Întâlnire de gradul… Kona!

Mircea Adam este inițiatorul blogului nostru, dedicat electromobilității și părintele lui IT, cu o mână de ajutor de la Darius Jula și experiența acumulata în mai mult de un deceniu cu ArenaIT.

Majoritatea cititorilor au făcut cunoștință cu Mircea din articole scrise cu mult entuziasm despre test drive-uri electrice cu Kia Soul, Hyundai Ioniq, Renault Zoe, BMW i3 și Tesla Model 3 în cadrul proiectului Electromobilitate. Mircea și Timeea sunt nașii primei mașini de test drive a proiectului nostru, îndrăgitul Ionică, și calificarea memorabilă a condusului electric ca fiind terapeutic.

Tot Mircea este autorul clipurilor video de la prima ediție ElectRoMania și a întâlnirii din luna mai 2019 la Bran, a proprietarilor de mașini electrice din toată țara.

La începutul lunii iulie, Mircea ne informa că a comandat o Kona hibrid la Casa Auto Timișoara și ne promitea teste paralele cu modelul electric, aflat în grija lui Tudor. După două luni de așteptare, Kona a sosit și Mircea cu Tudor s-au întors la prietenii noștri de la Casa Auto, pentru poza tradițională în fața show room-ului.

Iata ce ne scrie Mircea pe scurt, inaintea primului concediu cu Kona

M-am bucurat sa ma revad cu Tudor și să facem cateva comparatii rapide între „Konite”.

Voi scrie mai multe detalii despre Kona Hybrid după concediul de saptamana viitoare prin Maramureș, cand voi acumula mai mulți kilometrii si cel mai important: experiența.
În schimb, pană atunci, după 725 de km în regim mixt și „non-economic”, va pot da cateva impresii:

– hybridul are un „learning-curve”, daca se doreste un consum cat mai bun și pentru cine apreciaza este fun/challenging. Altfel, în general, din punctul meu de vedere condusul ei este extrem de simplu și straightforward (eu am reușit 4.0 l/100 km într-o excursie la drum lung de weekend)

– este extrem de plăcută componenta electrică și la colegii la care am oferit test-drive pot sa zic ca zambetul electric a fost prezent!

– modelul nostru Highway are VESS (din ce am înțeles unele nu au avut)

– am fost plăcut surprins ca am putut activa pentru scurt timp „EV” mode chiar și la o viteza mai mare de 50km/h.  
  Exemplu: eu am reușit la 100km/h. Ridici ușor piciorul de pe acceleratie apoi apeși ușor înapoi.

modul hibrid „înțelege” ca se dorește menținerea constantă a vitezei și comuta în mod electric – zero emisii , zero consum de combustibil și „smooth ride tot pentru distanțe scurte, evident. – inca ma invat cu diferitele statistici ale mașinii, am descoperit ca avem grafice de utilizare ICE/EV. Din păcate aceste grafice dispar după ce se oprește complet masina.

– ah și un ultim lucru.. distractiv: Timi a reușit sa meargă într-o seara fără trafic aproape complet electric pe traseul: Mosnita – Urseni – Giroc (aproximativ 15 km). Motorul termic a pornit o singura data, pentru vreo 5 secunde într-un sens giratoriu. Fiind prima data la volanul noii mașini, a mers precaut si incet 🙂 iar masina a reusit sa faca multa regenerare in baterie.
 
Ne auzim în curand cu noutăți

Mircea Adam, proaspat proprietar Kona hybrid

Vacanta frumoasa si asteptam un studiu comparativ amanuntit pe termen lung despre costul total de proprietate (TCO – total cost of ownership) pentru cele doua variante Kona: hibrid si electric.

Pentru inceput, pretul de achizitie este in favoarea hibridului, absenta impozitului si a taxelor de parcare in Timisoara in favoarea electricei. Asigurarea?

Pe termen lung, costul combustibilului si cel al energiei electrice, impreuna cu cheltuielile de intretinere vor face diferenta. Iar la final, dupa pretul de revanzare vom putea trage linia sub socotelile celor doua Kona, conduse majoritatea timpului in Timisoara, de doi soferi foarte atenti si blanzi cu masinile lor, Mircea si Tudor.

Drumuri bune hibride si cat mai multi kilometri de bucurii!

Mircea Adam si Dan Boboescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.