In 15 aprilie am luat în primire un NIO eT5 de la reprezentanța din Franfurt și primele două săptămâni au fost marcate de călătoria până la Reșița și de întălnirile de la Reșița, Caransebeș, Sibiu și Deva.
Spre deosebire de etapa Frankfurt – o zi de pauză în Nürnberg – Reșița, drumurile din țară au fost mai scurte, dar mult mai interesante decât navigarea pe autostradă, cu viteză constantă controlată de AP-ul excelent cu care este echipat eT5. In afară de câteva sovăieli în zona interesecțiilor de autostrăzi, NIO se descurcă bine, chiar și în zonele de construcție cu marcaje noi temporare (galbene) suprapuse peste cele vechi (albe).
Parcursul din România a avut startul la Timișoara cu destinația Sibiu și a cuprins traseul comun cu participanții la evenimentul de la Reșița: Văliug, Brebu Nou, Reșița.
A urmat Borlova, Caransebeș, Sibiu și câteva plimbări mai scurte de test drive la Cisnădioara și Păltiniș cu echipa de la Porsib și colegii din echipa proiectului Electromobilitate.
NIO eT5 nu este foarte darnic cu statisticile de consum, așa că a trebuit să ne mulțumim cu valorile medii pentru ultimii 100 km și diagrama cu profilul consumului.
24.8 kWh/100km pe autostrada, cu AP-ul setat pe 130 km/h și ploaie insistentă pe ultima porțiune, este un semnal de ce mașina (care are 2.4 tone) are nevoie de un acumulator de 100 kWh, pentru o autonomie aproximativ egală cu TM 3 (Model 3 LR rwd din 2018) a cărui acumulator este de 75 kWh.
Intoarcerea spre vest
Odată atins punctul cel mai estic al călătoriei, întoarcerea spre Timișoara a cuprins întâlnirea memorabilă de la Deva cu echipa de robotică de la Colegiul Decebal, despre care am scris recent:
Deva – Timișoara ar trebui să fie un drum scurt, fără probleme în secolul XXI, dar… despre cei 14 km de autostradă lipsă s-a scris prea mult ca să mai revin asupra anomaliei.
Diagrama de consum (imaginea din stânga) marchează colapsul traficului cursiv de pe autostradă la ritm de melc, mai bine decât cuvintele.
Câteva detalii despre NIO eT5
Cu ajutorul prietenilor de la Porsib, care ne-au pus la dispoziție un elevator, am învățat câte ceva despre eT5, dincolo de experiența la volan acumulată dupa aproape 2500 km.
Fiind extrem de interesat de tehnologia battery swap, prima imagine reprezintă cele opt puncte de prindere ale acumulatorului (marcate cu cerc roșu).
Alte câteva detalii despre suspensia față și spate.
Curiozitatea ne-a mânat să urcăm pe elevator și mașina lui Octavian, un Model Y LR care a împlinit de curând primul an de seriviciu ireproșabil, în care a parcurs peste 23.000 km.
A urmat un scurt test drive și o seară cu multe povești despre mobilitatea electrică și despre copiii care fac parte din generația electrică.
Două zile mai târziu, Marcel (ID.3 CJ) a reușit să dea o fugă până la Sibiu și am reluat test drive-ul din Mărginimea Sibiului, pe o vreme ploioasă, mohorâtă și rece, total opusă celei din 22 aprilie, când am sărbătorit EarthDay 2024 la Sibiu.
Ca întotdeauna, săptămâna petrecută cu prietenii de la Porsib a zburat mult prea repede, dar NIO era așteptat la Deva și Timișoara, unde discuțiile despre progresul mobilității electrice, în special al vitezei de încărcare, au continuat cu paralela călătoriei europene cu TM 3 în 2019 și NIO eT5 în luna aprilie.
Incepând din 2 Mai, N-IO 9084E a pornit spre vest, pe aproximativ același traseu parcurs în 2019 cu Tesla, unde patru din cei șase colegi din Germania, care au condus atunci pe TM 3, sunt în prezent proprietari de automobile electrice.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.