Modele electrice compacte, doar pentru oraș?

Recent am început un nou serial despre universul mobilității electrice, bazat pe relatările participanților la proiectul Electromobilitate, cu toții proprietari de automobile electrice începând din 2018 până în prezent.

De data aceasta încercam să clarificăm modul de exploatare al diferitelor modele în funcție de capacitatea acumulatorului și nevoile personale, pe baza unor exemple concrete. Circulă o legendă în târg că ”electricele” ar fi bune doar pentru oraș. Așa să fie?

In primele două episoade am călătorit alături de Laura (Peugeot e-208, TM) timp de trei ani în Timisoara, dar și pe serpentinele din Carpați și l-am însoțit pe Tudor într-o călătorie de o zi de la Suceava la Timișoara, care dovedește că se poate traversa România în diagonală, cu orice model echipat cu un acumulator de capacitatea medie.

Am continuat drumețiile electrice alături de Radu (PH) și Márton (MS) cu ale lor Renault ZOE, care NU dispun de încărcare rapidă și am ajuns în Croația, Grecia, la Budapesta și din nou pe Transfăgărășan. Nici în cazul lor legenda despre utilizarea doar în oraș nu este reală.

Vom merge mai departe cu echipa compactelor a căror autonomie de peste 400 km a format categoria cea mai numeroasă din cadrul proiectului Electromobilitate.

Modele electrice compacte

Trei modele compacte redutabile: VW ID.3, Renault Megane și Hyundai Kona au fost utilizate de 24 participanți la proiectul nostru din totalul de 83 din primii cinci ani.

In special #konașii mănâncă kilometri pe pâine cu unt și trei colegi, Paul (DJ), Dan (B) și Andrei (BV) au trecut de 175.000 km la bordul mașinilor, după ce au pornit cu ele la drum în 2020.

Hyundai Kona

Sursa: EV database

Tot din 2020 participă la proiectul nostru Titus (SB), care ne-a transmis informații în ultimele 168 săptămâni, începând din 24 august 2020. In această perioadă Titus a parcurs 80.467 km cu un consum mediu de 15.4 kWh/100km, cu 6% mai mic decat valoarea statistică publicată de EV database (16.4 kWh/100km), ceea ce-i permite o autonomie de aproximativ 410 km.

La fel cum am procedat în fiecare episod, atragem atenția că valoarea medie, la fel ca cea WLTP, are aplicabilitate limitată, variația consumului între sezonul rece și restul anului fiind considerabilă, așa cum se vede din cei ”trei munți”, corespunzător celor trei ierni, din graficul consumului mediu săptămânal.

Odată clarificat acest aspect, ne îndreptăm atenția spre parcursul comunicat de Titus, pe care am marcat cu linii roșii limita de 400 km între două încărcări, pentru a sublinia că la utilizarea strict în oraș majoritatea colegilor au nevoie de o singură încărcare pe săptămână.

Chiar și pentru călătoriile mai lungi, teoretic două și maxim trei încărcări ar fi suficiente, deși în practică nu se merge de la 100% la 0% și mai degrabă se folosește plaja 15% – 85% SOC (State of charge).

Cel mai tarziu la vederea acestui grafic, bazat pe datele comunicate de colegul nostru și documentate cu imagini de la bord, ar trebui să fie clar că traseele săptămânale mai lungi de 1000 km nu au fost realizate în oraș, mașina nefiind utilizată pentru scopuri comerciale.

VW ID.3

Colegii din echipa ID.3 au cazuri de utilizare extrem de diferite.

  • Călin (CJ) a circulat într-adevăr mai mult în oraș (Cluj), adăugând puțini kilometri pe durata facultății și a rezidențiatului;
  • După un prim an cu ID.3 1st edition, Cosmin (B) a revenit recent în echipă cu un ID.3 facelift, utilizat zilnic în București, dar și pentru excursii în țară.
  • Alex (B) a alergat exemplarul său pe toate coclaurile din România și recent a ajuns la Sofia, reducând kilometrajul doar în 2023, odată cu venirea lui Lara pe lume;
  • Marcel (CJ), deși nu s-a alăturat echipei imediat după achiziție și este în pragul primilor 100.000 km. A transmis informații pentru 77 săptămâni, începând din 23 Mai 2022, perioadă în care a acumulat 64.759 km, parcurși cu un consum mediu de 13.7 kWh/100km, cu 17.5% mai redus decât valoarea statistică publicată de EV database (16.6 kWh/100km).

Acest consum remarcabil rezultă într-o autonomie medie teoretică asemănătoare cu Kona lui Titus (410 km), care a fost utilizată din plin la naveta la locul de muncă, cea între Cluj și Satu Mare și numeroase călătorii în țară.

Variația consumului mediu săptămânal și cea a autonomiei rezultante, are la ID.3 vârfuri mai pronunțate în primele două sezoane reci, care au fost rezolvate printr-un update de soft, dar și o mai bună cunoaștere a mașinilor, începând cu a treia iarnă de la lansare.

Domeniul de variație al consumului pe baza datelor comunicate de 7 colegi cu ID.3

Renault Megane

După o utilizarea foarte cuminte pentru naveta Ineu – Arad, cu electroni produși acasă cu instalația fotovoltaică proprie, George (Ineu) s-a despărțit de Megane și a trecut în tabăra Tesla cu un Model 3 LR, la volanul căreia a plecat în concediu în Italia.

Cel de-al doilea exemplar este utilizat de Marcel (Deva), care a acumulat din primăvară, când l-a prezentat publicului și colegilor cu ocazia evenimentului Earth Day de la Timișoara, și până în prezent peste 30.000 km.

Concluzii episodul 3

Cam atât ar fi de spus despre ”electricele compacte și circulația în oraș”. Deși sunt extrem de practice și pe distanțe scurte, Kona, ID.3 și Megane zburdă pe șosele din țară și străinătate fără probleme, acumulând peste un milion de kilometri pe parcursul celor cinci ani de participare la proiectul Electromobilitate.

In episodul 4 vom arunca o privire la traseele colegilor din echipa Tesla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.