Model 3 rămâne pe podiumul înmatriculărilor din România

Chiar dacă martie a fost o lună dezamăgitoare pentru înmatriculările BEV din România, așa cum semnalează colegul nostru Tudor (IONIQ 5, TM) odată cu publicarea RO e-Mobility index, Model 3 își păstrează o poziție de frunte între preferințele clienților români.

Cronica echipei Model 3 din cadrul proiectului Electromobilitate

Consum mediu săptămânal

In echipa Model 3 avem trei cazuri de utilizare distincte, care și-au pus amprenta pe valorile de consum raportate de colegii nostri.

  1. Betty și Alex utilizează mașina zilnic pentru drumurile de la Săbăreni spre diferite destinații din București. Traficul fragmentat, cu multe opriri urmate de accelerații, își pune săptămânal amprenta pe cele mai mari valori de consum.
  2. Marius are o navetă zilnică mai liniștită de la Câmpina la Florești. Cu talpa modelată de ”Buburuză” (VW e-Up!), colegul nostru ne-a transmis întotdeauna unele dintre cele mai bune valori de consum, deși viteza medie de deplasare este dublă față de cea a colegilor din București.
  3. Mihai parcurge cea mai lungă navetă zilnică, din echipa noastră, între Fălticeni și Pașcani, pe care o descrie în felul următor:

Naveta mea de 50 km (dus) traversează 36 km prin localități cu limite de 50/60/70 km/h (și radarele aferente) și câteva porțiuni de 90 km/h. Am Codrii Pașcanilor și Moțca unde trebuie să mergi încet, am camioanele lui Umbrărescu care se alimentează cu pietriș de pe Valea Moldovei… Dacă aș avea autostradă sau drum express, altul ar fi consumul.

Mai multe detalii despre traseul lui Mihai, găsiți într-un articol din iulie 2023, pe vremea când naveta se derula la volanul unui Spring.

Domeniul de consum pentru echipa Model 3 este ceva mai zbuciumat pentru valorile maxime (curba roșie), în cea mai mare parte influențate de condițiile de trafic din București, în timp ce valorile minime sunt caracteristice navetelor cu viteze reglementare în localități și pe DN-uri.

Marius – Câmpina

01 – 06  APRILIE  2025

  • km parcurși – 150
  • kWh consumați în Drive – 19
  • kWh consumați în staționare – 8
  • consum mediu – 12,4 kWh/100 km
  • durată deplasare – 153 minute
  • viteza medie – 58,8 km/h
  • temperatura medie a aerului – 9,4°C
  • kWh încărcați – 45
  • cost încărcări – 0 

Mașina a fost folosită exclusiv în naveta la serviciu. Temperatura medie a bateriei a fost de 13°C.

AQI (Indicele calității aerului) a avut valori cuprinse între 22 și 44, cu o medie de 33.

O încărcare la locul de muncă săptămâna aceasta.

Betty și Alex – Săbăreni

Datele pentru Tesla Model 3, pentru săptămâna trecută 31 martie – 6 aprilie sunt următoarele:

Încărcări – una singură acasă, de la panouri, cost zero pentru 13 kWh.

Mihai – Fălticeni

Felicitări tuturor care au răspuns la a VI-a ediție a sondajul ”Cum încărcăm?” și mulțumim Alex pentru implicarea în legătură cu evenimentul de karting electric pentru copii la ATA – Academia Titi Aur. Fetița cea mare întreabă în fiecare săptămână: când mai mergem la karturi?

Cea mică întreabă și ea, ține minte că a desenat mașini în decembrie 2024 cu copiii prezenți, în timp ce ”tata” și ”mama” înregistrau pe circuit consumuri de +60 kWh/100 km…

Săptămâna #14: 31 martie – 6 aprilie 2025 (80% SoC) – Odo: 11391 km

  • Distanța parcursă: 561 km (10% urban, 90% extra-urban) 
  • Viteza medie: 56 km/h
  • Consum mediu – 11.2 kWh/100 km
  • Cost încărcări: 0 lei
  • Număr încărcări: – 5 încărcări zilnice la serviciu total 87 kWh (81 kWh în mașină ) cu încărcare la 8, 10 și 13A la stația Polyfazer 8-32A Type2.

  • Energie încărcată: 87 kWh (Am verificat cu contorul diferența dintre afișajul stației Polyfazer și consumul din rețea. La 42 kWh înregistrați pe mașină am notat 47 kWh pe contor. Ar rezulta o pierdere de ~10% la încărcări de 8A, 10A și 13A)
  • Energie consumată în Drive: 62.9 kWh
  • Energie consumată în Park: 3.6 kWh (Sentry, Vehicul în așteptare, Ecran + un update la 2025.8.6)

Model 3 LR

Începem cronica echipei LR cu vestea că TVG (Model 3 LR rwd 2019) este de vânzare. După șase ani și peste 120.000 km de serviciu impecabil în zona Las Vegas cu ZERO defecțiuni, masina își va găsi un nou partener care să o îndrăgească la fel de mult ca Roxana.

Creșterea tinerei familii a venit cu nevoi inedite legate de transportul căruciorului și tot calabalâcul legat de un copil mic, pentru care deschiderea mică a portbagajului la Model 3 ridică unele probleme de gabarit. Înlocuitorul imediat va fi Model Y-ul familiei, care îndeplinește exigentul caiet de sarcini pentru transportul primului copil începând din luna iulie.

Rivian R1S – Las Vegas

Semn că prietenii patrupezi nu au fost uitați din noua ecuație de transport pe distanțe mai lungi este noul electromobil al familiei, un Rivian R1S cu trei rânduri de scaune deja ocupate. După înmatricularea Rivian-ului achiziționat second hand, vom monitoriza ocazional datele de la bord, în paralel cu cele transmise de Florin pentru R1T-ul său, care a depășit după trei ani 100.000 km la bord.

Consum mediu săptămânal

Moni și Dan – Motor City, Michigan

După ce ne-a răsfățat cu temperaturi de 20o C în luna martie, primăvara se lasă așteptată în Michigan, nopțile fiind cu temperaturi negative, iar cele mai calde zile au rămas sub 10o C.

Cu un program de vizite ceva mai aglomerat, am acumulat 425 km cu un consum mediu de 15.3 kWh/100km.

Privind la ultimul drum (29 km cu 12.6 kWh/100km) sau la informațiile de la ultima încărcare (54 km cu 14.3 kWh/100km) există speranță că Nirvana electromobilistică cu cele mai mici consumuri este pe aproape.

Încărcări zilnice la priza casnică din garaj.

Așa cum sublinia recent și Gabi (IONIQ 5, București) de fapt în ce anume constă obsesia electromobiliștilor cu consumul?

Categoric este important să-ți cunoști cât mai bine mașina în toate condițiile meteo și la diferite viteze de deplasare, legatura consum – autonomie – confort psihic fiind descrisă în relatările tuturor colegilor porniți cu electrica la drum lung.

Pentru nevoile zilnice însă, consumul mediu este generat de condițiile de trafic în care se efectuează deplasările. Aglomerațiile urbane sunt cele mai electro-gurmande, în timp ce navetele pe distanțe medii în afara orașelor mari, sunt sistematic cele mai economice, cu condiția respectării limitelor de viteză din localitățile parcurse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.