Economii cu Hyundai Ioniq la Paltinis

La inceput de drum pentru blogul Electromobilitate, in 3 februarie 2019, Mircea, parintele IT a tot ce publicam, lansa urmatorul indemn la colaborare pentru toti pasionatii de electromobilitate:

“Haideti alaturi de noi ! Dorim sa impartasim cat mai multe povesti si experiente cu masini electrice, asadar te invitam sa ne scrii despre aventura ta cu masina electrica.”

Pe parcursul ultimelor zece luni am invatat ca multi din cei ce au participat la test drive-uri in cadrul proiectului Electromobilitate se tem de scris, cu un fel de stanjeneala asemanatoare cu vorbitul in fata unui public larg.

Catalin este la cea de a doua colaborare cu Electromobilitate, dupa primele randuri publicate cu ocazia primei editii ElectRoMania, unde a facut cunostiinta cu masinile electrice, conducand Hyundai Ioniq si Tesla Model 3.

Dupa ce am primit frumoasele imagini de la Paltinis, care insotest textul, l-am incurajat (printr-un intermediar cu „influenta speciala”) sa ne impartaseasca impresiile de pe drumul nostru preferat pentru test drive, urcarea la Paltinis, pe care Catalin il cunoaste foarte bine.

Dar sa-i dam cuvantul lui Catalin:

Ca de fiecare data cand am ocazia, imi face placere sa conduc pe Ionica. In viata de zi cu zi conduc un Diesel cu cutie automata, dar chiar si asa se simte diferenta intre o masina pe combustibil si una electrica. 

Drumul spre Paltinis il parcurg saptamanal, uneori chiar si zilnic. De data aceasta am ales sa parcurgem traseul cu Ionica, lucru care m-a bucurat foarte tare.

Diferenta cea mai mare se simte la urcare in momentul in care masina nu schimba treptele de viteza, ci urca constant. E clar ca daca ne uitam la consum acesta este destul de ridicat, dar o mare parte din energie este recuperata la coborare.

Daca e sa tragem linie nu cred ca am consumat mai mult de 4 lei in comparatie cu 20 lei cheltuiti in mod normal.

NOTA: Pentru cei ce nu sunt familiarizati cu recuperarea de energie pe coborari prin franare regenerativa, am adaugat diagrama energetica vizualizata pe ecranul unei Tesla Model 3 la Paltinis, din care se vede usor consumul mare pe urcare (rosu) si energia recuperata la coborare (verde). Atat la Tesla cat si la Hyundai Ioniq, franarea regenerativa este atat de puternica si eficienta, incat nu este nevoie de atins frana de picior, pentru un mers in ritm confortabil, nici pe coborarea de la Platinis si nici pe Transfagarasan.

Pentru Model 3 recuperarea de energie este atat de eficienta, incat media consumului pe urcarea si coborarea de la Paltinis a fost in cadrul testului cu Mihai Roman 13.5 kWh/ 100km, cu aproape 7% mai mica decat media consumului pe termen lung (14.5 kWh/100km).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.