Opel Corsa, Peugeot 208 și 2008 – comparații după nouă luni

Unul din misterele echipei Stellantis, unde toate cele trei modele sunt echipate cu același motor și acumulator, a rămas de ce Peugeot-ul Laurei (e-208) a înregistrat valori ale consumului mediu săptămânal mai apropiate de Peugeot e-2008, decât de Opel Corsa, mai apropiat ca dimensiune și greutate.

Laura utilizând majoritatea timpului 208-ul pentru drumuri în Timișoara, iar Dan cu Corsa în București, ne-am fi așteptat la valori mai apropiate. Am încercat să aflăm dacă stilul de condus generează diferența și Tudor a preluat Peugeot-ul pentru mai multe drumuri, după care rezultatele arătau la fel. Valorile mai ridicate pentru 208 confirmă primele experiențe despre consum și autonomie, din timpul testelor paralele cu Hyundai Ioniq.

Cel de al doilea suspect a fost sistemul de încălzire și eficiența pompei de căldură. Luând luna septembrie ca etalon (100%) am constatat creșteri procentuale ale consumului cu până la 37% ianuarie și 38% februarie pentru electro-leul mic la Timișoara. Dar cum și Corsa a avut o creștere de 36% a consumului mediu în decembrie, rezultatul nu este concludent.

In ajutor ne-au venit Silviu și Ovidiu care au parcurs în același interval de timp (9 luni) de aproape patru ori mai mulți kilometri decât Laura și Răzvan. Ca urmare datele statistice furnizate de cele două Peugeot 2008 provin din condiții de drum diferite atât geografic (poate vă amintiți de lungile călătorii de iarnă întreprinse de Silviu) dar și cu viteze de deplasare mai ridicate pe autostradă.

Utilizand tot luna septembrie ca referință (100%) rezultatul este foarte interesant, fiindcă cele două 2008-uri nu au depășit cu mai mult de 23% – 25% valoarea consumului din septembrie. Considerând că volumul interior care trebuie încălzit iarna este mai MARE la 2008, ne vom îndrepta atenția asupra sistemelor de încălzire utilizate la 208 și Corsa, pentru a alfa de ce sunt aparent mai puțin eficiente și mai ales de unde provin diferențele.

In direct cu proprietarii

Ovidiu – Peugeot e-2008, București

Săptămâna aceasta am parcurs 565 km exclusiv în oraș și centura cu un consum excelent de 14,7 kWh/100km și viteza medie 29 km/h.

Tot în această săptămâna am reușit să parcurg 300 km cu o singură încărcare (3% baterie rămasă) în condiții normale de mers, temperatura medie 19-25, A/C pe auto la 21 grade, fiind foarte apropiată de autonomia declarată de producător (311 km).

Revin cu un update: extra-garanția a costat aproape 4800 lei pentru că vânzătorul uitase să adauge TVA facturii…

Joi sunt programat pentru înlocuirea logo-ului frontal pe garanție (exfoliere) și pentru campania de rechemare ce constă într-un update de soft destul de mare.

Voi reveni cu impresii data viitoare și am înțeles că ar aduce îmbunătățiri semnificative cum ar fi: regenerare mai bună și prezentă inclusiv la 100% baterie, GOM mai precis, fix-uri pentru probleme cu rapid charger, etc.Inline image
Informații despre sesiunile de încărcare aici: Peugeot e-2008 chargelist

Laura – 208, Timișoara

Peugeot-ul e208 a parcurs 89 km cu un consum de 14.8 kWh/100 km și viteză medie 20 km/h.

Urmează să mă interesez de actualizarea software după revenirea din concediu și sper că au îmbunătățit și eficiența.

Silviu – 2008, Bucuresti

Săptămâna trecută: 169 km cu 19,1 kwh/100 km

Stau o lună în Cluj-Napoca și pot observa că se schimbă comportamentul de încărcare pentru că este mai mic orașul. Dacă în București încărcam o dată la 5 zile, aici în Cluj, aproximez că încarc o dată la 9-10 zile.

Înseamnă că, de fapt, o mașină electrică are și mai mult sens pe măsură ce se micșorează orașul. Cluj este în continuare un oraș mare în România, și totuși perioada de încărcare se dublează.

Mi s-a mai întâmplat ceva interesant săptămâna asta: La o stație rapidă mi s-a spus de către alt electromobilist că dacă am stație lentă lângă casă (am acces la o stație de 22 kW la 5 min. de mine) să merg acolo și să o încarc.

In același timp, lăsând mașina la încărcat la stația lentă, unde mașina a avut nevoie de aproximativ 9 ore să se încarce pentru că lua maxim 5 kW, am primit mesaj să mă duc la o stație rapidă pentru că ocup stația lentă prea mult. Nu am știut pe cine să mai cred 🙂

Concluzia mea este: dacă am acces la o stație lentă pe lângă casă, voi încarcă rar dar până la un % (SOC) ridicat acolo. Stațiile rapide le folosesc în tranzit, sau dacă nu am acces aproape la o stație lentă.

Răzvan – Opel Corsa, București

O altă săptămână „urbană”.

Distanța parcursă: 390 km;

Viteza medie: 17 km/h

Consum mediu: 11.9 kWh/100 km

Daca aveți informații tehnice despre sistemele de încălzire și eficiența pompelor de căldură utilizate pentru modelele Stellantis, vă încurajăm să ne scrieți la rubrica de comentarii, pe facebook, în Forum sau la adresa office@electromobilitate.com. Vă mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.