați, o simplă căutare pe blog ”NIRO” găsește 338 articole scrise cu și despre acest exemplar.
Pentru luna octombrie, Tibi transmite:
- parcurs: 504 km
- consum mediu: 18.6 kWh/100km
- cost cu incarcarea: 29 RON/100km
We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 111 owners, documenting more than 3.9 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany, Italy, France, Lithuania and Switzerland.