Hyundai Kona – detalii despre consum și pierderile la încărcare

O simpla căutare pentru subiectul „electric vehicles charging losses” rezulta în zeci de titluri de lucrări științifice foarte amănunțite, cu măsurători experimentale și considerații teoretice despre unde și cum se produc pierderile și mai ales câte procente reprezinta acestea pe durata încărcării.

Cu ambiții mult mai modeste, proiectul Electromobilitate și-a propus să verifice pierderile la încărcare, pentru cele câteva modele de care dispunem, în mod empiric. Vă mai aduceți poate aminte de „testul Darius„, sau clasicul de la „plin la plin”, doar că de data aceasta nu este vorba de combustibil, ci de… electroni încărcați de la stație, până când indicația la bord despre starea de încărcare a acumulatorului arata 100%.

Discuțiile aprinse generate de primul articol, m-au încurajat să revin la subiect, de data aceasta utilizând informațiile furnizate de Attila și Kona sa, echipata cu acumulatorul de 64 kWh.

De mare ajutor în acest demers ne-a fost contorul dedicat stației de încărcare instalata acasă. Știam de existența lui din datele foarte amănunțite primite pentru SMART-ul Klarei, culese timp de un an.

Cu siguranță cei ce încarcă gratuit nu sunt pasionați de subiectul consum și pierderi de încărcare. Cu toate acestea, estimăm că în curând vor fi tot mai puține oportunități de încărcare gratuita, pe măsura ce parcul de vehicule electrice crește rapid.

În acest context, este bine să putem estima corect cheltuielile cu energia electrică, unul din argumentele forte pentru cei mai putini interesați de ecologie, alături de economiile cu întreținerea minima a unui vehicul electric, comparativ cu cele echipate cu motoare termice.

Consumul indicat la bordul celor trei Kona

Informații furnizate de Attila, Paul și Tudor (în ordine alfabetică)

În timp ce săptămâna trecuta Paul și Violeta au călătorit electric în Grecia cu Kona, Tudor si Andreea ne-au povestit cu text si imagini despre excursia lor la Cluj, Attila si Klara au facut un drum la Oradea.

Iată ce am aflat despre acest drum și prima încercare de măsurare a pierderilor de încărcare:

Înainte de plecarea spre Oradea, cu o zi înainte, am încărcat 100% în parcarea locului de munca. Apoi am parcurs 4 km până acasă. Ziua următoare am făcut un drum de dus-întors Timișoara-Oradea.

La Kaufland Oradea am încărcat de la ~50%  la 100% cu stația DC 50 kW, asta în interesul experimentului – știu că nu este corect sa ocupi stația de încărcare rapidă pana la „ultima picătură de electroni.

Am notat „consumul” raportat de stație, consumul mediu raportat atunci la bord și kilometrii de pe odometru.

Când am sosit acasă am notat din nou consumul mediu raportat de bord și odometrul. Acasă am reîncărcat AC (cu contorizare) din nou până la 100%.

Concluzia după două „consumuri electrice” contorizate: consumul mediu indicat de Kona reprezintă cam 90% din energia electrică furnizată de rețea și măsurata de contor.

Attila Bereczki, primul posesor Hyundai Kona electric din Timisoara

Mi-a plăcut mult nota lui Attila, despre încărcarea 100% de la Oradea, care a fost doar în interesul experimentului nostru. De altfel, sunt extrem de nepractice încărcările la stații rapide la peste 80%, fiindcă viteza scade foarte mult și devine un chin atât pentru cel ce dorește să încarce 100%, cât și pentru toți cei ce așteaptă.

Tesla a încercat să limiteze aceste practici taxând pe lângă energia electrică încărcata în acumulator și fiecare minut de încărcare, peste o anumita durata. Cum scriam mai sus, încărcarea e tot mai lentă și „penalizarea pentru minutele state în plus” adună repede sume frumușele. Două exemple de la primul drum lung cu TM 3 în 2018, când am utilizat rețeaua SuperCharger.

Exemple de tarifare in reteaua SuperCharger cu TM3

Am fost de multe ori întrebat de ce indica producătorii timpul de încărcare de la 20 – 80%?

Răspunsul simplu este că pe acest domeniu poți obține încărcarea cea mai rapida. Exista și considerente de protecție a acumulatorului în timpul încărcării rapide, Hyundai limitând pentru Ioniq încărcarea rapida la 94%.

Cea mai simplă imagine de reținut, fără a intra în detalii tehnice, este cea a umplerii unei halbe cu bere, care se desfășoară rapid până la o anumită cotă, după care se umple picătură cu picătură.

Parcursul zilnic al celor trei Kone

Asa cum am remarcat și în articolele precedente, fiecare utilizator are propriile nevoi de deplasare si parcursul zilnic se ridica rar de tot la posibilitățile Konei echipate cu acumulatorul de 64 kWh, cu excepția călătoriilor de vacanta.

Este bine sa cunoașteți în detaliu parcursul zilnic, mai ales cel de iarnă, pentru a avea criteriul principal de alegere al viitorului automobil electric. Autonomia mare este asigurata de un acumulator mare, care este deocamdată scump și greu. După o analiza mai amănunțită a nevoilor personale, poate nici nu este nevoie de un acumulator atât de mare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.