Mai este rentabilă mașina electrică, după atâtea scumpiri? Caz personal!

Cu siguranță ați observat că în ultima perioadă acordăm o atenție sporită comparării costurilor cu energia electrică consumată de mașinile noastre. Fapt influențat în mare parte de evoluția prețurilor pe piața de energie din România.

Valul de scumpiri a deschis un spațiu de discuție privind paritatea costului energiei în comparație cu vehiculele propulsate de combustibil, dar ajungem și acolo.

Mă arunc și eu în discuție cu propriul exemplu. Acest articol nu are valoare de adevăr universal sau sentință, dar cu siguranță elimină posibilitatea conturării unui adevăr absolut, permițând cel mult introducerea în discuție a lui „depinde”. Cu siguranță sunt cazuri și mai favorabile, si mai defavorabile.

Înainte de a trece la costuri efective, aș dori să facem o scurtă recapitulare a evenimentelor:
– iunie-noiembrie: multe valuri, speculă și agitație în piața de energie.
– octombrie-decembrie: campanie de recontractare / modificare contracte între distribuitorii de energie electrică și consumatori
– decembrie – prezent: încep să curgă facturile… care mai de care
– decembrie – ianuarie: mai toți furnizorii de servicii de încărcare a mașinilor electrice își majorează prețurile per unitatea de încărcare. Renovațio ajunge la un apoteotic 2,49 RON/KWh livrat. În general creșterea a fost cu 12% față de prețurile practicate în octombrie (2021)
– Hub-urile de operatori de servicii de încărcare prin aripi, cum ar fi Hubject, iar unii utilizatori accesează serviciile de încărcare prin roamning la prețuri și mai mari.
– Din ce în ce mai multe rețele de stații de încărcare trec în administrarea unor operatori de servicii, ceea ce a însemnat reducerea drastică a stațiilor unde încărcarea este gratuită

Pentru a oferi o imagine corectă asupra graficului de mai sus, țin să menționez următoarele:

Sper că vă mai amintiți un mic detaliu în ceea ce privește costurile energiei electrice: există opțiuni ce îți permit transferul unor costuri, neconsiderând decontarea/deducerea fiscală.

  • Am început să încarc preponderent la priza casnică începând cu 20.01.2021 (săptămâna 4 din 2021)
  • Tot de la mijlocului lui ianuarie 2021, la o lună după ce mi-am luat mașina, am început să încarc preponderent la stații cu plată, folosindu-le pe cele gratuite cu ccs doar ca ultima opțiune sau ca încărcare lentă, peste noapte.

Mai adaugam niște date brute asociate perioadei analizate:

De ce sunt relevante aceste date? Pentru că în această perioadă 2022 am mers mai mult decât în perioada similară din 2021. Cam cu 4 mii de km mai mult (3965 km), ceea ce a presupus ceva mai multă încărcare departe de casă față de 2021.

În primele 8 săptămâni din 2022 am avut 8 încărcări gratuite, însumând 329,3 KWh dintr-un total de 1743,5 KWh (18% din cantitatea totală). Gratuit înseamnă că nu am plătit serviciul de încărcare, inclusiv folosirea de vouchere de încărcare:

Ca să fiu corect până la capăt, da, în 2022 am încărcat și la Renovațio, la cel mai mare preț disponibil în stație. Numai că am încărcat strict cât a fost nevoie pentru a evita devieri de la traseu care nu merită diferența de preț.

Partea frumoasă la Renovațio e că are alternative în mare parte din țară, alternative pe care vă încuraje să le folosiți. Partea tare la Renovațio e că are rețea cu acoperire națională, cu puncte de încărcare bine amplasate ceea ce îl face greu de evitat complet.

În primele 8 săptămâni din 2021, am avut multe încărcări gratuite, însumând 548,7 KWh dintr-un total de 1539,7 KWh (35% din cantitatea totală)

Făcând totalul cifrelor prezentate, ajungem la următoarele date:
– În primele 8 săptămâni din 2021 am încărcat 1539,66 KWh cu un cost mediu de 0,8068 RON/KWh. În această perioadă am parcurs 5444 Km.
– În primele 8 săptămâni din 2022 am încărcat 1743,51 KWh cu un cost mediu de 0,8051 RON/KWh. În această perioadă am parcurs 9409 km.

Fir-ar al dracului scumpire că la mine devine subiect de radio Erevan: nu s-a scumpit ci s-a ieftinit, bașca nici nu am mai încărcat gratuit așa mult. Trecem peste partea în care contorizăm creșterea costului începând cu a treia zecimală. De dragul statisticii și a analizei datelor, ce nu facem noi?

Cum așa?!?

Simplu… știți de zicala „Omul gospodar își face iarna car și vara sanie?”. Ei bine, nu oi fi mare gospodar, dar :

  • Am acordat o deosebită atenție contractului de furnizare a energiei electrice, acasă. Încă fiind valabil o perioadă, politica a fost clară: nu renegociem, nu schimbăm, ne ținem cu dinții să rămână în condițiile deja existente. Motiv pentru care prefer încărcarea acasă
  • Există un furnizor de servicii de încărcare cu o infrastructură bună pe unde mă perind eu – EnelX prin JuicePassX.. Acest furnizor oferă abonamente de încărcare pentru care încă nu a modificat prețul. Conform termenilor contractuali, un an de zile am preț fix pe abonament. Așa că, la sfârșitul lunii noiembrie 2021, am trecut de la un abonament de 75 de lei pe lună, cu 60 KWh incluși, la unul de 140 de lei, unde am incluși 120 KWh. Nu e mult, dar în condiții de tranzit își face treaba excepțional.
  • Încarc cât am nevoie, nu aplic metoda „Pelicanul”. Risipa e risipă, fie ea și gratuită.

„Se” mai merită o electrică?

O, da!…. Și dacă te chinui, nu poți ține mașina alimentată numai la Renovațio ceea ce deja duce discuția cu costurile într-un avantaj aproape necompetitiv pentru electrice.

În caz că nu ai „un coleg” cu „economie”, combustibilul fosil îl poți procura numai de la stațiile de carburanți, indiferent cât de multe cumpărături faci la Kaufland/Lidl/Penny sau cât de multe nopți stai la un hotel. Iar pentru cei care zic că au decontat combustibilul de către angajator… surprize, și încărcarea mașinii electrice poate fi decontată sau dedusă fiscal (se poate deduce 100%, nu 50% ca la combustibil).

Iar calculul unui ipotetic drum lung făcut numai prin stații Renovație vs o mașină diesel cade la prima încărcare gratuită la destinație. Sau la birou. Sau la mall. Sau la supermarket. Sau la parc. Sau la piață. Sau la restaurant. Sau…. (v-ați prins deja 🙂 ). Ca să nu mai zic că e imposibil să încarci o viață la Renovațio.

Deja avantajul acumulat de mașina electrică este atât de mare încât valoarea economiilor depășește cu mult valoarea energiei total consumată (economiile sunt de peste 230% din valoarea utilizată pentru procurarea energiei, în cel mai defavorabil caz).

Spre ce se îndreaptă viitorul?

Spre energie regenrabilă și din surse nepoluante, ieftină și spre un sistem descentralizat în care vei fi liber să produci propria ta energie. Din păcate, și dacă avea bani, tata nu putea să-mi cumpere un zăcământ petrolier. Nicăieri în lume. Cel mult puteam să am o companie de exploatare, dar nu puteam produce propria motorină și de aveam petrol în fântână.

Acest viitor deschide mult mai multe oportunități și va schimba complet paradigma omenirii, chiar mai mult decât progresul tehnologic din ultimii 400 de ani.

2 Responses

  1. Dan spune:

    Foarte bine documentate statisticile. Ai vreo aplicație în care colectezi toate aceste date sau Excel creat de tine? Te rog ajută-mă și pe mine cu el. Mulțumesc

    • Dumbrava Andrei spune:

      E un excel conectat la o baza de date a unei aplicatii (inca nu am functia de grafice in aplicatia respectiva)
      Aplicatia va fi publica in jur de 15 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.