Peugeot 208, Corsa și ZOE la intersecția cu scepticismul. Cum va fi primit Megane?

În urmă cu zece luni, după vizita la salonul auto IAA – München, am prezentat statisticile înmatriculărilor europene în scădere pentru ZOE și prognozam succesul noului Megane și R5 100% electric, însoțind textul cu câteva imagini surprinse la salonul auto german.

Scriam atunci:

Desigur că analiștii de la Renault cunosc foarte bine evoluția pieței și au pregătit o contraofensivă unică printre producătorii europeni.

În primul rând nu s-au ferit de segmentul automobilelor mici și mai accesibile ca preț, dovadă fiind Twingo și Spring, importat din China, a cărui succes depinde doar de capacitatea de livrare, fiind un model entry-level destinat să devină best buy.

Dar adevăratele șlagăre europene, care vor încerca sa reproducă succesul lui ZOE, sunt Megane și viitorul R 5, prezentate de curând la IAA – München.

ZOE, regina înmatriculărilor europene, se pregătește de retragere? 25 septembrie 2021

Recent am subliniat că trendul negativ al înmatriculărilor continua pentru ZOE, probabil în egală măsura datorită limitării livrărilor, pe măsură ce efortul Renault se îndreaptă spre Megane, dar și a cererii unui public care are tot mai multe opțiuni de unde poate alege.

Nici în grupul Stellantis lucrurile nu stau mai bine, cu excepția noului Fiat 500e, înmatriculările pentru Peugeot 208 fiind în scădere față de anul trecut, în timp ce Opel Corsa stagnează.

Cum au demarat livrările de Megane?

Comme ci, comme ça… ar fi un răspuns potrivit pentru cele 1283 Renault Megane înmatriculate în luna iunie în 14 tari din Europa de vest analizate de EU EVs.

Dacă nu sunteți familiarizați cu statisticile EU EVs, diferența de 355 din iulie în EU vest (cercul roșu din imaginea din stânga) provine din cele patru țări (Norvegia, Suedia, Olanda și Spania) care oferă actualizări zilnice ale înmatriculărilor (511-156=355 imaginea din dreapta). Înmatriculările totale din iulie vor fi cunoscute spre finalul lunii august.

Concurenții direcți, VW ID.3 și Hyundai Kona, au înregistrat 2501 (ID.3), respectiv 1994 (Kona) în luna iunie.

Vom urmări în detaliu evoluția înmatriculărilor pentru noua vedetă franceză în următoarele luni, pentru a ințelege mai bine capacitatea de producție și livrare.

Ce se mai întâmplă în echipa sub-compactelor?

Chiar dacă entuziasmul primilor kilometri s-a mai domolit, plăcerea condusului electric însoțește proprietarii în liniște la treburile zilnice sau în concedii.

Am aflat că Dan (Corsa, București) a fost în vacanță în Slovenia, iar Claudiu (Corsa, Alba Iulia) spre litoral, de unde ne scrie:

Distanța: 446 km

Consum mediu: 14,2 kWh/100 km

Viteza medie: 31 km/h

Săptămâna 25-31 sunt plecat la mare. Am ajuns deja la Eforie Nord după 600 km electrici făcuți fără evenimente cu Opel Corsa-e.

Cu toate că am deja 16.000 km cu mașina, mi-am dat seama că nu o cunosc încă și că i-am subestimat eficiența. Am parcurs drumul (Alba Iulia- Constanța) în exact același timp ca și tatăl meu, care a călătorit cu un Passat: aproximativ 11 ore.

Poate vă amintiți de prima călătorie zgribulită și cu nenumărate peripeții întâmpinate de Claudiu și tatăl său la ridicarea mașinii de la Constanța în luna martie. După 11.777 km monitorizați în ultimele 16 săptămâni, consumul mediu este 15.8 kWh/100km, identic cu cel indicat de EVdatabase.

Poate însă relatarea lui Claudiu să schimbe opinia celor ce continuă sa afirme că o călătorie electrică de 1000 km este teorie?

În mod paradoxal, acest comentariu este atașat unei postări despre #ro1000challenge. Patru colegi (doi cu Kona și doi cu ID.3) au parcurs în februarie 1000 km într-o zi pe același traseu. Trei din ei au repetat experiența săptămâna trecută, împreună cu încă un ID.3 și un Model 3. În total, peste 9000 km parcurși de nouă mașini 100% electrice într-o singura zi sunt doar teorie?

Să continuăm atunci: Dan cu Opel Corsa în Bulgaria și Slovenia, Șerban cu ZOE de la Suceava pe litoral, Radu cu excursii în toată țara cu ZOE, Tudor cu Peugeot 208 la Trans Carpatica, Darius de două ori în Grecia cu ZOE (în 2021) sunt alte exemple documentate cu statistici de parcurs, imagini de la bord și în cazul lui Darius cu video despre aceste călătorii.

Am enumerat doar colegii din echipa sub-compactelor pentru a sublinia realitatea posibilității de a călători electric ASTĂZI în România și majoritatea țărilor vecine, cu limitările impuse de rețele de încărcare imperfecte, dar în curs de dezvoltare.

Pasiunea și convingerea celor ce au făcut pasul spre mobilitatea electrică se reflectă și în participarea la evenimente auto, cum va fi raliul de regularitate Transylvania Classic organizat la Sibiu în 11-13 august, unde în paralel cu mașini de epocă participă și cele electrice.

Bogdan – Peugeot e-208, București

O altă săptămână de leneveală pentru al meu e208 cu doar 52 km parcurși.

Saptamana 18-24 iulie:

  • Distanța totală: 52km
  • Consum mediu: 15.2 kWh/100km
  • Viteza medie: 31km/h – oraș liber.
M-am înscris și la Transylvania Classic, la categoria electrice, cine mai vine?

Șerban – ZOE, Suceava

Pauză în mare parte pentru Zoe. O săptămână fără prea multe date.

Consumul mediu săptămânal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.