Săptămâna #14. Spring, e-UP!, Citigo, 500e – soluții de buget pentru mobilitate

Circuli cu o mașină care are randament aproximativ 80-90%. Circuli cu o mașină care își poate lua energia de la Soare. Circuli fără țeavă de eșapament și fără să poluezi orașele, drumurile, pădurile, câmpiile, munții. Nu sunt vise, ci realitatea familiei noastre și a altor peste 28.733 proprietari din România, astăzi!

Sursa: RO e-mobility index publicat de lektri.co

Copiii înțeleg că deplasarea lor către școală, a părinților către serviciu sau către un obiectiv turistic se realizează exclusiv prin energia absorbită de la Soare. Realizează compuneri și referate cu fotografii în care includ panourile montate pe casă, pun întrebări despre fumul care iese din mașinile altora prin oraș.

După 100 km de mers prin ”iarna” din aprilie

Consumul mediu săptămânal Spring și Grupa mică

În dialog cu proprietarii. Cu bune și cu rele…

În același timp, Răzvan, unul dintre proprietarii de Spring care ne-au avertizat pe e-mail-ul office@electromobilitate.com de problemele legate de service și piese, trage un semnal de alarmă despre cum sunt tratați unii clienți Dacia:

Nu chiar totul este roz cu Dacia Spring – TREI LUNI așteptare pentru o siguranță?!

Vin cu un update la problema mea cu Spring-ul.

Vineri, pe 07.04.2023 am fost sunat de un reprezentant de la Vocea Clientului să mi se comunice că au sosit piesele pentru mașină și că luni, 10.04.2023 va intra în lucru la reprezentanța Cobălcescu.

Au decis să înlocuiască și portul de încărcare, compus din mufa Type2 și CCS, pe lângă siguranța heblu HV de la bateria de tracțiune. Era un lucru normal, avand în vedere că acea siguranța s-a ars pentru că ceva a provocat acest lucru.

In fine, au lucrat ieri așa cum au promis la mașină și după înlocuirea mufei de încărcare ăi a siguranței au constatat că trebuie înlocuit și convertorul DC-DC, pentru care nu există termen de livrare.

Practic, reîncepe povestea?

Răzvan, Spring
Așa arată tot ansamblul de încărcare la Dacia Spring, care trebuia comandat integral, nu parțial. (Atenție, poza este pentru referință, componenta din imagine fiind din dezmembrări)

Update final:

Joi 13.04, mașina a fost în sfârșit reparată!!!

Lista de intervenții este următoarea:

– reprogramare EVC,

– înlocuire modul DC-DC,

– înlocuire siguranța heblu baterie tracțiune,

– verificare încărcare, verificare AC.

Masina merge super, mulțumesc pentru suport echipei electromobilitate.com.

De acum ne vom auzi mai des, cu rapoarte consum, istoric deplasări și mici upgrade-uri.

Sărbători fericite și prize libere!

Răzvan

Laszlo – VW e-Up, Cluj

Pentru săptămâna trecută a apărut o situație foarte interesantă. Bordul arată (consum) mai mult decât contorul de curent. Până acum nu am mai pățit asta, dar uite că se poate:

Practic din consumul de la „pompa” reiese un consum de 13.27 kWh/100km iar pe bord scrie 16.6 kWh/100km. De aici putem afla că valoarea din bord raportează consumul în funcție de „talpa” șoferului și nu în funcție de curentul care s-a consumat efectiv raportat la km parcurși.

Doina și Wiwi – Skoda Citigo, Timișoara

Din cele 20 de colege (și colegi), care s-au alăturat echipei în 2020, Doina (și Wiwi) sunt cei mai longevivi cu același model, îndrăgitul Go.e (Skoda Citigo). Aflați la doar 2 săptămâni de borna #S150 = săptămâna cu numărul 150 de comunicare a informațiilor pentru proiectul nostru, Wiwi pe drept cuvânt întreabă: ”Mai interesează pe cineva?”

La volan s-a instalat obișnuința. Faptul că merge, merge și iar merge, fără mofturi sau operațiuni complexe de intreținere curente (schimburi de ulei, filtre, bujii, curele, etc…) de tot felul, pare normal.

Doina ne-a dovedit anul trecut cât este de avantajoasă este deplasarea în oraș cu Citigo în locul Karoq-ului diesel, cea de a doua mașină a familiei.

Wiwi ne-a scris de curând că Citigo a depășit kilometrajul Karoq-ului, care mai este pornit doar ocazional, ”să nu înțepenească de tot”. Uitate sunt emoțiile debutului electric și de mult iertat este singurul sughiț năzdravăn, când Go.e s-a oprit în drum cu încăpățânare, tocmai de 8 martie cu Doina la volan.

La fel ca în cazul Spring-ului lui Răzvan, piesa pentru Citigo a sosit cu mare întârziere, imobilizând mașina pentru mai bine de șase săptămâni.

Dar de atunci, totul alunecă lin, tăcut și fără emisii spre ziua în care Go.e împlinește trei ani și, la scurt timp după aceea, vom sărbători al treilea echipaj mixt, care împlinește trei ani electrici cu aceeași mașină. Inainte de aceste momente aniversare ne vom revedea cu ”veteranii” la evenimentul de la Timișoara în 22 aprilie.

Raul – Fiat 500e, Timișoara

Săptămâna trecută Fiat 500e a parcurs un total de 280 km, preponderent urban (plus un drum TM-AR-TM de aproximativ 100 km) cu un consum mediu de 20.2 kWh/100km.

Un consum atipic pentru această perioadă, datorat temperaturilor scăzute. 
Drumul TM-AR-TM a fost efectuat la o temperatura exterioara de 2-3 grade Celsius, cu o viteza medie de 140 km/h, clima setată pe AUTO la 20-21 grade. Rezultatul: 100.4 km cu un consum mediu de 22.2 kWh/100km.

Am efectuat două sesiuni de încărcare AC acasă, totalizând 53.12 kWh, cu un cost aproximativ de 38 RON. Am mai încărcat 4 kWh la o stație Kaufland, cost 0 RON.

Marcel – Spring, Deva

Dacia Spring de Deva a circulat doar două zile în perioada menționată pentru că, din 4 aprilie s-a transformat în Megane e-tech Equilibre cu baterie de 60 kWh.

Deci:

  • km la bord: 75.096;
  • km parcurși: 226;
  • medie consum: 12,2 kWh/100km;
  • costuri: 0 lei.

MihaiSpring alb, Fălticeni

Săptămâna #14: 03 aprilie – 09 aprilie 2023 (81% SoC)

– Distanța parcursă: 242 km (20% prin orașul fără stații publice de încărcare80% extra-urban)
– Viteza medie: 44.2 km/h
– Consum mediu: 14.5 kWh/100 km
– Cost încărcări: 26 lei. (1.3 lei x 20 kWh – tarif e-on peste 300 kWh/lună)
– Număr încărcări: 1 încărcare acasă (33.7 kWh), cu reprize zilnice de 2-3 ore, cu aport 60% solar.

Sistemul solar a produs însumat în 7 zile 72.6 kWh, acoperind încărcarea Spring-urilor, dar și consumul centralei electrice.
– Energie încărcată: 33.7 kWh.

Cardio… pentru curățarea panourilor.

Stihia care a fost de pe 4 până pe 6 aprilie a blocat drumurile județului. Panourile nu au produs prea mult în zilele cu ninsoare, dar au acoperit consumul constant al centralei (în jur de 1kWh/oră).

Pentru că Sandero a primit încălțări de vară ”din timp”, Spring-ul cu all-season a fost mașina de bază a familiei în această perioadă.

MihaiSpring kaki, Fălticeni

Cazul meu de necesitate pentru mobilitate, Fălticeni – Pașcani (50 km), fără tren, scos din 2015 de pe ruta unui serviciu, m-a obligat să aleg mobilitatea cu auto personal. Chiar dacă am construit la fabrica din Pașcani un tren Diesel, care ar fi fost util între Fălticeni și Pașcani sau pe oricare altă rută neelectrificată, lipsa de interes din partea autorităților pentru produsul construit la Pașcani m-a orientat către alt mod de mobilitate decât cea feroviară.

M-am chinuit cu o mașină SH 4 ani (Opel Corsa C 1.3 CDTI), care se strica când ți-era lumea mai dragă, te lăsa în drum spre serviciu, în drum cu familia etc., apoi după 5 ani jumătate cu o Dacia Sandero 1.5 dCi, cumpărată de nouă, timp în care nu au fost probleme în privința disponibilității.

De săptămâna trecută am trecut pe un Spring (verde) kaki, care se încarcă preponderent de la Soare. Preluată cu 12 km, după 12 zile de la comandă, cu 48%. Incredibil de bine s-au mișcat cei de la Dacia. 

Săptămâna #14: 03 aprilie – 09 aprilie 2023 (100% SoC)

  • Distanța parcursă: 90 km (10% prin orașul fără stații publice de încărcare, 90% extra-urban)
  • Viteza medie: 39.8 km/h
  • Consum mediu: 13.3 kWh/100 km
  • Cost încărcări: 4.89 lei 
  • Număr încărcări: 2, din care:
    • 1 acasă (25.73 kWh) cu aport 100% solar 
    • 1 CCS la Electromagnetica Suceava (3.4 kWh) 1.44 lei / kWh DC.
  • Energie încărcată: 29.13 kWh.
Încărcare cu 1.44 lei/kWh la stația Electromagnetica Suceava

I-am făcut plinul, cum se zice, sâmbătă și duminică atunci când soarele a pompat vitamina D în noi și electroni în mașinile electrice.

La un moment dat, sistemul debita pe autoconsum 4,4 kWh, încărcând ambele Spring-uri în paralel. Mai jos câteva statistici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.