#konașii – update de octombrie

Fără îndoială Hyundai Kona a fost unul din cele mai atractive modele electrice livrate în 2020 în România, a cărui succes s-a amplificat în 2021 cu versiunea facelift.
Cinci proprietari de Kona au participat la ElectRoMania ediția a V-a, în 2-3 octombrie la Păltiniș-Sibiu

Interesul european pentru acest model l-a plasat pe locul șase al înmatriculărilor BEV pentru primele opt luni din 2021, în timp ce în clasamentele globale succesul este confirmat de locul 11 (sursa: CleanTechnica).

Când un model atât de bine cotat pe plan internațional este disponibil în țară, nu poate fi de mirare că echipa Kona din cadrul proiectului Electromobilitate a devenit în scurt timp cea mai numeroasă. Cu șapte participanți, din care CINCI au finalizat stagiul de 12 luni, volumul de informații și numărul de kilometri acumulați de Konițe este în creștere rapidă, din care peste 200.000 km au fost monitorizați săptămânal în cadrul proiectului nostru.

Tocmai când Dacia Spring și Tesla au început să domine preocupările electromobiliștilor români, doi veterani ai echipei Kona au semnalat momente importante pentru exemplarele lor:

  • Paul ne informează că a efectuat revizia la 90.700 km și SoH (state of health) este 91%, în condițiile în care 90% din totalul încărcărilor a fost la DC (max 50 kW);
  • Dan ne-a trimis o imagine de la bord, care arată cum exemplarul sau, achiziționat second hand, se apropie fără probleme de 120.000 km.

Alte experiențe din ultima săptămână comunicate de membrii echipei Kona

Dan – București

Săptămâna aceasta am acumulat următoarele valori medii ponderate:

  • consum: 15.9 kWh/100 km
  • distanța: 144 km
  • temperatura: 10.6°C
  • viteza: 22.6 km/h

Vremea a fost foarte urâtă în această săptămână. Am încărcat la 90%, acasă la bloc peste noapte, generând un cost de aproximativ 40 RON.

Andrei – Brașov

În săptămâna 11-17 octombrie am facut 1219 Km cu un consum mediu de 14,8 kWh/100 km. În aceasta perioada am încărcat 149.88 kWh cu un cost total de 75,77 lei (0,5055 lei/kWh).

Am schimbat becurile pe faza scurtă (H7). 150h a zis producătorul ca țin, 150h au funcționat…

Tudor – Timișoara

Săptămâna trecută Kona a parcurs doar 82 km cu un consum de 15.5 kWh/100km.

Încep să se resimtă zilele mai răcoroase, când e nevoie de încălzire în habitaclu, iar consumul e ceva mai ridicat, mai ales pe distanțe scurte. Am făcut o încarcare la EnelX Shopping City Timișoara și a doua zi, a fost retrasă suma de 44 RON pentru 34 kWh.

Titus – Sibiu

Am schimbat cauciucurile  și a costat 100 ron, m-a informat că în primăvară o să fie 120 🙂

Informații statistice

Valorile de consum comunicate de proprietari sunt în creștere față de perioada de toamnă și autonomia reală se reduce odată cu scăderea temperaturilor.

Cu ajutorul lui Tudor și Titus, care continuă să transmită informațiile săptămânale după încheierea perioadei de 12 luni convenite la începutul colaborării, vom reuși în curând să comparăm domeniul valorilor medii de consum din primul an cu cele din al doilea an de participare la proiectul Electromobilitate.

O privire la datele din al doilea an cu Kona, colectate de Tudor, dovedesc încă o data că nu există o singură valoare de consum pentru un anumit model electric. Consumul mediu variază în funcție de de numeroși factori și doar o monitorizare pe termen lung și cu numeroși participanți din zone geografice diferite, poate oferi o bună imagine a domeniului de valori pentru consum, și implicit autonomie, în funcție de anotimp.

Alte articole despre Kona în luna octombrie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.