Citroen Ami după 6 luni de relație

Introducere

Cu puțin timp in urma am primit un mesaj de la Claudiu Suma, antreprenorul timișorean care a fost în centrul a numeroase articole, atât pentru strădaniile de a ne face încărcarea mai ușoara, prin extinderea rețelei lektri.co, cât și prin exemplul demn de urmat al electrificării flotei auto de firmă, a celei personale, și mai ales prin inițiativa de a oferi încărcare gratuită colaboratorilor, cu ajutorul stațiilor de încărcare instalate la sediile firmelor sale.

Electromobilist convins și pasionat, Claudiu a făcut și următorul pas alimentând de la soare, proiect despre care a povestit în detaliu pentru comunitatea noastră: A fi sau a nu fi… proSUMAtor

După mesajul primit de la Claudiu era atașată o scurtă poveste despre Citroen Ami, micuțul vehicul electric lansat anul trecut de Citroen.

Îl invităm sa scrie un guest post despre AMI?

Cu bucurie am lansat invitația sugerată de Claudiu, amândoi având o pasiune pentru micro-automobile electrice destinate traficului urban tăcut și nepoluant.

Autorul este Florin Batran, care ne scrie:

Despre mine, pe scurt: 20 de ani de inginerie în Romania, în dezvoltare software și apoi în securitate.

De foarte scurt timp în Franța și în echipa Lektri.co

Florin Batran

Citroen Ami după 6 luni de relație

Ami, Citroen Ami, este o mașină mică dar care a fost primită cu multe cuvinte mari. În Franța mașina se poate conduce de la 14 ani, fără categorie B, doar în baza unor cursuri ce se fac în clasele a 6-a și a 7-a (acces interzis pe autostradă, maxim 45 km/h). Dar mie îmi place să îi spun în continuare mașinuță.

Apărută pe piață în iunie 2020, acum după 6 luni de vânzare, am căutat in dreapta și în stânga, adică online, cele scrise despre Ami. Ca întotdeauna cele rele ies în față. Dar eu voi începe cu cele bune, probabil așa nu vă plictisiți și veți citi până la capăt.

Cu 1600 de înmatriculări la final de noiembrie 2020 în Franța, Ami a ajuns pe locul 3 în top înmatriculări mașini fără permis, după mai puțin de 6 luni de comercializare. Victimă a succesului incontestabil, în decembrie au apărut întârzieri la livrări, dar se pare că livrările au revenit la normal la început de an 2021. Mai exact, dacă comand astăzi, livrarea este peste 3 luni. De asemenea se estimează disponibilitate pe raft din iunie 2021. In fotografii găsiți Ami atât la cumpărături cât și la timp liber.

Mulți proprietari s-au îndrăgostit de Ami și sunt convins că pe bună dreptate. Nu poate fi vorba de o criză adolescentină în toate cazurile. Dar în dragoste apar și compromisuri. Am găsit destule referiri la defecțiuni și le-am reținut numai pe cele anunțate din surse diferite.

Problemă la încuietorile ușilor, în special ușa pasager. Se presupune că din cauza apei și a mizeriei aruncată de roata față dreapta. Ușa ori nu se poate deschide ori nu se închide bine și se deschide în mers. Work-arund identificat: sigilarea interiorului carenajului roată. Se speculează o rechemare în service pe subiect la început de 2021. Defecte de etanșeitate, infiltrații de apă în interior la nivelul planșeului și a podelei (vezi foto). Work-arund: silicon.

Pierdere de viteză, cădere de curent în mers, precum și o problemă a încărcătorului de bord fac obiectul unei rechemări în curs. Acum, pe timp de iarnă, încălzirea bateriei este o soluție de contrabalansare a temperaturii scăzute în vederea conservării autonomiei.

Dezaburirea parbrizului este menționată de mulți utilizatori ca perfectibilă.

A apărut și un hac, bun sau rău depinde de care parte a barierei ești: în codul de gestionare electrică a bateriei este suficient să fie selectată opțiunea FULL, în loc de LOW, pentru a obține toată puterea.

Motorul electric Valeo, care funcționează la o tensiune de 48 volți este proiectat pentru o hibridizare ușoară, poate furniza pe scară largă puterea maximă de 15kW permisă de reglementarea cvadriciclurilor grele, față de 6kW pentru cvadricicluri ușoare, categoria actuală Ami. Ca urmare, Ami poate ajunge la 78 km/h.

Nu întotdeauna un drum se termină cu bine. Un Ami a fost lovit din spate cu o viteză estimată la 110 km/h. Șoferul Ami s-a ales cu lovituri cervicale și cu tăieturi în zona capului provocate de luneta care a „explodat” la impact. Critici în ceea ce privește securitatea activă și pasivă Ami au apărut în urma imaginilor de la accident.

Pe lângă toate acestea, nota generală este de acceptare a acestor neajunsuri motivate parțial de preț și în principal de atitudinea Citroen de a remedia în garanție toate defectele de fabricație. Rămâne de urmărit în continuare această mașinuță și de modul în care este primită de utilizatori, dar de o potrivă de concurență pe care o estimez tot mai acerbă în viitor.

Surse: www.challenges.fr , www.automobile-propre.com, www.facebook.com

Articole apărute în cadrul proiectului Electromobilite cu și despre partenerii noștri de la firma timișoreana lektri.co:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.