Bilanț de octombrie și prima participare la un eveniment internațional

Evenimentele lunii octombrie

Luna octombrie a marcat prima participare la un eveniment internațional pentru colegii din echipa noastră, EV Fest Sofia 2023 fiind subiectul mai multor articole scrise de participanți.

Mulți cumpărători de ”electrice” second hand din România fiind vecinii bulgari, ce nu beneficiază de subvenții, discuțiile despre vânzările unor mașini din garajul nostru virtual și achizițiile de noi modele au fost de interes pentru ambele parți. Consemnăm pentru luna octombrie:

  • Cătălin (ex-Hyundai Ioniq, Craiova), despre care scriam în septembrie că s-a despărțit de ultimul Ioniq din proiect, a stat o lună fără electromobil în așteptarea primului Model 3 varianta actualizată, sau ”Highland” cum a devenit cunoscută în folclorul online, care a sosit cu două zile mai devreme decât a fost promis.
  • George (Ineu) s-a despărțit de Renault Megane e-Tech și se deplasează începând din primăvară cu un Model 3 Long range;
  • Noul nostru coleg George (Târgoviște) ni s-a alăturat la începutul lunii octombrie cu primul set de informații săptămânale pentru o koniță roșie ca focul, după ce si-a făcut ucenicia electromobilistică cu Dacia Spring;
  • In 5 octombrie a revenit și Marcel (Deva) pe șosele, după o pauză de aproape trei luni petrecute de Megane-ul său în service, mai întâi în așteptarea unei piese, apoi în așteptarea un dispozitiv necesar pentru schimbarea piesei.

Toate mașinile participante la proiect în luna octombrie sunt mai noi de cinci ani și doar două au trecut de 125.000 km (Renault Zoe și Tesla Model 3 LR rwd), dar ID.3-ul lui Marcel (Cluj) se apropie rapid de cifra magică, fiind de curând la kilometrul 95.104.

Cei mai mulți participanți activi (14 din 44) au parcurs cu actualele mașini între 20.000 si 40.000 km la bord, dar așa cum nota de curând Marius (Model 3, Câmpina), cei ce sunt la al doilea, sau treilea model electric, au acumulat în total un kilometraj ce tinde spre 100.000 km.

Parcul nou de automobile participante la proiect în luna octombrie, 77% din participanți au mai puțin de 40.000 km la bord, nu ne permite încă să răspundem întrebărilor legate de fiabilitatea tehnologiei și în special la cea legată de degradarea acumulatorilor. Legătura continuă cu Paul (Kona, Băilești), Andrei (Kona, Brașov) și Dan (Elveția) ne asigură de buna funcționare a #konițelor dincolo de 170.000 km!

Echipa activă în luna octombrie

  1. Hyundai Kona – 8 participanți din Sibiu, Cluj, Câmpina, Dej, Baia Mare, Timișoara, Târgu Mureș și Târgoviște (în ordinea înscrierii în proiect);
  2. Tesla Model 3 SR –  4 participanți din Câmpina și București (3);
  3. Tesla Model 3 LR – 4 participanți din Ineu, Saarlouis (Germania), Karstula (Finlanda), Michigan (SUA):
  4. Tesla Model Y – 5 participanți din București (2), Brașov, Sibiu și Ploiești;
  5. ID.3 – 5 participanți din București (2), Cluj (2) și Timișoara;
  6. Dacia Spring – 3 participanți Fălticeni (2) și Pitești;
  7. VW e-Up – 2 participanți Cluj și Râșnov;
  8. Peugeot 208 – 2 din Timișoara și București;
  9. IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
  10. Renault ZOE – 2 din Crivina (PH) și Târgu Mureș;
  11. Kia Niro – București;
  12. ID.4 – Cluj;
  13. Skoda Citigo – Timișoara;
  14. Fiat 500e – Timișoara;
  15. Volvo XC40 – București;
  16. Skoda Enyaq – Bacău;
  17. Renault Megane – Deva.

Parcursul total (5 ani) monitorizat în cadrul proiectului

După o lună august de vacanță cu un parcurs record total de peste 115.000 km și un septembrie călduros în care am adăugat 104.662 km la zestrea monitorizată, octombrie ne-a adus alți 87.271 km prin care am depășit 2.6 milioane km documentați în detaliu de la începutul proiectului Electromobilitate.

Traseul total parcurs în primele 10 luni ale anului 2023 (869.066 km) a depășit totalul monitorizat anul trecut (792.325 km).

Daca în bilanțul lunii septembrie scriam:

După călătoriile de vacanță, au urmat cele în interes de serviciu în țară și străinătate, Mihai (Fălticeni) ajungând la Gdansk:

Bilanț de septembrie pentru echipa de milioane

în luna octombrie Mihai a ajuns, de data asta fără Spring, în Danemarca, de unde ne-a transmis o foarte interesantă relatare despre cea mai lungă experiență cu un Polestar 2 din echipa noastră:

Luna octombrie a fost marcată de participarea colegilor noștri Alex (ID.3, București), Marius (Model 3, Câmpina), Cristi (Model Y Performance, Brașov) și Andu (Model Y LR, București) la EV Fest Sofia 2023 de unde ne-au transmis impresii deosebit de bune despre activitatea colegilor nostri electromobiliști din Bulgaria.

Datorită unui complex de factori, între care costurile reduse ale deplasărilor electrice și plăcerea de a conduce o ”baterie pe roți” (citat din folclorul Facebook) ar putea fi determinante, majoritatea colegilor semnalează că au parcurs în acest an mai mulți kilometri decât cu fostele lor mașini echipate cu motor termic.

Parcursul total anual este pe cale sa depășească UN MILION km în 2023

Parcursul și consumul din luna octombrie

Bilanțul lunii octombrie dovedește o dată în plus că ”electrocasnicele cu roți” (din colecția de epitete din media socială) sunt utilizate de colegii noștri pe distanțe lungi sau scurte în aglomerațiile urbane după nevoile proprii.

Costuri cu încărcarea

Odată cu creșterea înmatriculărilor din România, unde variantele 100% electrice au depășit 10% din totalul celor noi în 2023, se vede o activitate mai intensă de extindere a rețelelor de încărcare. Problema ”Ce a fost mai întâi oul sau găina?” din urmă cu cinci ani, când parcul auto electric era prea mic ca să justifice investiții mari în stații rapide de încărcare, a fost rezolvată în comun de electromobiliști tot mai mulți ca număr și antreprenori îndrăzneți, ce au pariat pe tranziția spre electrificare.

Încărcarea, rămâne alături de autonomie și prețul de achiziție, cuiul din talpa celor ce NU se deplasează cu un vehicul electric zi de zi. Probabil mai dificil de înțeles este lipsa de corelare între consum și cost, gaura finală din buzunar fiind determinată de LOCUL de încărcare.

Unul din cele mai bune exemple este colegul nostru Dan (Volvo XC40, București), care după ce a condus în clasamentul costurilor pentru câteva luni în 2023, încărcând la stațiile publice cele mai convenabile ca locație, a investit într-o instalație fotovoltaică și începând din octombrie încarcă acasă, fără costuri suplimentare. Rezultatul din octombrie, 7.49 lei/100km, va da din nou bătăi de cap electro-scepticilor, la fel cum pare sa fie de neînțeles că firme mari și mici din România oferă în continuare angajaților surse de încărcare gratuite (sau la prețuri foarte convenabile) la locul de muncă.

Intre timp, programele de susținere a mobilității electrice prin oferte de încărcare gratuită de către Primării se reduc tot mai mult, un fapt binevenit de comunitatea în creștere a electromobiliștilor din România, reducerea abuzurilor și întreținerea stațiilor în stare de bună funcționare fiind mai importantă pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.