Săptămâna #14 sperăm că a încheiat pentru anul acesta sezonul rece. A fost o săptămână cu temperaturi negative dimineața, ninsori cum nu au fost pe timpul iernii, ploaie si vânt. Vom vedea în text și o întâmplare cu stații de încărcare.

Săptămâna #14
Ca electromobiliști caracterizăm săptămânile după vremea care ne-o oferă. „A fost o săptămână mai rece, consumul a crescut puțin” sau „Săptămâna aceasta s-a încălzit, se vede și pe consum”. Descrierile pot continua.

Săptămâna #14 a fost una rece. Am calculat o medie de 4.6°C în Jucu. Vedem mai jos pe grafice cum echipa Kona s-a întins la consum pe o plajă destul de largă față de alte perioade. De la 13.4 kWh/100km la 17.4 kWh/100km e o diferență de exact 4 kWh/100km. Media s-a reglat la 15.2 kWh/100km.
În total, echipa a parcurs puțin peste 3.700 km, cu Florinel campion cu peste 1.000 km rulați în ultima săptămână. Și cu cel mai bun consum. Abia aștept să-l întâlnesc la Timișoara în primul weekend de după Paște.
Ce se întâmplă la Timișoara? Nu cred că nu ați aflat încă! Sărbătorim a 5-a aniversare a proiectului Electromobilitate. Evenimentul se găsește aici. Sunteți bineveniți!
Titus (SB)

Săptămâna #14:
- parcurs: 730 km
- consum: 14,5 kWh/100km
- cost 82 lei
Titus a relatat detaliat o întâmplare din weekend-ul trecut. Am păstrat-o pentru final.
Adrian (PH)

Săptămâna #14 (03.04 – 09.04):
- distanță parcursă: 447,3km
- consum mediu: 17,4kWh/100km
- energie consumată: 77,8kWh
- costuri încărcări această săptămână: 0 lei
- costuri încărcări aceastp lună: 0 lei
- costuri încărcări totale (18639km): 146 lei
Daniel (CJ)

În săptămâna 03-09.04 am cules următoarele date:
- 473,8 km parcurși
- consum mediu 16,5 kWh/100km
- 78 kWh încărcați
- cost 0 lei
Încet încet mă apropii de cea de-a doua revizie de 30k km.
Cu ocazia celei de a doua revizii am decis să fac comandă de un cârlig de remorcare. Nu știu dacă există vreo remorca de maxim 300 kg atât cât e specificat în cartea mașinii, dar cârligul va fi folosit pentru un suport de biciclete, pe care îl dețin deja de dinainte de a avea Kona, dacă o să am buget mă gândeam și la un portbagaj în cârlig deoarece știm cu toții că Kona nu oferă foarte mult spațiu în portbagaj iar la drumuri mai lungi cu 4 persoane poate fi puțin provocator aranjatul bagajelor.
CW14 | Locație | Preț | Data | kWh |
1 | acasa | 0,00 lei | 03-09.04.2023 | 23 |
job | 0,00 lei | 05.04.2023 | 55 |
Codruț (MM)

Săptămâna #14 (03-09.04)
- parcurs: 667 km
- extraurban: 400 km
- urban: 267 km
- consum mediu: 15.6 kWh/100km
- energie consumată: 105 kWh
- temperatură rulare: -2°~ 10°
- costuri încărcare: 0 lei
Florinel (TM)

Săptămâna #14:
- rulaj: 1060.5 km
- consum mediu: 13.4 kWh/100km
Cosmin (CJ)
Săptămâna #14:
- parcurs: 330.7 km
- consum: 17.2
Naveta obisnuită, dar un parcurs mai scurt, de joi copii sunt în vacanțăăă :))
Pe de altă parte am avut o săptămână de iarna, cu ninsoare și temperaturi negative în câteva dimineți. Media temperaturilor a fost de 4.6 grade Celsius. Vremea a avut impact asupra consumului, evident. Parcursul mai scurt a impus o singură încărcare, tot în garaj pe AC. 41 kWh din care pierderea e de 16%.
Mai jos întâmplarea lui Titus (SB) din weekend-ul ce tocmai a trecut.
Este mașina electrică pentru toată lumea?
Subiectul a fost abordat de Darius în februarie 2021 (De ce mașinile electrice nu sunt pentru toată lumea) și de Dan în iulie 2021 (Mașinile electrice nu sunt, deocamdată, pentru toată lumea?), după ce Dacia Spring (prin programul Rabla+) înlăturase o parte din piedica ridicată de prețul de achiziție și Tesla instalase primele Superchargere în România.
Titus revine la un subiect delicat, fiindcă haosul rețelelor de încărcare aduce mult negativism în dialogul despre mobilitatea electrică de pretutindeni. Dacă este vorba de incompetență, sau sabotaj intenționat, se poate discuta la infinit, câtă vreme nu pierdem din vedere că rețeaua globală Supercharger dispune de 45.000 puncte de încărcare, care funcționează fără complicații pentru utilizator.
Tot mai multe firme auto au înțeles că nu pot lăsa infrastructura de încărcare pe mâna altora, fiindcă generează nemulțumire maximă pentru clienți, indiferent cât de bună este mașina si promit ca vor urma exemplul Tesla.
Între cele mai avansate și inovative sunt startup-urile, care adopta mai rapid exemple pozitive din domeniu sau vin cu unele noi. Exemple:
- NIO ridică în paralel o rețea de încărcare și una de schimbare rapidă a acumulatorilor (China și Europa);
- Rivian instalează stații de încărcare dedicate, în zone greu accesibile, frecventate de clienții săi (SUA);
- Mercedes construiește propria rețea de încărcare globală, cu promisiunea că va fi deschisă tuturor utilizatorilor;
- Audi extinde în Europa conceptul de hub echipat cu acumulatori reutilizați, care nu depinde de puteri mari disponibile.
Mașina electrică încă nu este pentru toată lumea. 🙁
Sâmbătă mă întorceam din Slatina și soția a vrut să oprească în Râmnicu Vâlcea să intre la un magazin de pantofi.

Am căutat o stație Type2 cu fir, pentru că portbagajul era plin și nu aveam acces la cablu, iar mașina mai avea autonomie de 45% și pe DC se încărca prea repede. Am găsit două stații și am pornit spre ele.

După ce am instalat aplicația și m-am chinuit să pornesc stația, au trecut mai mult de 15 min să constat că ele sunt oprite. Nu m-am uitat la ecran să vad că este stins și, cum vedeam numai icoana de la stație, nu am dedus că dacă nu este verde sunt oprite. Credeam că din cauză că nu am adăugat metodă de plata nu apare butonul de pornire. Am plecat la următoarea stație.

Am căutat jumătate de oră această stație și nu am găsit unde era poziționată.🙁
După ce am pierdut peste o oră de când am intrat în Râmnicu Vâlcea, soția a spus ca nu mai dorește să meargă la magazin și să plecăm. 🙁
După mine este foarte complicat să găsești o stație într-o locație nouă. Poziționarea stațiilor pe hartă au eroare de 100 m. 🙁
Titus – Kona, Sibiu
Vă lăsăm pe final cu activitatea de reflexie la întâmplare și la lipsa de predictibilitate când vine vorba de stațiile de încărcare pentru mașinile electrice. Orice comentariu e binevenit!
Echipa Kona vă dorește sărbători liniștite și responsabile!
Paște Fericit!


Experiențele ne definesc ca persoane, astfel consider ca o necesitate relatarea aventurilor electrice din poziția de early adopter. Aventurile au început în 2021 prin relatarea primei excursii electrice în Croația. Viața la bordul unei electrice poate lua forma multor sentimente, dar vă las să le descoperiți în cadrul articolelor de pe blog. De fel sunt inginer telecom, apreciez tehnologia de orice fel, sunt atașat de cărți și viața bună pe care am gustat-o. Am ca scop, precum orice părinte, să las copiilor o planetă locuibilă și o lume cel puțin la fel cu cea experimentată de mine. Consider că suntem obligați să acționăm pentru astfel de obiective, așa că … citim și ne electrificăm! 🙃
„Poziționarea stațiilor pe hartă au eroare de 100 m” din poza nu pare ca ai folosit plugshare…din plugshare ai optiunea sa te ghideze prin gmaps sau waze…mi s-a parut ca locatiile sunt mult mai bine indicate.
„Am căutat o stație Type2 cu fir, pentru că portbagajul era plin și nu aveam acces la cablu” statii type 2 cu fir sunt foarte rare, ideal e sa pui un frunk (in Kona e loc berechet) si rezolvai problema cu accesul la cablu.
revin cu o varianta foarte simpla…ca frunk folosesti polistirenul din portbagaj https://www.youtube.com/watch?v=vFncib5Tppk