Posibile implicatii pe termen lung ale anularii salonului auto de la Geneva

Costurile extrem de ridicate pentru participarea la marile targuri auto, in paralel cu tendinta de documentare online a noii generatii, interesate mai putin de automobile, cat de mobilitatea individuala, a dus in ultimii ani la o scadere a participarii publicului si a marilor productori la manifestarile de anvergura internationala.

Transformarile epocale din industria auto nu se rezuma doar la proiectarea si productia noilor automobile electrice, autonome si conectate, ci afecteaza toate laturile universului automobilistic traditional.

Promovare si marketing

Salonul auto de la Geneva nu poate face exceptie, mai multe nume mari din industrie au renuntat sa mai prezinte noile modele in cadrul acestei manifestari internationale de anvergura. Atentia jurnalistilor, haituiti de la o conferinta de presa la urmatoarea, cu o cadenta de 30 min, practic fara pauze pe parcursul primelor doua zile dedicate prezentarilor pentru media, este greu de castigat si mai ales de mentinut.

Echipele responsabile de comunicare pregateasc materiale cat mai complexe, cu o frazologie bombastica, a caror idei corecte din punctul de vedere al producatorilor, sa se propage prin copy/paste in cat mai multe articole monitorizate cu grija de alta armata de analisti.

Exemplul Tesla, care nu participa la targuri internationale, nu cheltuie miliarde pentru publicitate si vinde tot ce produce direct online, a generat numeroase semne de intrebare, despre strategia initiata la debutul secolului XX si care s-a mumificat pe parcursul a mai mult de 100 de ani de practica „traditionala”.

Structurile productiei, comertului si promovarii auto au devenit in timp atat de rigide, dependenta producatorilor de reteaua de distributie prin dealeri atat de complexa si cu o inertie atat de mare, incat noii veniti – startup-urile dedicate productiei de automobile electrice – au preferat sa reinventeze comertul cu automobile, in cazul Tesla, sau sa urmeze exemplul, in cazul celorlalti.

Retele de vanzare si service

Pana si gigantii auto au recunoscut cu una din piedicile cele mai mari in calea tranzitiei spre electrificare sunt retelele de dealeri, care isi vad afacerea cu intretinerea periodica (schimb ulei, filtre, curele, bujii, etc) puternic ameninta de planurile minimaliste de intretinere ale autovehiculelor electrice.

Asa cum am relatat in repetate randuri, Renault a infiintat magazine de prezentare si educare a publicului exclusiv pentru masini electrice. Volkswagen a demarat de curand vanzarea online, chiar daca au fost fortati (printr-un proces) sa acorde procente dealerului din zona cumparatorului. Porsche, Volvo si Cadilac experimenteaza cu abonamente, prin care clientii sa poata utiliza modelul potrivit pentru fiecare ocazie in parte, iar Mercedes promite ca pana in 2025 cel putin „80% din vanzari se vor derula online, pentru a simplifca procesul si pentru a economisi timpul clientilor” (afirmatie din timpul conferintei de presa online in locul celei de la Geneva).

Atunci cand opozitia a devenit o piedica in calea planurilor producatorilor si amenzile pentru neindeplinirea cotelor NEV in China sau a emisiilor pe flota in Europa bat la usa marilor producatori, masura de constrangere a devenit cota de vanzare pentru masini electrice si electrificate impuse dealerilor.

Fara sa generalizam, trebuie sa recunoastem ca exista exceptii notabile de afaceri private conduse de vizionari, care au inteles incotro se indreapta industria si contribuie prin activitatea lor si a echipelor la promovarea electromobilitatii.

Dincolo de orice semn de intrebare, vor ramane si in viitor foarte necesare retelele competente de service, pentru reparatii cauzate de accidente rutiere sau defectiuni tehnice, un capitol la care Tesla continua sa inoveze, dar este inca foarte departe de standardul atins de retelele traditionale premium, perfectionate si cizelate de-a lungul anilor.

Raportari lunare

Pana si modelul de raportare lunara a vanzarilor, care genereaza cheltuieli mari de administrare si stimuleaza concluzii pripite, pe termen scurt, ale „analistilor” si „specialistilor” de tot felul, cu impact semnificativ asupra pretului actiunilor firmelor in cauza, a fost demolat de Tesla, care raporteaza vanzarile la fiecare trei luni, cu ocazia analizei financiare trimestriale prevazuta prin lege.

Modelul trimestrial a fost rapid copiat de o serie de mari producatori, care au inteles avantajele simplificarii sistemului de raportare, lasand statisticienii sa lucreze cu cifrele publicate de autoritatile responsabile in fiecare tara cu informarea publicului despre inmatricularile de autovehicule noi.

Anularea GIMS – Geneva International Auto Show

In plina perioada de transformare a industriei auto, anularea salonului de la Geneva, are dincolo de implicatiile economice regionale pe termen scurt, o semnificatie cu totul aparte. Dupa seria de conferinte de presa virtuale urmarite in direct sau la ora cea mai convenabila, fara cheltuieli de deplasare, inghesuiala, alergatura si oboseala, se naste o intrebare de-a dreptul periculoasa pentru institutia internationala si traditionala a „salonului auto”: Cine mai are nevoie de aceste manifestari?

Dar asa cum liderii concernelor auto au ras de efortul echipei Tesla timp de mai bine de 10 ani si s-au convins unii pe altii ca „nu exista cerere la public pentru masini electrice„, pana cand Model 3 le-a aplicat traditionala palma de trezire dupa ceafa, tot asa organizatorii de la Geneva, patrunsi de importanta evenimentului cu o traditie de 90 de ani, afirmau cu doar doua zile inainte de anulare, ca salonul se va desfasura conform planului.

Dupa mai putin de 48 de ore, urmatorul comunicat de presa (reprodus integral in original mai jos) anunta, cu ingrijorare si dezamagire, ca salonul a fost anulat din cauza unei decizii a Consiliului Federal elvetian, care interzice organizarea manifestarilor cu mai mult de 1000 de participanti.

Solutia ingenioasa gasita, cea a conferintelor de presa virtuale si prezentarii noilor modele online, pe cat de eficienta si confortabila pentru cei interesati, va avea implicatii pe termen lung pentru o industrie, ce traia foarte bine de pe urma targurilor internationale. Democratizarea accesului la informatie direct de la sursa este un alt beneficiu major, publicul nemaifiind obligat sa digere informatii regurgitate de „jurnalisti”.

La fel cum Tesla a demonstrat ca promovarea cea mai eficienta este cea din partea proprietarilor si nu a agentiilor de idei traznite, sau cum a generat serios de tot intrebarea „cine mai are nevoie de dealeri in epoca comertului online?„, anularea GIMS a dat nastere si a transpus in practica salonul auto virtual.

Mai ieftin, mai ecologic, mai putin riscant pentru propagarea unor molime, va reusi salonul virtual sa inlocuiasca formele traditionale de intalnire a cererii si ofertei in cadrul „targului”, privit ca temelie a schimburilor economice si de informatii, ale caror radacini se pierd in istoria indepartata a omenirii?

Cele doua comunicari pentru presa legate de GIMS:

26 februarie: THE 2020 GENEVA INTERNATIONAL MOTOR SHOW WILL TAKE PLACE AS SCHEDULED

After the first case of coronavirus was reported in Switzerland
yesterday, Tuesday, 25 February, the board of the Geneva International
Motor Show Foundation and Palexpo met today to re-evaluate the current situation given the latest information from the cantonal health authorities. Based on the current situation, we have been advised that GIMS can open as planned.

Journalists will have access to the halls from 2 p.m. on Monday 2 March and the Car of the Year Award ceremony will take place in the Congress Centre from 3 p.m. on the same day.

The official Media Day will be held on 3 March and VIP Day will be held on 4 March, and the public is expected at Palexpo from 5 to 15 March.

28 februarie: THE GENEVA INTERNATIONAL MOTOR SHOW IS CANCELLED!

The 90th edition of the GIMS, which was supposed to welcome the media
from next Monday and the general public from 5 to 15 March 2020, will
now finally not take place. This is an injonction of the Federal
Council of 28 February 2020 that no events with more than 1,000 people
are allowed to take place until 15 March 2020. The decision falls 3
days before the opening of the exhibition to the media.

The organizers accept this decision: „We regret this situation, but the health of all participants is our and our exhibitors’ top priority. This is a case of force majeure and a tremendous loss for the manufacturers who have invested massively in their presence in Geneva. However, we are convinced that they will understand this decision,” said Maurice Turrettini, Chairman of the Foundation Board. We would
like to warmly thank all those involved in the organisation of the 2020
edition of GIMS.

A few days before the opening of the event, the construction of the
stands was very nearly complete. A week ago, during the press
conferences announcing the 2020 edition, there was nothing to suggest
that such a measure was necessary. The situation changed with the
appearance of the first confirmed coronavirus diseases in Switzerland
and the injonction of the Federal Council on 28.02.2020. The event is
cancelled due to this decision.

In the meantime, the dismantling of the event will now have to be
organised. The financial consequences for all those involved in the
event are significant and will need to be assessed over the coming
weeks. One thing is certain: tickets already purchased for the event
will be refunded. The organisers will communicate about this as soon as
possible, via their website.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.