Retrospectiva sezonului rece cuprinde informațiile transmise de cei 25 de proprietari de automobile electrice, ce s-au alăturat proiectului Electromobilitate în anul 2020.
Majoritatea sunt modele noi, cu două excepții:
- Smart-ul lui Klara, care și-a început activitatea în 2019
- Kona lui Dan, tot din 2019 cu primul proprietar, apoi alături de Dan începând din 2020
Astăzi în centrul atenției sunt cei trei veterani ai proiectului, de la cel mai tânăr, un Ioniq din 2019, până la ultimul rămas în cursa lungă alături de echipa noastră: Tesla Model 3 din 2018.
Hyundai Ioniq
Un Ioniq model 2018 a fost primul automobil electric cu care am oferit test drive-uri în cadrul proiectului Electromobilitate, începând din luna octombrie 2018. Ionică a trecut alături de echipa noastră prin două ierni și când ne-am despărțit în luna mai 2020, după mai mult de 34.000 km, funcționa totul perfect ca în prima zi. Doar câte o julitură pe ici, pe colo, era mărturie a bătăliilor pentru locurile înguste de parcare din aglomerațiile urbane.
Vârful de consum din luna ianuarie 2019 și 2020, a atins valori duble față de cea indicată în specificația tehnică (11.5 kWh/100 km), dar media de la achiziție până la predarea în colecția de automobile rulate a partenerilor noștri de la Casa Auto a fost un foarte respectabil 15 kWh/100 km.
Tudor s-a alăturat proiectului cu al doilea Ioniq model 2019 în vara anului 2019, după ce a avut ocazia, la prima ediție ElectRoMania, să meargă cu Tesla Model 3, Renault Zoe, BMW i3 și Ionică, care i-a câștigat încrederea și economiile.
Când am comparat valorile de consum mediu săptămânal între cele două modele Ioniq 2018 și 2019, după prima iarnă, diferențele au fost minore, deși Ionică a circulat la Sibiu, iar Tudor la Timișoara.
Începând din decembrie 2019 ni s-a alăturat Edi cu un al treilea Ioniq, model 2020, cu acumulatorul ceva mai mare, mai multa putere și alte câteva îmbunătățiri introduse de inginerii coreeni pentru MCR – mid cycle refresh.
Chiar dacă după primele 12 luni nu am mai comunicat săptămânal, așa cum este tradiția cu participanții la proiect, Edi colectează în continuare informațiile de la bord și ni le comunică.
După carantina din primăvară, Edi a plecat în august într-un concediu prin țară și a scris un articol foarte interesant despre experiența cu Ioniq la drum lung. In cea de a doua iarnă, Edi a parcurs între 444 și 546 pe luna și a realizat consumuri medii cuprinse între 14.7 și 17.9 kWh/ 100 km, care confirmă eficiența excepțională a primei generații de modele Ioniq.
Tesla Model 3 long range, tracțiune spate
Cele două Model 3 sunt atât de „vechi” – în termeni de evoluție a tehnologiei EV – că nu se mai produc decât în China cu această specificație.
Exemplarul Roxanei a început activitatea în martie 2019 și a acumulat peste 44.000 km, majoritatea cu naveta la serviciu.


Paradoxul „sezonului rece” în Nevada este că pentru cei 60 kilometri parcurși de la ultima încărcare, consumul mediu a fost 13.4 kWh/100 km (imaginea din dreapta) cu 6.3% MAI MIC decât consumul mediu de la achiziție, 14.3 kWh/100 km.
In sezonul rece, cele câteva grade peste punctul de îngheț nu consumă cantitățile copioase de energie de care avem nevoie într-un climat rece. In schimb, începând din aprilie instalația de AC funcționează necontenit, chiar și pe durata cumpărăturilor cu funcția „climate on” sau chiar „dog mode”, atunci când prietenii patrupezi o însoțesc pe Roxana în oraș.

TM 3 și-a început cariera pentru proiectul Electromobilitate la 1 noiembrie 2018, cu o lungă călătorie în Europa. A participat la o lucrare de laborator cu studenții de la secția Autovehicule Rutiere a Politehnicii timișorene împreună cu Ionică, apoi la prima ediție ElectRoMania, la prima întâlnire a proprietarilor EV din România la Bran, unde s-au pus fundațiile AERO, Salonul auto de la Brașov și o serie de evenimente drive test organizate la Sibiu de Marius Bârsan și găzduite de partenerii noștri de la Porsib.


După prima iarnă petrecută în țările scandinave, a doua și a treia a fost în împrejurimile Motor City, unde zăpada și frigul domină peisajul din noiembrie până la mijlocul lunii martie.


Consumul mediu din luna ianuarie 19.2 kWh/100 km (imaginea din stânga) este cu aproape 29% mai mare decât media realizată de la achiziție: 14.9 kWh/100 km. Pe lângă gerul obișnuit din ianuarie și februarie, anul acesta la consumul mai mare au contribuit câțiva factori suplimentari legați de preîncălzirea temeinică a interiorului și funcția climate on, ori de câte ori nepotul Alex ne-a însoțit în drumurile din zonă.
Cu toate că atât climatul cât și modul de exploatare este total diferit, TM 3 adunând mai mult de jumătate din kilometraj în doar două excursii lungi:
- 2019 opt luni în Europa aproximativ 10.000 km
- octombrie 2020 turneul Adio benzină 11.444 km
diferența consumului mediu de la achiziția celor două Tesla Model 3 este surprinzător de mica, doar 4.2%.
Veteranii alături de promoția 2020
Cu tot progresul tehnologic și numeroasele modele noi din ultimii trei ani, veteranii Ioniq și Model 3 nu au de ce să se ascundă, consumul în cea de doua, respectiv a treia iarnă, înregistrând valori bune.
Perspective
In pragul aniversarii celor trei ani de la publicarea primului articol în cadrul proiectului Electromobilitate, intr-o rubrică nou înființată de revista online 24auto.ro, privim cu nostalgie la evenimentele trecute și cu multa încredere la cele viitoare.
Intre timp parcul auto electric din România s-a dublat în fiecare an, iar cel din Europa a depășit punctul de inflexiune pe curba de adopție a noilor tehnologii. In timp ce vânzările de automobile echipate cu motoare termice sunt în scădere, cele electrice cresc foarte rapid.
Așa cum proprietarii a numeroase modele noi lansate 2020, sau ajunse în Romania în anul covidului, s-au alăturat inițiativei noastre, suntem încrezători ca alți pasionați sufletiști vor prelua ștafeta și vor împărtăși din experiențele proprii alături de modelul electric ales.
Mesajele primite de la cei interesați de subiectele discutate pe blogul electromobiliștilor, ne dau încredere ca experiențele descrise de autori au generat mai multă încredere în viața alături de un model electric și au încurajat planificarea următorului pas, cel al achiziției.
Fie că sunt noi, sau rulate, automobilele electrice contribuie la o lume mai bună, mai liniștită și mai curată. În măsura în care înlocuiesc un model cu motor termic pe șosele, considerăm că scopul nostru este atins în fiecare zi, cu fiecare nouă înmatriculare a unui model 100% electric.
Pornit la drum cu un singur Hyundai Ioniq pentru test drive, proiectul Electromobilitate are în prezent 25 de automobile electrice înregistrate in garajul virtual și aproape săptămânal se mai adaugă un proprietar entuziast, care dorește să-și împărtășească experiența electrizantă cu alți pasionați, încă indeciși să facă marele pas spre universul complex al electromobilității.
Sunteți cu toții bineveniți!





My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.