Exuberanță irațională pentru firmele producătoare de mașini electrice?

Prima săptămâna din septembrie a captivat fanii automobilelor de tot felul cu lansări de produse și știri interesante din universul auto într-o succesiune rapidă.

Chiar dacă a fost săptămâna lansării limuzinei de lux din familia Mercedes, iar BMW a contra-atacat cu lansarea unui nou model Rolls-Royce, ambii producători promițând o experiență fabuloasă pentru puținii client ce își pot permite, aici pe pământ, pentru noi muritorii de rand cu pasiune pentru masini electrice, lansarea Skodei Enyaq a fost evenimentul numărul UNU, la egalitate de interes cu primele livrări ale (prea) mult așteptatului VW ID 3.

Grupul Volkswagen

Cele două modele electrice ale grupului Volkswagen, vin să întărească convingerea publicului că, după scandalul Dieselgate, concernul german sub conducerea lui Herbert Diess, venit de la BMW, o va lua pe calea cea dreaptă și va repara cumva crimele ecologice din trecutul nu foarte îndepărtat.

Dar alte știri ne comunică indirect că neîncrederea în viitorul electric este încă la nivel ridicat în concernul VW. Dacă analizăm succesul primului model electric al mărcii Porsche, este imposibil să nu remarcăm că planul inițial de producție foarte modest, pentru 10.000 exemplare pe an, a fost dublat după primirea comenzilor inițiale, iar în prezent producătorul de mașini sport din Zuffenhausen se vede obligat să împrumute personal de la Audi, pentru a face fata comenzilor. În plus, amânarea lansării următoarei variante pentru Taycan Cross Turismo este pusă pe seama cererii mari actuale, dar argumentele nu sunt foarte robuste.

Grupul Hyundai – Kia – Genesis – IONIQ

Situația creată în jurul Taycan-ului ne amintește mult de privirile dezarmate ale executivilor de la Hyundai Kia, care câțiva ani la rând ne-au informat că cererea pentru Ioniq – Kona – Soul și Niro a fost mai mare decât s-au așteptat.

Cu ajutorul producției din Cehia, Kona înregistrează succese frumoase în Europa, iar gama nouă de modele bazate pe platforma dedicata mașinilor electrice este foarte promițătoare.

Pana în prezent doar Tesla (în aprilie 2020) și alianța Renault Nissan (în luna mai 2020) au livrat peste un milion de automobile electrice pe șoselele lumii. Chiar dacă, în ritmul livrărilor în creștere, următorii par să fie BYD și grupul VW, performanțele gamei actuale ale modelelor electrice Hyundai Kia ne fac să credem ca brandul IONIQ va fi un candidat serios pentru un milion de vehicule electrice înmatriculate în următorii trei ani.

General Motors și Honda

Cât de greu este să ții pasul cu investițiile necesare pentru evoluția explozivă a progresului tehnologic în domeniul electromobilității este dovedit și de noua alianță intre GM și Honda, care are ca prim obiectiv doua modele electrice Honda, asamblate în fabrici GM și echipate cu acumulatori Ultium, produși de JV-ul format de GM cu LG Chem.

La fel ca și alianțele VW-Ford, Toyota-BYD sau Hyundai – Audi, pare destul de complicat modul în care competitori pe piețele globale se aliază pentru a face fața investițiilor necesare pentru a ține pasul cu ritmul frenetic impus de Tesla în domeniul vehiculelor electrice, autonome și conectate.

Tesla si startup-urile chineze

În timp ce producătorii clasici se văd obligați să împrumute fondurile necesare supraviețuirii cu dobânzi usturătoare sau cu garanții guvernamentale, ca în cazul Renault (unde tocmai s-a anunțat o mare reorganizare sub conducerea noului CEO Luca de Meo), bursele americane par convinse că viitorul este electric și sume considerabile sunt investite în firmele ce își declara intenția de a produce următorul rival electric pentru orice model Tesla.

Li Auto și Xpeng sunt doua exemple de firme auto din China cotate recent pe bursele americane, care au greblat cu ușurință, prima 1.1 miliarde USD, iar cea de a doua 1.5 miliarde USD din fondurile electorale distribuite cu larghețe pe piețele financiare.

Pentru a păstra proporția, nici Tesla nu a ratat ocazia unei noi emisiuni de acțiuni, prin vânzarea cărora incaseaza 5 miliarde de USD, iar NIO (prima firma auto din China cotată în SUA), s-a alăturat „dezmățului” pentru a strange 2 miliarde USD.

Câte vehicule produc și livrează aceste firme pentru a justifica miliardele si atenția de care se bucură?

  • Cu toate întreruperile cauzate de pandemie, Tesla este pe calea cea bună de a livra anul acesta 500.000 de automobile electrice, produse în California și la Shanghai. Cu ajutorul Giga Berlin și Giga Austin, ambele în construcție în prezent, producția va crește de trei ori în următorii doi ani.
  • NIO a livrat 3965 vehicule în august, un nou record, în creștere 104% fața de aceeași luna de anul trecut. Totalul pentru 2020 este 21.667 automobile electrice, iar cel de la începerea livrărilor în vara anului trecut 53.580 exemplare de ES 8 si ES 6.
  • Li Auto a început livrările singurului model în producție în decembrie 2019. Cu cele 2711 SUV-uri Li One livrate în luna august, numărul total pentru 2020 a ajuns la 14.656, toate pe piața chineză, cu ajutorul a 31 de magazine din 26 de orașe.
YearJanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDec
20183993029771460000041
20195996001,2562,2002,7042,2371,5153062,1855051,0161,485
202063007891,0081,1461,1232,276
Sursa: carsalesbase

Totalul de doar 24.000 automobile produse in doi ani si jumatate nu pare sa îngrijoreze investitorii și nici pe cei ce se grăbesc sa numească Xpeng „un concurent Tesla” în China. Deocamdată totalul vânzărilor în primele șapte luni din 2020 sunt modeste 6972 exemplare.

Lucid Motors

Dar cea mai mare vâlvă din ultima săptămână a făcut-o Lucid Motors, cu prototipurile primului model denumit Lucid Air. Cu o echipă tehnică foarte experimentată, condusă de Peter Rawlinson, fostul inginer șef pentru proiectul Tesla Model S, prototipurile Lucid captează atenția aproape în fiecare zi dinaintea marii lansări din 9 septembrie, cu performanțe senzaționale. Cea mai buna accelerație, cea mai rapida încărcare, cea mai mare autonomie, etc.

De la faza de prototip oricât de promițător până la producția de serie, mai este cale lunga și bănuim că Tesla va avea peste doua milioane de mașini pe șosele lumii, înainte ca primele Lucid Air să fie livrate clienților din SUA și Arabia Saudita, de unde provin fondurile pentru dezvoltare.

e.GO- Mobile

În bătălia continua pentru „cel mai” și „cea mai”, micuțul e.GO Life riscă să treacă neobservat, deși ideea fundamentală de a oferi un automobil electric la preț accesibil pentru nevoile circulației în oraș este ceea ce a motivat echipa profesorului Schuh, de la Universitatea din Aachen, ani la rând.

Ajunsă în insolvență, la doar un an după lansarea producției la Aachen, firma e.GO Mobile pare să fie salvată cu ajutorul unui fond de învestiții din Olanda. Vestea ne bucură, fiindcă am urmărit în detaliu evoluția lui e.GO Life, am participat la inaugurare fabricii din Aachen și am revenit la München pentru un test drive.

Vom reveni la povestea startup-ului german e.GO Mobile din Aachen, pentru a demonstra că nu este suficient să ai idei bune și lideri carismatici pentru a atrage sumele uriașe necesare producției în industria auto. Chiar dacă unele firme, pornite recent la drum din China, au reușit, iar cele din SUA se străduie în continuare să stabilească o nouă ordine globală în universul electric, autonom și conectat, lista celor dispărute este lungă și răspunsul giganților auto globali tot mai viguros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.