Cu o gamă de șase caroserii, dintre care două sedanuri eT7 și eT5, NIO este unul dintre cele mai dinamice startup-uri dedicate proiectării și producției de automobile premium 100% electrice.
Urmărim de mai bine de patru ani progresul firmei auto cu ambiții globale, care este cotată pe bursa din New York, deține un centru de proiectare în München și altul de soft în Silicon Valley și a decis să meargă pe o cale aparte, din mai multe puncte de vedere. Filozofia „Build to order” (producție doar pe bază de comandă) este o deocamdată o aspirație în industria auto, deraiată în ultima vreme de disponibilitatea unor componente, care a forțat producția acelor variante de modele pentru care existau piesele necesare.
NIO promovează satisfacția clienților prin modele „unicat”, asamblate pe baza specificațiilor individuale, dar s-a confruntat în 2022 cu întreruperi ale producției datorită măsurilor severe de izolare anti-covid din China și a lipsei unor componente. In plus, probleme tehnologice cu structurile de aluminiu au dus la livrări mai mici decât era planificat. Dacă tot am pomenit de producție, să reamintim că NIO nu are propriile fabrici și a decis să contracteze firme cu experiență pentru asamblarea celor șase modele.
Rezultatul acestui șir de factori nefavorabili, a făcut ca modele pe care în 2020 la găseam in Top 10 al înmatriculărilor din China, să nu mai facă parte nici măcar din Top 20 în prezent. Nu trebuie să ințelegem greșit că NIO ar fi regresat de atunci. Dimpotrivă gama s-a diversificat și volumul de producție a crescut, doar că numeroși concurenți (BYD, Geely, SAIC-MG), au avansat mult mai repede pe calea mobilității electrice.
NIO în Europa
Inceputul
In august 2020 am preluat un comunicat de presă prin care NIO anunța că vor intra în 2021 pe piața europeană, cu un an mai deveme decât planurile inițiale.
Capătul de pod a fost stabilit în Norvegia, unde NIO a instalat două stații de schimbare rapidă a acumulatorilor, o altă cale aparte decât cea pe care pășesc majoritatea concurenților europeni.
Rezultatele privite doar prin prisma înmatriculărilor sunt mai degrabă modeste. În Norvegia s-au înmatriculat anul acesta 117.955 BEV (sursa: elbilstatistikk.no),din care:
- NIO a livrat în total 1117 SUV-uri ES8, 917 au fost înmatriculate în 2022;
- In același timp rezultatele concurenței din China pe piața norvegiană sunt:
- MG 5 – 7513 (1215 în 2022)
- BYD Tang – 1602 (importuri începute în 2022)
- MG Marvel -1596 (1368 in 2022)
Expansiunea
Lansarea vânzărilor în Suedia, Danemarca și Germania a fost anunțată în iulie la Berlin și a fost urmată de pași convingători.
- Fabrica pentru stații de schimbare a acumulatorilor din Ungaria a fost inaugurată în septembrie.
- Prima stație rapidă de schimbare a acumulatorilor a fost instalată în Suedia în noiembrie (alte două au fost inaugurate în Norvegia în vară).
- NIO eT7 a fost premiat de revista germană Auto Bild cu distincția Volanul de aur.
- NCAP acordă 5 stele pentru NIO eT7.
Alte știri despre NIO
Pe cât de rapid este progresul în Europa, pe atât de spectaculoase sunt știrile preluate din China.
După ce la începutul anului firma WeLion a fost confirmată ca furnzior al acumulatorului denumit „semi-solid sate”, săptămâna trecută o știre (ce trebuie verificată) informa ca WeLion este în măsură să livreze primii acumulatori solid state. Colaborarea a fost anunțată în ianuarie 2021, odată cu lansarea sedanului eT7 (Primul sedan NIO va fi disponibil în 2022) și promitea un acumulator 150 kWh cu aceleași dimensiuni pentru eT7, care este echipat în prezent cu un acumulator Li-ion de 100 kWh (90 kWh util).
Dacă strategia de colaborare din China, pentru instalarea stațiilor rapide în mari rețele petroliere, va fi urmată și în Europa rămâne de urmărit. Rezultatele din primii doi ani ai colaborării cu Sinopec, Shell și mai nou CNPC sunt foarte promitățoare și planul pentru Europa este cat se poate de realist, considerând că în prezent NIO și partenerii au instalat peste 1000 stații rapide pentru schimbarea acumulatorilor în China.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.