Dupa lansarea productiei noului VW ID 3 la Zwickau si intalnirea la nivelul cel mai inalt intre reprezentantii industriei auto germane si politicieni de varf la Berlin, capitala Germaniei a ramas in centrul atentiei electromobilistice, datorita congresului auto organizat de revista Automobilwoche, derulat sub deviza „Schimbare de strategie in industria auto.”
Din prezentarile sustinute de personalitati in domeniu, presedinti si directori executivi ai unor mari companii din industria auto, dar si cateva startup-uri concentrate pe mobilitatea individuala electrica, autonoma si conectata am selectat cateva puncte de vedere interesante.
Olivier Murguet – Renault
Echipa Renault este de opinie ca electromobilitatea este pe cale sa devina un fenomen de masa in Europa. Prognoza nu se bazeaza doar pe cresterea din acest an cu 80% a vanzarilor in Europa si 60% in China, cu tot reculul dupa reducerea subventiilor de la Beijing, ci mai ales pe progresul tehnologic din domeniu.
„Incepand din 2022 vom atinge o autonomie reala de 500 kilometri si grijile clientilor nostri vor deveni istorie” afirma executivul francez. Teama incarcarii va fi si ea eliminata incepand de la sfarsitul anului 2020, cand peste 220.000 de statii de incarcare vor fi disponbilie in Europa.
In acest context Renault prognozeaza trei milioane de inmatriculari pentru automobile electrice in 2022 si zece milioane in 2025, reprezentand aproximativ 10% din piata totala globala.
Thomas Ingenlath – Polestar
Thomas Ingenlath este responsabil pentru design la Volvo, dar detine si rolul de CEO la Polestar. Fiind un excelent prezentator, de o franchete dezarmanta, si-a inceput prezentarea in fata audientei majoritar germane la Berlin, cu o afirmatie categorica „Motorul cu ardere interna este fier vechi …”
Un automobil cu vibratii induse de motorul termic si sincope in acceleratie datorita schimbarilor de viteze este pur si simplu demodat. „Noi credem ca din orice punct de vedere calitatile emotionale ale unui automobil electric sunt superioare” afirma expertul in design.
Pentru inceput, la noua fabrica din Chengdu, China, vor fi produse 500 de modele Polestar One pe an, un hibrid de lux cu performante sportive remarcabile, a carui livrare incepe inainte de Craciun, cu pretul pornind de la 155.000 euro.
In februarie demareaza livrarile celui de al doilea model, Polestar Two, care este 100% electric, cu pretul intre 40.000 si 60.000 euro si va face parte din segmentul inaugurat de Tesla cu Model 3.
Daca reprezentantii Renault vorbesc insistent despre educarea personalului de la concesionari, desi s-au vazut constransi sa organizeze vanzarea in magazine dedicate automobilelor electrice, din cauza lipsei de interes din partea vanzatorilor traditionali, Polestar adopta o strategie asemanatoare cu Tesla, cu spatii fizice de prezentare si educare a clientilor, dar cu vanzare online.
Nico Rosberg – campion mondial Formula 1 in 2016
Desi investeste in companii „verzi” si cu obiectul de activitate energie sustenabila, fiind un promotor de vaza al competitiilor cu automobile electrice pe circuit, Formula E, Nico Rosberg recunoaste ca pentru el Formula 1 ramane sportul cu motor rege.
Spectrul larg de interes al campionului mondial, transformat in investitor, cuprinde startup-uri ca Chargepoint – retele de incarcare pentru automobile electrice, Space X – firma aerospatiala fondata de Elon Musk, E-scooter – trotinete electrice, Volocopter – taxi aerian, Lyft – transport persoane si alte peste 20 de firme.
Despre noul sezon din Formula E, care incepe in 22 noiembrie in Arabia Saudita, Rosberg declara: „Faptul ca avem patru producatori germani premium (Audi, BMW, Porsche si Mercedes) inscrisi in noul sezon este remarcabil, fiindca nici unul din ei nu isi poate permite sa termine pe locul doi„.
Oliver Blume – CEO Porsche
” Daca luam in serios acordul de la Paris, nici un producator nu isi mai poate permite sa investeasca in automobile echipate cu motoare cu ardere interna dupa 2030” declara fara echivoc Oliver Blume.
Porsche va investi peste sase miliarde euro pentru noi modele electrice cu acumulatori, varianta considerata de doua ori mai eficienta din punct de vedere al consumului de energie, incluzand productia acumulatorului, decat cea cu pila de hidrogen.
In masura in care clientii vor solicita, Porsche va mentine modelele cu doua usi din seria 911 si Boxster in productie cu motoare termice pana in 2030.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.