#konașii: raport săptămâna #23 și RO e-mobility index

Hyundai Kona Electric rămâne o mașină iubită în România și în luna mai. Lektri.co a publicat e-mobility index-ul pentru luna mai. Kona Electric păstrează locul #3 în topul înmatriculărilor de la începutul anului. Discuția pe marginea atracției publicului român pentru Kona eu văd o dezvoltare pe 3 direcții:

  • preț, în creștere și totuși unul bun;
  • disponibilitate, pare peste ceea ce poate să ofere reprezentanțele VW prin ID3;
  • eficiență, cunoscută deja în piață.

Chiar dacă disponibilitatea este decisivă în aceste zile sunt sigur că o parte dintre cei ce urmează să fie proprietari de Kona Electric apreciază eficiența sau prețul. La nivel vest-european, Kona Electric rămâne în top 10 pentru aproximativ aceeași perioada din 2022 (imaginea din stânga), din care în luna mai 2022 au fost înmatricualte 2033 de unități (dreapta):

În top-ul european al lunii mai 2022, poate părea surprinzător cu micuțul Fiat 500E în frunte. Observăm politica și strategiile producătorilor de alocare a resurselor și un joc al modelelor în clasamente în funcție de politică și strategii. Efectul diferitelor probleme generate de contextul actual din industrie.

O invitație

Dan a lansat ieri o Invitație la dialog despre subvenții pentru mobilitatea electrică. Este binevenită o astfel de dezbatere. Mai ales în contextul în care cea mai mare teamă a potențialilor cumpărători se referă la lipsa stațiilor de încărcare. Conform Romanian e-mobility index avem o creștere în ultima lună cu 45 stații CCS și 103 Type2.

săptămâna #23: charging

Raport săptămâna #23

Săptămâna #23 ne aduce 3637 km și un consum mediu pe echipă de 13.31 kWh/100km. Din această raportare lipsește Titus (SB) care ne-a anunțat că este în concediu.

săptămâna #23: date agregate

Colegii și-au însoțit raportările cu câteva informații suplimentare:

Andrei (BV)

Săptămâna asta, printre altele, am dat o fugă până la țară. Toată lumea disperată după kit-uri fotovoltaice, mașini electrice și soluții de economisire atât pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. N-am mai văzut niciodată o așa creștere bruscă în abordarea pe termen lung a costurilor unei gospodării.Ah… și nicicând nu am mai văzut un trafic așa de liniștit pe DN2 Bacău – Roman… nimeni nu depășește, toți stau frumos în coloană cu 80-90, foarte rar mai vezi câte unul mai grăbit… care mai nou nu are Porsche, X6 sau Q7, are ID4 / ID3 / Kona sau TM3.Cred că prețul produselor petroliere a depășit orice barieră psihologică pentru populație.

Datele pentru săptămâna trecută:

Adrian (PH)

Săptămâna 06.05 – 12.05:


Distanța parcursă: 468.1 km

Consum mediu: 15.9kWh/100km

Energie consumată: 74.4kWh

Cost încărcări: 0

Dan (CH)

În săptămâna care tocmai a trecut am adunat următoarele date:

  • distanță: 173.6 km
  • consum: 10.8 kWh/100 km
  • temperatură: 20.5°C
  • viteză: 39.4 km/h

Fiindcă luni a fost o zi liberă aici, am vizitat orașul Bad Säckingen (Germania) și centrul său vechi. Am văzut podul de lemn care leagă localitățile Stein (AG) și Bad Säckingen, iar după aceea am servit prânzul la Restaurantul Zum Viertele.
Interesant despre acel pod este faptul că a fost utilizat drept pod de tranzit motorizat din anii 1920 până în 1979, când a fost închis după ce s-a construit podul Fridolins, aflat la câteva sute de metri de acesta.
În rest, am făcut naveta zilnică la serviciu unde am obținut în dimineți consumuri variind între 6,5 și 7,6 kWh/100 km, evident fiind balansate de drumul înapoi spre casă.

Am profitat de două încărcări gratuite la Lidl, când am făcut cumpărături, totalizând 41.93 kWh.

Cosmin (CJ)

Date săptămâna #23:

  • distanță parcursă: 752.4 km
  • consum mediu: 12.82 kWh/100km
  • incărcări: 118.27 kWh
  • cost incărcări: 51.30 RON (0.4337 RON/kWh)

Săptămână cu final de școală, lucru care ne-a adus câteva drumuri suplimentare de navetă. De aici o rulajul ceva mai mare. Din acest moment, fetița rămâne acasă, iar mergând doar cu băiatul la grădiniță vor scădea numărul de kilometrii. Media vitezei de deplasare a crescut, sărind puțin peste 40km/h. Media temperaturii a rămas constanța, 19 grade, ca în săptămâna #22. Am avut 4 sesiuni de încărcare. 1 DC, aproape 44kWh cu un un cost de 3 RON în contul Primăriei Cluj-Napoca pentru parcare. 3 AC, 74 kWh cu un cost de 48.30 RON.

Mai jos graficele obișnuite care figurează consumul mediu săptămânal și domeniul de consum Kona. Vom observa minimum absolut realizat de Dan in Elveția.

săptămâna #23: consum mediu săptămânal
săptămâna #23: domeniul de consum Hyundai Kona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.