Livrarile pentru VW ID 3 amenintate de intarzierile cu soft-ul

Dintr-o recenta analiza a firmei PA Consulting despre nivelul emisiilor pe flota pentru principalii actori pe piata europeana, reiese ca grupul Volkswagen risca cele mai mari amenzi.

Strategia de electrificare a noului CEO, Herbert Diess, venit de la BMW, a fost aprobata de Consiliul de Administratie in 16 noiembrie 2018 si gigantica masinarie industriala a fost pusa pe directia de executie a planurilor de productie pentru automobile electrice.

In prezenta Cancelarului german, doamna Angela Merkel, in 4 noiembrie 2019 la Zwickau a inceput productia de serie pentru VW ID 3, automobilul cu o semnificatie simbolica de aceasi anvergura cu „broscuta” sau VW Golf, fiindca marcheaza o noua era, cea a mobilitatii electrice, in istoria grupului auto german.

VW ID 3

Problemele legate de soft-ul pentru ID 3 au inceput sa isi faca aparatia atat in media, cat si in prezentarea furnizorului responsabil cu integrarea, Continental, de la CES Las Vegas la inceputul anului 2020. Revista germana Manager Magazin abordeaza saptamana aceasta pentru a doua oara tematica intarzierilor cu softul pentru ID 3, cu mai multe informatii concrete.

Planurile initiale, de evitare a amenzilor de depasire a emisiilor pentru flota vanduta, se bazau in 2020 pe o productie de 100.000 VW ID 3, 70.000 Audi e-tron, 20.000 Porsche Taycan, pe langa vechiul e-Golf si tripleta VW eUP, Seat Mii si Skoda Citigo.

LG Chem furnizeaza acumulatori pentru Porsche Taycan si Audi e-tron, dar nu produce in prezent in cantitati suficiente pentru ambele modele.

Taycan a ajuns la clienti cu mai multe saptamani intarziere, linia de fabricatie de la Bruxelles pentru e-tron este temporar oprita din lipsa de acumulatori si ID 3 pare impotmolit intr-o serie de probleme generate de numeroasele noutati introduse pentru acest model, in special software.

Isi mai aminteste cineva de „production hell” prin care a trecut Tesla Model 3? Succesul dupa lansare si atingerea capacitatii de productie planificate au sters din memorie intarzierile de peste sase luni pentru cel mai bine vandut model electric pe plan global in 2019.

Dar magnitudinea diferentelor intre productia unui automobil clasic si a „calculatoarelor pe roti”, din noua generatia de masini electrice, autonome si conectate, devine tot mai evidenta pe masura ce greii industriei auto se impotmolesc la tot pasul cu lansarea productiei. In acest context trebuie amintit ca atat productia de Mercedes EQC, primul SUV electric al concernului Daimler, nu se deruleaza conform planului, iar cea de Jaguar i-Pace este oprita din lipsa de acumulatori.

Manager Magazin continua cu informatii din culise, prin care se insinueaza ca cele doua familii dominante in randul actionarilor VW, Piech si Porsche, incep sa se indoiasca de strategia de electrificare accelerata promovata de Herbert Diess, dar noi ne vom opri aici, cu speranta ca VW si furnizorii vor rezolva cat mai curand problemele cu care se confrunta si electromobilistii se vor bucura cat mai curand de noile produse purtand una din marcile grupului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.