In seria lungă de povești mai puțin ancorate în realitate despre automobile electrice, noțiunea că „electricele” sunt mai scumpe decât modele echivalente echipate cu motor termic persistă cu insistență.
Chiar daca exista un miez de adevăr, această afirmație nu mai poate fi generalizată, dar a pornit de la prima promoție de modele moderne, cele din urmă cu zece ani, când prețul acumulatorilor era foarte ridicat și densitatea de energie specifică redusă. Această realitate a pus inginerii în fața unui compromis, impus de dorința de autonomie tot mai mare a clienților:
- Fie un acumulator mare, care să asigure o autonomie decentă, dar masa și prețul creșteau peste limitele acceptate la vremea respectivă;
- Fie un acumulator mic, cu masă și preț în limite rezonabile, dar autonomia redusă rezultantă devenea principalul punct de critică și de inhibiție pentru potențiali clienți.
Exemplele abundă, dar mobilitatea electrică a câștigat încet adepți, chiar dacă mulți cumpărători s-au grăbit să declare că nu poate fi o soluție pentru vremuri moderne, cu oameni grăbiți.
O altă variantă, preluată de la executivii industriei tradiționale, se baza pe afirmația că lipsa de interes a clienților pentru vehicule electrice, limitează interesul investițiilor în domeniu.

Derulam pe repede înainte istoria modernă a automobilului electric și ajungem în anul sumbru al covidului, când Tesla a devenit cea mai valoroasă companie auto, startup-ul NIO a depășit venerabilul grup Daimler, iar Xpeng, alt startup chinez dedicat exclusiv electricelor, a urcat pe locul 15 în preferințele investitorilor, înaintea unor firme cu tradiție ca Peugeot, Renault sau Fiat Chrysler.
O mențiune specială pentru BYD, plasat în clasamentul alcătuit pe baza valorii pe bursă după VW și Toyota pe locul patru, datorită gamei extinse de modele electrice și a producției de acumulatori proprii.
Pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat în acest ultim deceniu, ne întoarcem în timp, doar până în vara anului de grație 2017, când Tesla a livrat primele Model 3 angajaților proprii și celor de la Space X.
A durat aproape un an până echipa din Fremont a reușit să pună la punct procesul de fabricație, o perioadă cunoscută ca „production hell”. In iunie 2018, Model 3 a atins pentru prima oară o cadență mai apropiată de ceea ce se numește în industria auto „producție de masă”.
Ritmul celor 5000 Model 3/săptămână a crescut la 6000, apoi noi linii de asamblare, mai performante, au fost instalate la Shanghai și potopul de Model 3 produse în California și China a inundat piețele globale, câștigând pentru trei ani la rând 2018, 19 și 20 titlul celor mai numeroase înmatriculări pe plan global (pentru modele 100% electrice).
Rezultatul volumului crescut a fost o profitabilitate tot mai bună pentru Tesla și în final o reducere de prețuri pentru clienți.
Factori ce contribuie la scăderea prețului
1. Prețul acumulatorilor

In paralel cu creșterea diversității și volumului modelelor electrice vândute pe glob, prețul acumulatorilor a scăzut continuu și îmbunătățirile celor mai mici detalii constructive au ieftinit procesul de fabricație.
2. Optimizări DfM – design for manufacturing
O imagine clară despre progresul realizat de Tesla în proiectare, pentru o asamblare mai eficientă și reducere a prețului de producție, a fost formulată de Sandy Munro în vara anului trecut. Cu o serie de episoade video, ce prezintă în detaliu soluțiile inovatoare aplicate la noul Model Y, expertul auto avertiza industria auto tradițională: „If you don’t get your shit together Tesla will be running away!”
Cât de sistematic a procedat echipa responsabilă de Model 3, pentru perfecționarea produsului și ieftinirea fabricației, este dezvăluit de Sandy Munro și echipa sa într-un nou serial, prin dezmembrarea și sublinierea progresului între Model 3 2021, varianta inițială TM 3 și Model Y.
3. Concurența
Toate aceste perfecționări tehnice minuțioase, în contextul creșterii industriei auto electrice în ansamblu, au dus la ieftinirea unor componente. Așa cum au declarat în cadrul raportului cu analiștii financiari în 2020, pentru a atinge profitabilitate, echipa Tesla a operat cu o marjă mare pentru industria auto, întâlnită doar la Porsche și Ferrari, cât timp cererea a fost mai mare decât capacitatea de producție.
In 2020 lansarea unor modele noi, ce se apropie de performanțele Tesla Model 3 si Y, au dezvăluit o altă serie de avantaje importante pentru clienți:
- ID.3 – prețul de achiziție
- ID.4 – prețul și tipul de caroserie
- Polestar 2 – interiorul și rețeaua de service Volvo
- XC 40 recharge – brandul și familiaritatea cu modelul (mai ales în Scandinavia)
- Mustang Mach-e – prețul, prin scutirea de 7.500 USD de la taxele federale, de care Tesla și GM nu mai beneficiază
Inainte de apariția pe piață a promițătoarei generații de modele electrice noi din 2021, Tesla a anunțat scăderea prețurilor pentru Model 3 în Europa și pentru Model Y în China.
Avertismentul lui Sandy Munro a devenit realitate. In absența concurenței directe, Tesla a muls piața trei ani, optimizând produsele în paralel, fiind anul acesta în poziția de a declanșa războiul prețurilor. Beneficiari vor fi clienții de pretutindeni, fiindcă în 2021 intrăm într-o nouă faza de adoptare a mobilității electrice, cu creșteri exponențiale pe piețele majore din Europa.
Împreună cu cotele NEV – new energy vehicles impuse în China, strângerea șurubului pentru limita de emisii CO2 în Europa și o nouă administrație americană, cu o agendă ecologică ambițioasă, în care electrificarea transportului va fi un capitol important, creșterea volumului de producție va rezulta în scăderea prețului de fabricație, iar concurența tot mai aprigă va reașeza preturile de achiziție.
Rezultatul procesului de ieftinire a unor modele electrice
De cele mai multe ori, eficiențele obținute după lansarea unui produs și reducerile de preț stoarse de la furnizori, sunt păstrate de companiile auto. Uneori sunt oferite clienților sub forma unor oferte speciale, pentru perioade limitate.
Ieftinirile anunțate de Tesla nu sunt temporare și pun presiune asupra concurenților direcți. O scurtă comparație de prețuri cu modele premium germane îndrăgite pe piața nord americană, arată că în prezent cel puțin două modele electrice au preț asemănător sau chiar mai REDUS (după subvenție) decât automobile clasice cu performanțe echivalente.
BMW 330i | 41.250$ | Mustang Mach-e | 44.995$ * |
Audi A4 | 44.600$ | Tesla Model 3 SR + | 37.990$ |
Prețurile din tabel sunt cele de bază pentru fiecare model, cu dotările de serie pe piața SUA. Vom reveni la comparația de preț pe piața europeană, după primele livrări de Model Y produse la Berlin, când prețul în Europa nu va fi afectat de costurile de transport și taxe vamale.
Perspective de reduceri în categorii mai accesibile de preț
Cred că a sosit timpul să revizuim afirmația că electricele sunt inaccesibil de scumpe, mai ales considerând actualele subvenții generoase din Europa.
Exemplul de mai sus este limitat la categoria unor modele de performanță sau premium. Conectând știrile despre viitorul model de Tesla, cu ținta de preț stabilită la 25.000$, cu imaginile despre noua investiție într-o extindere a fabricii din Shanghai, este sigur că în următorii doi ani vom actualiza subiectul, dovedind ca prețul automobilelor electrice a scăzut sub cel al termicelor și în această categorie.

Înainte să ajungem la acea barieră psihologică de 25.000$, importantă pentru adopția în masă a electromobilității, Tesla va ataca în 2021 cu Cybertruck cel mai mare segment din SUA, cel a pickup-urilor. Cu un preț de pornire de 39.900$, Cybertruck este poziționat semnificativ sub prețul concurenței electrice, dar și a celor termice cu performanțe apropiate.
O scurtă privire dincolo de achiziție
Despre costul total de proprietate (TCO – total cost of ownership), ce include energia electrică consumată, comparativ cu combustibili fosili și mai ales cheltuielile de întreținere minime pentru electrice, comparativ cu schimburile de ulei, filtre, plăcuțe de frână, discuri, bujii, distribuție etc. vom reveni în detaliu cu informații furnizate de participanți la proiectul Electromobilitate. Așa cum am dovedit pe parcursul ultimilor trei ani cu comparații directe pe termen lung, energia electrică și întreținerea pentru un model electric este de câțiva ani mai ieftină decât cea a termicelor.
Pentru cei ce mai au îndoieli, cea mai bună evidență a costurilor mai mici de exploatare este numărul tot mai mare de vehicule electrice pentru flote comerciale destinate transportului de marfa si persoane.
Alte 11 articole cu subiectul TCO și exemple din exploatarea curentă a unor modele electrice în paralel cu cele echipate cu motoare termice:
- Rolul TCO in decizia de achizitie a unui automobil electric
- “In trei ani, achizitia unui automobil electric va fi o optiune de preferinta, nu de cost”
- New York inregistreaza cheltuieli “dramatic mai mici” cu parcul auto electric, in 2018
- Cum alegem intre variantele unui automobil oferit cu motorizare hibrida, plug-in hibrida si electrica?
- Hyundai Elantra sau Ioniq – care este mai ieftin dupa 8 ani de utilizare?
- Promovarea electrificarii transportului rutier – Initiative din Timisoara (episodul 1)
- Volkswagen demonstreaza ca ID.3 va avea costuri mai mici decat modelul clasic echivalent
- Doua intrebari cheie, in calea achizitiei unui automobil electric
- Comparatie costuri de exploatare Skoda Octavia 1.4 TSI – Hyundai Ioniq electric
- Costuri comparative intre Hyundai Ioniq Electric si Seat Leon
- Electrificarea familiei Marchiș

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.