#konașii: raport săptămâna #17 și luna aprilie

Informații săptămâna #17

Participanții în proiectul Electromobilitate, proprietari Hyundai Kona Electric, ne-au transmis următoarele date și informații legate de săptămâna #17 (25.04-01.05):

Dan (CH):

Săptămâna această am acumulat următoarele date:
– distanță: 499.4 km
– consum: 13.8 kWh/100km
– temperatura: 11.8°C
– viteză: 59.1 km/h

Săptămâna această am lăsat mașina la service pentru revizia de „135,000 km”, efectuată la 130.982, la un dealer Hyundai din zonă (Gebenstorf, AG). Am mers la prima oră la ei și am ridicat mașina după programul meu de lucru (în jur de ora 17:00). Totodată aveam programat un test drive cu un Ioniq 5, însă traficul de la acea ora m-a făcut să reprogramez test drive-ul într-o zi de sâmbătă, unde, sper că voi prinde drumurile ceva mai libere.

Revizia a fost compusă din verificările electrice și mecanice, ambele arătând starea foarte bună a mașinii (spre surprinderea staff-ului de acolo), precum și verificarea lichidului de frână (stare bună, având in vedere că a fost schimbat la ultima revizie din August 2021).

Totodată, când am ridicat mașină, am observat că au efectuat și câteva lucruri gratuite: mi-au spălat mașină (a fost polen mult), au dat cu o soluție pe plasticele exterioare, au făcut plinul la lichidul de parbriz. Cel din urmă lucru nu voiam să-l facă, pentru că am un bidon pe care ma chinui să-l termin de când am venit aici și nu-l dovedesc. Mă ajută copacii să nu rămână lichidul in rezervor, însă totuși… au fost câteva lucruri pe care nu le-am observat la noi. Pe de altă parte, nu au schimbat filtrul din habitaclu, deși cam cere schimbat, însă nu ma supăr 😅

Încărcările pentru această săptămâna au fost gratuite, la Lidl, totalizând 58.21 kWh. În luna această, proprietarul va finaliza proiectul casei alăturate și voi avea o priză la care să-mi încarc mășină, această fiind partea bună. Pe de altă parte, cred că nu voi avea posibilitatea să diferențiez consumul casnic, de cel de încărcare a mașinii, priza fiind trasă prin același contor individual. Îmi va rămâne să ma ghidez doar după afișajul stației portabile cu energia pe care a consumat-o mașină.

Andrei (BV):

În săptămâna 25 aprilie – 1 mai am făcut 2356 km cu un consum mediu de 15,10 KWh/100Km. În această perioadă am încărcat 332,24 KWh cu un cost de 375,94 RON (1,1316 RON/KWh). În acest cost este inclusă și plata abonamentului JuicePass – 140 RON. În week-end am făcut o escapadă până la Varna, aici putând găsi un video cu drumul la dus, iar aici un video cu traseul Varna – Albena – Balchik – Constanța. Personal înțeleg de ce se duc mulți Români acolo, deși personal nu cred că o să revin degrabă. Dar detalii despre această excursie o să dau într-un articol separat, aici.
În perioada 01.04-30.04 2022 am făcut 3264 Km cu un consum mediu de 17,5 KWh/100 Km. În această perioadă am încărcat 589,35 KWh cu un cost de 694,5 RON (1,1784 RON).

Cosmin (CJ):

Săptămâna #17, o săptămână mai liniștită pentru noi 🙂
Rulaj: 231 km
Consum mediu: 11.96 kWh/100km
Încărcări: 21.5 kWh
Cost încărcări: 13.94 RON (0.6483 RON/kWh)

Mașina a fost condusă mai mult de soția mea (cam 80% din rulaj), astfel se explică și un consum mai mic. Am încărcat acasă, pentru a testa și alte moduri de încărcare/pierderile care se acumulează. Se confirmă faptul că pierderile scad cu cât curentul de încărcare e mai mare. Cel puțin in cazul meu. Voi continuă aceste teste, mai am câteva valori de testat. O săptămână in care am schimbat și filtrul de habitaclu/polen. Acest MANN FP 24 024, recomandat de colegii de pe grupul Kona este cel puțin superior celui instalat de Hyundai la revizii.

Adrian (PH):

– distanță parcursă : 634 km

– consum mediu : 12.7 kW/100km

– consum total : 80.5 kW

– total încărcări: 24.6 kW (doar CCS)

– costuri încărcări : 0

Cristian (CJ):

Cristian este un vechi colaborator al proiectului. El ne transmite datele de rulaj și consum lunar.

A venit în sfârșit primăvară. Cauciucurile de vara sunt montate, bateriile sunt calde și asta se vede la consum și la viteză de încărcare. E o plăcere să conduci mașina. Din 14 aprilie m-am mutat la 10 km de apartamentul din Cluj, drept urmare și când e mai frig afară tot scot în cei 14 km până la job 14-15 kwh/100km. Acum aștept să mi se emită prima factură de curent pentru a putea depune actele de prosumator, panourile (10kw) sunt pe casă din februarie.

Tot mai mulți proprietari de vehicule electrice adoptă migrarea spre casă și spre energie regenerabilă din panouri solare. Este și cazul lui Cristian care ne-a anunțat această schimbare.

Făcând o scurtă sinteză a informațiilor primite, în săptămâna #17 echipa Kona a rulat 4193 km cu un consum mediu de 13.76 kWh/100km. Media consumului a scăzut cu aproape 1kWh față de săptămâna precedentă când aveam 14.64 kWh/100km.

Mai jos informațiile agregate în tabel și în cele 2 grafice, consumul mediu săptămânal și domeniului de consum Kona.

săptămâna #17: date participanti
săptămâna #17: consum mediu
săptămâna #17: domeniul de consum

Luna aprilie 2022

În luna aprilie am avut un mix de iarnă târzie cu primăvară chinuită. Maxime de peste 20 de grade, dar și dimineți cu minime apropiate de 0. O lună în care echipa Kona a parcurs 14127 km cu un consum mediu de 14.25 kWh/100km.

Din când în când ne uităm și pe datele afișate de către ev-database.org. Am observat că au fost introduse valori noi de comparație, legate de echivalentul consumului de combustibili fosili raportat la consumul de energie electrică. 

Reamintim că luna mai ne aduce o întâlnire a pasionaților în domeniu. În dată de 14 mai va invităm la electro-șezătoarea de pe traseul Ciugud – Hăpria – Păuca și întoarcere pe același traseu până în Alba Iulia. Cu excepția lui Dan care este în Elveția avem 100% răspuns din partea echipei la  acest eveniment. Va așteptăm cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.