Test de consum: anvelope all-season vs anvelope de vară pe Renault Zoe ZE50

Înainte de sărbători, când am schimbat anvelopele de vară cu cele all-season, m-am decis să documentez și consumul înainte și după schimb.

Evident, am făcut asta și pe video, cum deja v-am obișnuit, dar am și păstrat în scris toate datele, pentru cei care preferă această variantă de informare.

Video – test de consum

Despre anvelopele din test

Anvelopele de vară cu care a venit „încălțat” din fabrică Zoey sunt niște Michelin Primacy 4, cu dimensiunea de 195/55 R16. Eu le-am înlocuit cu niște Continentatal AllSeason Contact, din dorința de a nu mai umbla pe la vulcanizări de două ori pe an.

Specificațiile celor două anvelope nu sunt foarte diferite, conform etichetei despre eficiență pe care o găseșți pe acestea.

Însă despre cât de bune sunt aceste anvelope all-season voi vorbi, poate, mai târziu, după ce acumulez niște kilometri și pe vară cu ele. Deocamdată vă pot spune doat atât: sunt neașteptat de bune pe carosabil umed și zăpadă.

Testele de consum

Testele le-am efectuat pe un traseu de aproape aproape 93 km, traseu pe drum național pe care-l fac frecvent, între Timișoara și satul în care avem o căsuță.

Am încercat să obțin aceeași viteză medie (în jur de 69 km/h) pentru ambele teste și să plec în aceleași condiții de vreme, chiar dacă am făcut testele în zile diferite: temperatură exterioară între -1 și 3 grade. Singura diferență a fost dată de faptul că am plecat la drum cu anvelopele all season după ce mașina a stat la încărcat și am precondiționat-o puțin.

Din experiența acumulată de atunci și până acum îmi pot da seama că precondiționarea poate că a ajutat, însă acumulatorul nu se încălzește la Renault Zoe atunci când e încărcat la puteri mici, așa că acest aspect sigur n-a influențat testul.

Iar rezultatele au fost suprinzătoare, cele de mai jos.

Test cu anvelopele de vară
Test cu anvelopele all season

Consumul cu anvelopele all season a fost mai mic în condiții aproape identice.

Însă pentru că am plecat la drum cu mașina încălzită și, credeam eu pe atunci, și cu acumulatorul cald, am zis să mai fac un test plecând la drum și cu mașina rece. Testul acesta a fost puțin diferit, însă drumul a fost aproape identic. Am mers pe ruta Timișoara – Arad și retur, pe drumul național, însă m-am învârtit puțin și prin Arad. Chiar și așa, rezultatul a fost cel de mai jos.

Cu alte cuvinte, am avut un consum apropiat de cel din ziua precedentă, când am plecat la drum cu mașina caldă.

Concluzie

Lucrurile sunt clare pentru mine, anvelopele de iarnă, sau all season în acest caz, au dat un consum mai bun în condiții de frig decât cele de vară.

Rămâne de văzut ce consum voi obține cu ele și pe căldură, în primăvară-vară. Până atunci, n-am luat încă o decizie dacă voi vinde sau nu Michelin-urile originale, cu care am apucat să parcurg doar 3000 km în condiții de toamnă – iarnă.

Un test asemănător a efectuat și Wiwi, cu al său Skoda Citigo iV, și rezultatele au fost asemănătoare.

Alte teste și călătorii cu Zoey

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.