Luna lui Brumărel în echipa Kona

Brumărel, o lună tipică de toamnă. Târzie, caldă și foarte colorată, cu imagini trimise de #konași pe măsură.

Dar oare cât de caldă a fost luna octombrie?

Informațiile ne spun că am încheiat cea mai caldă octombrie de când se fac măsurători de temperatură. Cu 0.85°C mai caldă decât media lunilor octombrie din perioada 1991-2020.

Această valoare pălește în fața diferenței față de media a 50 de ani din perioada pre-industrială (1850-1900). Cu 1.7°C este mai caldă luna octombrie 2023 decât perioada amintită.

Această estimare aparține Copernicus, programul european de observare a pământului din cadrul Comisiei Europene. Articolul ne mai spune că 2023 are toate șansele să fie cel mai cald an monitorizat la nivel global. Cu 1.43°C mai cald decât estimările pentru perioada pre-industrială.

Da, da, știu! Unii vor spune că sunt estimări, alții vor spune că suntem mințiți. Cei mai mulți vor trece peste aceste rânduri. Așa cum au trecut si peste informațiile din articolul #konașii: luna iunie în retrovizoare, despre mediu și o paralelă cu ID.3 și Megane.

După o luna iunie record au venit rând pe rând:

  • iulie 2023, cea mai caldă lună din toate timpurile;
  • august, depășită doar de iulie 2023;
  • septembrie, cea mai caldă septembrie monitorizată;

Octombrie trebuia să se potrivească în peisaj și să-și aducă contribuția la un an de referință care va fi 2023. Am lăsat link pentru fiecare lună. Record după record, precum o construcție realizată cărămidă cu cărămidă în jurul planetei noastre. Un cuptor pe care-l lăsăm moștenire generațiilor viitoare! Oare chiar asta ne dorim?

Noi, utilizatorii de „electrocasnice pe roți”, „lanterne pe roți” sau cum doriți să mai numiți vehiculele electrice continuăm să expunem avantajele acestora pentru mediul în care ne petrecem viața și pentru buzunarul propriu.

Brumărel electric în proiectul Electromobilitate

Sper că ați parcurs deja bilanțul întregii echipe Electromobilitate pentru luna precedentă. Dacă nu v-a intrat pe radar îl las mai jos:

Luna octombrie a însemnat primul eveniment internațional la care au participat patru colegi din echipa proiectului. S-a depășit în luna precedentă parcursul total realizat în 2022, 869.099 km vs. 792.325 km. Sunt amintite și konițele veterane ale lui Paul, Andrei și Dan. Toate au peste 170.000 km pe odometru. Andrei a făcut și un test recent de capacitate: Aoleu! Am SoH-ită!

Echipa Kona spre 200.000 km în 2023

Echipa Kona a încheiat luna octombrie în formație de 8 proprietari/voluntari. Veterana echipei active e konița lui Titus, fiind și singura pre facelift. Restul de 7 sunt facelift, achiziționate pe parcursul anilor 2021-2023. Codruț și Florinel sunt ambii la a 2-a achiziție, tot de Kona, Gabriel are o Kona Luxury achiziționată SH, iar George a adus ultimul exemplar, produs chiar în 2023.

Împreună am parcurs 19.400 km cu un consum mediu ponderat de 13.6 kWh/100km.

Parcurs

Cu maratonistul echipei, Codruț (MM), ne vom revedea lunar. Luna octombrie ne duce la peste 181.000 km parcurși în acest an de echipa noastră. August a fost cea mai „productivă” lună, cu peste 31.000 km. Mai jos parcursul colegilor din luna octombrie, cu mențiunea că acolo unde avem * sunt sumele parcursului săptămânal.

Consum

Când vorbim de consum mediu lunar, vedem mai jos cum se poziționează fiecare coleg în statistica proiectului. Remarcăm, cum ne-a obișnuit Kona, plasarea majoritară lângă suratele din grupa mică, cu valori mai mici sau egale cu media echipei.

În ultimele cronici săptămânale am amintit că sezonul rece va aduce un impact asupra consumului și a costurilor cu mașina electrică. Cei care au trecut printr-o iarnă știu aceste lucruri, le scriem mai mult pentru cei mai noi membrii a comunității.

Costuri

Prima observație e că nu mai avem reprezentanți în zona colegilor care prezintă costuri 0 (zero). Pe de altă parte în funcție de sursele de încărcare ne poziționăm în următorul grafic.

Costuri mai mici prezintă colegii care încarcă acasă din producția sistemelor fotovoltaice sau cei care au primit încărcarea mașinii electrice ca facilitate gratuită sau la preț redus la locul de muncă.

Am extras din rapoartele lunare ale colegilor câteva informații de interes.

Titus (SB)

Luna octombrie:

  • distanță: 2.265 km
  • consum mediu: 14,33 kWh/100km
  • cost 126 ron

Detalii despre distanțele parcurse și variația consumului pe parcursul celor 3 ani și 3 luni de utilizare:

George (DB)

Parcurs total octombrie:

  • 1184 km, jumătate în oraș, jumătate pe DN-uri.
  • Consum mediu: 11,5 kWh/100km.
  • Încărcări de la stații publice: 50 kWh, cost 25 lei.
  • Încărcări de acasă, doar din fotovoltaic: 61 kWh, cost 0.

Alte informații care pot fi utile celor la început de drum:

  • Cost asigurare RCA: 508 lei (fără decontare directă, clasa bonus-malus B8);
  • Cost asigurare CASCO: 4100 lei (fără franșiză).

Octombrie e luna în care ne-am despărțit de Dacia Spring. A plecat în Bulgaria. Chiar dacă e văzută de mulți ca o conservă pe roți, în 2 ani am făcut cu ea jumătate de țară, fără nicio problemă tehnică. Desigur, a fost o mașină limitată, nu poate fi comparată cu Kona. Dar nici prețul nu se compară. Datorită Springului am descoperit ”gustul” electromobilității și o comunitate de oameni extraordinari.

Cosmin (CJ)

Luna octombrie:

  • parcurs: 2509.2 km
  • consum mediu: 13.2 kWh/100km
  • incărcări: 392.6 kWh (45.8 kWh DC, 229.7 kWh AC din grid și 51.6 kWh de la soare)
  • costuri: 368 RON (14.7 RON/100km)

Lipsa soarelui și cei 114 RON cheltuiți în excursia din Maramureș ne-a adus la 14.7 RON/100km. Puteam să încarc mai puțin în Baia Mare la e-Charge, sau puteam sa vânez o stație dintre cele instalate de administrația locală (GRATIS!!!), dar eram în vacanță! Nu ne doream complicații, căutam ceva funcțional si liber. Și așa au și fost, pentru că am încărcat la două stații, răzgândindu-ne în ultimul moment cu programul pentru seara de întoarcere. După aceste încărcări am rămas cu energie și pentru săptămâna în curs 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.