Oferta de modele în prezent și viitor în gama compactă

Clienții europeni interesanți la începutul anului 2021 de un automobil electric nici prea mare, dar nici prea mic, contemplează în prezent achiziția unui Zoe, sau e-208 sau Corsa-e, într-un cuvânt unul din reprezentanții gamei compacte de modele electrice.

Recordul de vânzări pentru Zoe în Europa, confirmă atât popularitatea segmentului, cât și capacitatea de modernizare continuă a veteranului, lansat de Renault în 2012 și actualizat permanent. Experiența dobândită în acești ani cu Zoe, au determinat ca Renault să reziste cu succes ofensivei lansate în 2020 de grupul PSA, cu seria de modele construite pe o platformă mixtă și strategie multibrand Peugeot, Citroen, Opel și Vauxhall.

Informații din viața de zi cu zi alături de compactele electrice

Cu ajutorul celor cinci proprietari de Zoe, Corsa și 208 participanți la proiectul Electromobilitate, am început să ne facem o imagine mai clară asupra eficienței, calităților și problemelor apărute în acest segment.

Am discutat în repetate rânduri despre cazurile diferite de utilizare ale celor două Zoe, care determină diferențele de consum mediu săptămânal.

Este prea devreme de tras concluzii despre eficiență și autonomie pentru Corsa, datorită kilometrajului mic acumulat în perioada de carantină, dar Dan ne oferă câteva detalii interesante:

Traseele parcurse au fost doar urbane, fără preîncălzire – cu plecare la rece, fără a fi conectat la priză.

Referitor la consum, cred că e important să menționez că eu am optat la achiziție pentru roțile mai mici, de 16 inch, opțiune care văd că nu mai este disponibilă în configurator, tocmai pentru a încerca o economisire de energie și prin aceasta metodă.

Update-uri: am o rechemare în service pentru a reface împământarea mașinii, pe care nu am săvârșit-o (la telefon mi s-a spus că „trebuie lustruite niște șuruburi”); parbrizul tot crăpat și nimic nou de la service.

Dan Sergiu, Opel Corsa-e, București

Despre electro-leul mic am aflat ca este veșnic flămând încă de la primul test paralel cu Ioniq, ceea ce s-a confirmat cu cel de al doilea drum Timișoara – Deva, în paralel cu Zoe și Kona.

Micile probleme cu soft-ul la Zoe nu par să neliniștească pe Radu și Darius în prezent și amândoi povestesc cu încântare despre experiența zilnică alături de campioana europeană a înmatriculărilor.

Perspectiva pentru 2021 și viitorul apropiat în clasa compactă

Cea mai concretă și atractivă propunere vine tot de la Renault sub forma unui electro-retro design, bazat pe succesul legendarului Renault 5. Planul de revitalizare pentru grupul Renault, prezentat de noul CEO Luca di Meo, conține multe vești bune pentru electromobiliști.

Prototip Renault 5 electric

Pe lângă Megane, care va fi construit pe aceeași platformă dedicată CMF-EV cu SUV-ul Nissan Ariya, planurile de viitor anunță o versiune compactă a platformei, denumită CMF-B pentru clasa compactelor, care va deveni 100% electrică până în 2025.

Fiind vorba de gama cea mai bine vândută de Renault, Clio și Captur, volumul total prognozat pentru platforma CMF-B este de 3 milioane de vehicule pana în 2025, incluzând atât Nissan Juke, cât și noile Sandero și Logan.

Intr-un interviu TV, președintele Renault a declarat că viitorul Renault 5 electric va fi asamblat la fabrica din Douai în nordul Franței, în rest despre datele tehnice și specificații nu s-au publicat oficial prea multe detalii.

Grupul Volkswagen pregătește o noua tripletă începând cu ID.2 și gemenele de la Skoda și Seat, iar detaliile despre programul de modele electrice de la noul grup Stellantis (PSA + FCA) va fi dezvăluit în curând. Știm că Peugeot lucrează de ceva timp la o platformă electrică dedicată, un pas comun făcut de toți marii producători tradiționali, după ce primul pas a fost mai rezervat și cu multă prudență pe platforme mixte.

Ioniq, Soul, Kona și Niro sunt bune exemple din aceasta categorie a „modelelor prudente”, care în a treia generație vor beneficia de o platformă dedicată. Hyundai Kia colaborează în segmentul compactelor cu startup-ul american Kanoo, iar Ford plănuiește utilizarea platformei MEB de la Volkswagen pentru modele în Europa.

Piața second hand

În timp ce privirile sunt atrase de noile modele, tot mai performante, un număr în creștere de automobile electrice bine cunoscute sunt oferite pe piața second hand, ceea ce permite accesul în universul electromobilității a unui număr tot mai mare de clienți interesați.

Cumulat, segmentul compact-electric în Europa depășește un sfert de milion de automobile, gata sa înlocuiască la un preț de achiziție rezonabil și cu costuri de întreținere minime, un exemplar cu motor termic.

Vom dedica subiectului „second hand electric” o serie de articole, bazate pe experiența participanților la proiectul Electromobilitate. Dacă ați vândut sau ați cumpărat un model electric second hand și doriți să împărtășiți experiența cu comunitatea pasionată de autovehicule electrice, scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com. Vă mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.