Introducere
Trecând de 30.000 km, cu toată experiența adunată în ultimul an, prin excursia de 1100 km, cea de 2400 km și alte excursii similare, m-am aventurat la un traseu panoramic superb, format din Transalpina și Transfăgărășan, într-un weekend.
- București – Râmnicu Vâlcea
Am plecat cu 93% din București și am ajuns cu 13% la Kaufland Râmnicu Vâlcea, care oferă încărcare gratuită prin sistemul de cupoane Kaufland – e-charge (consum 17,7 kWh/100 km, 190 km distanta). După o încărcare de 57 minute, timp în care am luat masa de prânz, am plecat spre Transalpina cu 96% baterie.
2. Râmnicu Valcea – Transalpina – Sibiu
După o urcare rapidă de la Novaci către Ranca, estimarea de pe bord spunea că nu vom ajunge la Sibiu. Principala problemă este că estimarea de pe bord se bazează pe ultimele minute de condus, nu cunoaște drumul în continuare, moment în care devine folositoare aplicația abetterrouteplanner, care estimează corect dacă ajungi la destinație cu % disponibil din baterie, dacă setarile din aplicație sunt corectate după stilul de condus. Atasez mai jos un estimativ de drum, care arată evoluția în % de baterie pe drumul de coborâre din vârful Transalpinei către Sibiu.
Experiența de frânare prin regenerare face din drumul de coborâre o plăcere. Este o artă să balansez distanța de frănare regenerativă cu unghiul șoselei și unghiul curbei, care pe mine mă pasionează.
Am ajuns la Sibiu cu 8% baterie, cu 4% peste estimarea abetterrouteplanner, cu un consum de 14,1 kWh/100 km și 249 km parcurși.


3. Sibiu – Transfăgărășan – București
După ce am încărcat peste noapte la hotelul unde am avut cazarea și câteva drumuri prin Sibiu, am plecat către Transfăgărășan cu 95% baterie. Experiența de urcare – coborâre a fost la fel de plăcută ca pe Transalpina cu mențiunea că am stat 1 oră la coadă la urcare, moment în care am descoperit că pot sta cu AC-ul pornit fără probleme, în timp ce mașinile pe combustie aveau nevoie să pornească-oprească motorul la fiecare urcare scurtă, odată la 3-4 minute pentru a micșora consumul și a nu intra noxe în masina.
Am ajuns la Penny Pitești, unde încărcarea este gratuită, cu 30% SOC (13,9 kWh/100 km consum și 202 km parcurși). Am așteptat 10 minute ca cel dinaintea mea să termine încărcarea rapidă.
După o încărcare de 20 de minute, am plecat către București cu 70% baterie și am ajuns cu 7% baterie, după 131 km parcursi cu 18,8 kWh/100 km consum.

Concluzii
- Costurile de transport pentru călătorie au fost ZERO mulțumită parteneriatului Kaufland – e – charge, magazinelor Penny și hotelului din Sibiu.
- Peugeot e-2008 nu a avut probleme, a funcționat perfect, fără erori pe bord sau probleme la încărcare.
- Folosind aplicația abetterrouteplanner, estimările au fost exacte, câteodată pesimiste în avantajul șoferului pentru a avea o marjă de eroare/siguranță destul de mare pentru a acoperi orice problemă.
- Stațiile de încărcare au mers perfect și am avut un timp total de așteptare la stațiile de încărcare de 10 minute + timp total de încărcare de 77 min (1 ora și 17 min), fără să iau în calcul încărcarea de peste noapte din Sibiu.