Polestar 2 – noua stea a înmatriculărilor în Norvegia și Suedia

Cea mai mare rată de adoptare a electromobilității în Europa este în cele două țări nordice, unde proprietarii de automobile electrice dezmint scepticii.

Dezarmați de consumurile reduse și eficiența automobilelor electrice în sezonul cald, electro-scepticii noștri arată amenințător cu degetul spre sezonul rece din Romania: „las’ că vine iarna și vedeți voi”. Așa este, acumulatorilor nu le place frigul și o mulțime de consumatori vor absorbi prețioșii electroni pentru funcționarea optimă a sursei de curent la bord și pentru siguranța și confortul pasagerilor.

Dar cei aproape 320.000 de proprietari de vehicule electrice din Norvegia, vin să ne asigure că, dacă în țara din nord se poate circula iarna cu electricele, se va putea cu siguranță și la noi. Desigur că informații riguroase despre cum afectează frigul consumul și autonomia sunt necesare pentru planificarea călătoriilor mai lungi, dar traficul în oraș va fi diferit doar prin frecvența mai mare a încărcărilor.

Peste 70% din cumpărătorii norvegieni sunt convinși că o mașina electrică este soluția ideală pentru nevoile proprii de deplasare. Minoritatea care încă mai cumpără vehicule cu motoare termice, are motive bine întemeiate și o mai poate face pentru încă cinci ani, după care vânzarea automobilelor echipate cu motoare cu ardere interna va fi interzisa în Norvegia.

Înmatriculări pe modele

În luna de vacanță, norvegienii au continuat să dovedească un mare apetit pentru SUV-urile germane premium, Audi e-tron (769 înmatriculări) și Mercedes EQC (580) fiind liderii livrărilor din august.

Primul lot de Polestar 2 sosit din China în portul Zeebrugge

Încă un aspect legat de comportamentul cumpărătorilor este legat de întrebarea: cât de receptivi sunt clienții europeni la automobile Made in China?

Norvegienii nu par sa aibă reticențe, modelul MG ZS produs de SAIC (Shanghai Automotive) fiind pe locul 11 al înmatriculărilor din 2020 cu 1493 SUV-uri compacte livrate clienților, iar noul venit Polestar 2 a intrat direct pe locul 4 în topul din august cu 492 de înmatriculări.

Suedia

Țara vecinĂ este patria hibrizilor plug-in (PHEV), oferta bogată a producătorului local Volvo domină clasamentul mașinilor „cu priză” (PHEV + BEV), care reprezinta 27% din înmatriculările din 2020.

Clasamentul modelelor 100% electrice este însă mai „colorat”, cel puțin până la lansarea primului XC 40 Recharge full electric în toamnă, apetitul suedezilor pentru SUV-uri compacte electrice fiind dovedit de recordurile de înmatriculări pentru Kia Niro și Hyundai Kona în luna august.

Dacă la 1 august anunțam livrarea primului Polestar 2 în Suedia, până la finalul lunii 284 de exemplare au ajuns la fericiții proprietari. În măsura în care Polestar va menține ritmul livrărilor (776 Norvegia + Suedia în august!), cu siguranță modelul va intra în topurile de vânzare ale anului 2020.

In concluzie, se pare ca nordicii văd Polestar 2 ca un automobil ce înglobează know how și experiență automobilistică locală și este produs cu multă grijă în China, după cum indică primele review-uri și rapoarte de calitate inițială. Bun venit Polestar 2!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.