Despre Hyundai Kona am discutat în detaliu de nenumărate ori, pe baza informațiilor comunicate de cei cinci participanți la proiectul Electromobilitate, ce ne transmit informații săptămânale despre conviețuirea cu vedeta electrică a producătorului coreean.
Așteptată cu nerăbdare în Europa, vedeta grupului Volkswagen, noul ID.3, a ajuns în sfârșit la clienți, după aproape un an de la începerea producției la Zwickau. Daniel a parcat exemplarul său în garajul nostru virtual săptămâna trecută și a transmis primele informații importante pentru cei interesați de achiziția unui ID.3.
Tripleta electricelor fără pretenții premium, dar cu autonomie considerabilă, aproape accesibile ca preț după subvenție, este rotunjită în oferta din Romania de Kia Niro, rudă apropiată cu Kona, despre care Marius ne va povesti multe aspecte interesante în perioada ce urmează.
Dimensiuni și specificații
Cât de apropiate sunt dimensiunile și performanțele celor trei modele, am realizat doar când am adăugat valorile furnizate de EVdatabase pentru ID.3 în tabelul comparativ cu SUV-urile disponibile în țară.
Deși ID.3 nu are silueta unui SUV, dimensiunile sunt exact între Kona și Niro, cu o singura excepție foarte importantă.
Un plus pentru spațiul interior oferit pasagerilor, datorită ampatamentului mai mare (chiar și decât Niro), este oferit de platforma electrică dedicată utilizată de VW. Limitările unor platforme mixte, ca cele utilizate pentru Kona și Niro, penalizează producătorii ce au ales calea de compromis, dar așteptam cu mult interes noile modele electrice din Coreea, asamblate pe noua platformă dedicată electrică.
Indici de performanță
Principalii indici de performanță dinamică, cunoscuți din experiența cu automobile echipate cu motoare termice, pot induce ușor în eroare, fără un test drive.
Diferența semnificativă la accelerațiile de la orice viteză este cea a cuplului electric instant. In general clienții „cumpără putere, dar conduc cuplu” spun iubitorii V8-urilor americane și această povață din bătrâni este de mare actualitate în cazul mașinilor electrice, care încântă prin cursivitatea si liniaritatea caracteristicii de cuplu a motoarelor electrice. Probabil vă mai amintiți de noțiunea „condusului terapeutic” introdus de Mircea în limbajul electro-maniacilor.
Dar ce înseamnă performanță pentru un motor electric utilizat la tracțiunea auto? Cuplul și eficiența sunt cele două caracteristici cu impact direct asupra plăcerii de a conduce și a buzunarului clientului.
In cazul comparației noastre, se pare că inginerii coreeni au reușit să obțină o valoarea de cuplu declarata cu 27% mai mare decât cei germani. Secretul constă în metoda de măsurare a cuplului și încercări timpurii făcute de Tesla, s-au terminat cu procese intentate de clienți curioși, ce au verificat valorile pe standuri cu role (de multe ori inadecvate și necalibrate pentru automobile electrice, dar asta este o altă poveste).
Pentru a rezolva litigiile, Tesla nu mai indică cuplul motoarelor, ci doar timpul de accelerație de la 0 la 100 km/h (sau 0 – 60 mph). Privind la valorile declarate pentru Kona, Niro și ID.3 pare surprinzător timpul mai mic realizat de competitorul german, dar discuția este mai complicată decât strict valorile de cuplu și putere.
Din nou, resursa cea mai valoroasă pentru dinamica ID.3-ului este platforma electrică dedicată și tracțiunea spate. Scepticilor ce se îndoiesc de comportamentul pe zăpadă și drum alunecos, le recomand „puțintică răbdare” până Daniel și alți proprietari de ID.3 vor avea primele experiențe de iarnă și ne vor informa despre experiența condusului pe ghețuș.
Daca ar fi să compar cu experiența noastră cu TM 3, tracțiune spate, trebuie să recunosc ca intervenția electronică asupra tracțiunii și ținutei de drum a fost cea mai plăcută surpriză a primului drum (de peste 600 km) pe gheață și zăpadă, din februarie 2019 în Norvegia și Suedia, la începutul călătoriei europene.
Caracteristicile cele mai importante pentru electromobiliști
Această specie ciudată de automobiliști, ce refuză să emită gaze de ardere în timpul călătoriilor, preferând să stea agățați de o pompă de electroni timp îndelungat, a dezvoltat o sensibilitate aparte pentru doi parametri nebăgați în seamă în trecut, datorita omniprezentei stațiilor de carburant și timpului scurt de alimentare.
Cuvântul magic pentru electromobiliști este autonomia și atunci când aceasta nu este generată de eficiența motorului și dimensiunea acumulatorului, soluția este viteza de încărcare.
Un bun exemplu este Hyundai Ioniq, care fiind o soluție de compromis oferită în variante hibrid, plug-in și electric, a fost echipat cu un motor foarte eficient, dar din cauza restricțiilor de spațiu cu un acumulator mic, ale cărui dezavantaje la drumuri mai lungi au fost compensate cu viteza mare de încărcare.
In cazul Kona și Niro, motoarele și electronica foarte eficiente sunt acompaniate de un acumulator mare, care după cum scrie Darius te face sa uiți de teama de autonomie.
Echipat cu un acumulator cu 10% mai mic, ID.3 promite o autonomie mai mică (-12% Kona și – 9% Niro). EVdatabase estimează că autonomia reală va fi mai mica cu 5% fata de Niro, ceva mai bună decât indică valorile WLTP.
Teste paralele in viitorul apropiat
Încărcarea rapidă cu până la 100 kW, ar putea să compenseze, la un drum lung, timpul petrecut pentru o oprire în plus cu ID.3, dar evităm speculațiile pe această temă, până vom avea propriile date pe termen lung, furnizate cu generozitate pentru comunitatea electromobilitate de Marius (Niro) și Daniel (ID.3).
Planificăm pentru viitor un test paralel cu Kona, Niro și ID.3, cu ocazia următoarei ediții, a patra, ElectRoMania. Sau poate chiar mai devreme?
Alte teste paralele derulate în cadrul proiectului Electromobilitate
- Test paralel Kona, e208 și Zoe ZE50
- Kona Electric: teste paralele cu modelul Hybrid
- Test paralel Peugeot e-208 – Hyundai Ioniq (confirmare rezultate)
- Test paralel Peugeot e-208 – Hyundai Ioniq (rezultate preliminare)
- Teste paralele de vara cu Hyundai Ioniq si Tesla Model 3
- Hyundai Ioniq & Tesla Model 3: Teste Paralele
- FOTOREPORTAJ: prima excursie electrica si incarcare rapida cu Skoda Citigo
- O saptamana electrizanta cu Hyundai Ioniq
- Test paralel Peugeot e-208 – Hyundai Ioniq
- Concluzii dupa prima saptamana de test drive paralel Hyundai Ioniq – Tesla Model 3
- Comparatie consum Tesla Model 3 cu etalonul de economie Hyundai Ioniq
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.