In urma cu o luna publicam primul articol, dintr-o serie mai lunga, prin care, cu ajutorul lui Marius Barsan, ne-am propus sa analizam in detaliu costurile de exploatare pentru o masina clasica extrem de bine vanduta, Skoda Octavia, si una electrica foarte indragita, Hyundai Ioniq, care din pacate nu se livreaza in cantitatile solicitate de piata.
Scurta recapitulare
In concluziile preliminare la comparatia din primul articol scriam:
Un automobil spatios si economic ca Skoda Octavia pare de neinlocuit deocamdata cu unul electric pentru concedii si alte drumui lungi.
Realitatea este insa ca doar 7% din calatoriile lui Marius in primele sase luni se incadreaza in aceasta categorie. 93% din utilizarea Skodei a fost pentru drumuri in oras sau altele mai scurte de 200 km, ce pot fi acoperite usor cu un automobil electric.
Afirmatia de mai sus, legata de faptul ca in marea majoritate a timpului Octavia a fost utilizata in oras, se bazeaza pe graficul deplasarilor zilnice, care cuprinde perioada de vacante, in care am comparat distantele parcurse de Octavia familiei Barsan, cu cele parcurse de Ionica.
Analiza lunii februarie 2020
Cu ajutorul lui Marius, care ne-a trimis in fiecare saptamana distanta zilnica parcursa, consumul si media orara, am continuat sa urmarim evolutia celor doua modele selectate pentru comparatia pe termen lung.
Chiar daca in tabele apar rezultatele inregistrate cu Ionica (model 2018), fanii elmob stiu ca pentru Hyundai Ioniq urmarim, cu ajutorul lui Tudor si Edi, inca doua modele din 2019 si 2020, pentru a fi siguri ca nu tragem concluzii pripite pentru „specia electrica”.
Cheltuieli de intretinere
Sa incepem cu partea cea mai frumoasa la masinile electrice: ZERO cheltuieli de intretinere, datorita absentei schimburilor de ulei, filtre, curele, bujii, etc.
Si Octavia a functionat impecabil in luna februarie si nu a avut nevoie de nici o intretinere periodica pe parcursul utlimelor patru saptamani.
Cheltuieli cu energia electrica si combustibilul
Pentru comparatia de consum benzina si energie electrica am utilizat pretul mediu saptamanal pentru un litru de carburant in Sibiu si 0.64 RON/kWh pretul facturat la Porsib, unde se incarca Ioniq-ul, rezultatul fiind sintetizat in tabelul de mai jos.
Concluzii luna februarie
- Ambele automobile au fost utilizate in zona Sibiului pentru deplasarile zilnice. Costul pentru 100 kilometri parcursi cu Octavia pe benzina a fost de 4.6 ori mai mare decat pentru Ioniq-ul electric.
- Ambele automobile au rulat pe anvelope de iarna si nu au avut cheltuieli de intretinere.
- Toate drumurile parcurse cu Skoda se incadreaza in limitele autonomiei Ioniq-ului in sezonul rece.
Cum arata limitarile de autonomie pentru masinile electrice, invocate atat de des de electro-sceptici, pe motiv ca ar avea drumuri lungi de parcurs?
In cazul de fata, o luna fara drumuri de vacanta, Octavia a avut cel mai scurt drum de 2 km, iar cel mai lung a fost de 52 km, in total 636 kilometri.
Pentru Ionica cel mai scurt drum a fost de 4 km, iar cel mai lung de 276 km intre Sibiu si Timisoara, cu o reincarcare de 30 minute la Deva. Totalul parcurs cu automobilul electric in luna februarie a fost de 1656 km.
Cu alte cuvinte, 636 km parcursi cu Octavia au costat cu 77% mai mult decat 1656 km parcursi cu Ioniq-ul electric in luna februarie 2020.
Marius Barsan si Dan Boboescu
Lectura recomandata:
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.