Despre ”electrice” = mașini de oraș

In dialogul extrem de interesant purtat în media socială pe teme electromobilistice apare foarte des afirmația: ”electricele sunt doar pentru oraș”.

Convingerea cu care este repetată această frază nu este susținută cu date din exploatarea zilnică a unui automobil electric, dar de multe ori percepțiile și prejudecățile sunt mai puternice decât realitatea.

Pentru informații din viața de zi cu zi la volan în România am cotrobăit prin lada cu comori acumulate de proiectul Electromobilitate în ultimii cinci ani și am găsit dovezi pro și contra afirmației din titlu, pe care le vom prezenta în mai multe episoade.

Primul episod – Exemple de utilizare preponderent în oraș

Căutarea unor exemple potrivite pentru a exemplifica utilizarea în aglomerații urbane a fost scurtă. M-am oprit la familia e-Marchiș, care în frunte cu Tudor, susținut de părinți Laura și Teo, au avut în ultimii patru ani, cinci modele electrice sau electrificate în ogradă.

Primii pași au fost cu un Hyundai Ioniq model 2019, urmați de cei cu un Peugeot e-208 începând din martie 2020. O Kona a înlocuit Ioniq-ul în vara anului 2020, apoi un IONIQ 5 a înlocuit Kona în octombrie 2021. Peste tot caruselul electric tronează de la distanță un BMW X5 PHEV, care se vede tot mai des abandonat acasă, în timp ce familia se deplasează 100% electric în țară și străinătate cu IONIQ 5.

Parcurs și consum Peugeot e208

Începând din 29 iunie 2020 informațiile săptămânale primite de la Laura (prin intermediul lui Tudor, mulțumim!) au indicat că electro-leul s-a deplasat cu viteze medii reduse în Timișoara, utilizând din plin funcția de precondiționare pentru confortul pasagerilor, atât iarna cât și vara.

Sursa: EV database

Bilanțul este un parcurs de 19.375 km în primii trei ani, cu un consum mediu de 17.6 kWh/100km (cu 8.6% mai mare decât consumul mediu statistic indicat de EV Database), care asigură o autonomie de 260 km.

In realitate lucrurile nu sunt chiar atât de simple și consumul mediu variază de la o săptămâna la alta în funcție de numeroși factori.

Cea mai mare surpriză pentru electro-boboci este însă variația în sezonul rece, despre care am scris în repetate rânduri și care nu a ocolit Peugeot-ul Laurei, consumul crescând spectaculos în lunile de iarnă.

Surprize și mai mari apar la analiza parcursului săptămânal.

Notând cu 1,2, 3 numărul încărcărilor necesare pentru parcursul săptămânal raportat, constatăm cum o singură încărcare, și aceea acasă, a fost suficientă pentru Laura.

Două încărcări au fost necesare doar de opt ori în trei ani, iar mai mult de două încărcări au fost necesare doar în doua ocazii, atunci când electro-leul a participat la prima și a doua ediție a raidului montan 100% electric Transcarpatica.

Cum rămâne atunci cu mașinile de oraș?

Pe baza unui exemplu de lungă durată am încercat să demonstrez că ”electricele” nu sunt limitate la circulația în aglomerațiile urbane, chiar și atunci când utilizarea lor preponderentă este în oraș.

In plus, este evident că teama de încărcare, a celor ce nu au condus zi de zi un automobil electric, este exagerată și că utilizarea în oraș presupune una sau două încărcări pe săptămână, desigur cu excepția utilizărilor intense sau comerciale.

Atunci când depărtările te cheamă, chiar și un model echipat cu un acumulator de capacitate medie, se poate utiliza la drumuri lungi, așa cum au dovedit Laura, Teo și Tudor cu participările la majoritatea evenimentelor de promovare a mobilității electrice și mai ales la raidurile montane organizate în cadrul proiectului Electromobilitate.

Despre ce alte masini ați dori să aflați cum se comportă în oraș și la drum lung?

VA URMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.